ΥΠΕΣ -απόφαση ΕΣ: Αρνητική εξέλιξη -Διασφάλιση δεδουλευμένων, καμία αναφορά στο 24μηνο

0

Στην παραδοχή ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου -για την οποία έχει ενημερώσει πρώτη τους αναγνώστες της η aftodioikisi.gr– συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, προχωράει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, 19 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφαση και λίγη ώρα μετά το δημοσιεύμα της aftodioikisi.gr για την κραυγή αγωνίας των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ «η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των  Δήμων με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το αδιέξοδο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου». 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών αφού τονίζει, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, ότι “το ζήτημα των δεδουλευμένων θα κριθεί οριστικά στο επίπεδο των τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου” επαναλαμβάνει ότι “η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης  κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων”, αποφεύγει ωστόσο επιμελώς να μιλήσει για τους χιλιάδες συμβασιούχους που είτε έχουν συμπληρώσει είτε πρόκειται να συμπληρώσουν το επόμενο διάστημα το 24μηνο και, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣ, θα απολυθούν. “Με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, θεωρούμε αυτονόητο ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τη βασική, για τον σύγχρονο νομικό πολιτισμό, αρχή – η οποία αποτυπώνεται και στην πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου – ότι εργασία ήδη παρασχεθείσα πρέπει να πληρώνεται. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης  κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το θέμα και σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις  και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά», καθώς, συμφωνα με το υπουργείο, η τελευταία εξέλιξη θέτει με μεγαλύτερη επιτακτικότητα την αναζήτηση συνολικής λύσης για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Επίθεση σε ΚΕΔΕ

Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, το υπουργείο σχολιάζει ότι «η σπουδή της να συνδέσει τη συγκεκριμένη κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την ακύρωση της όποιας οριστικής και συνολικής λύσης στο ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, ελπίζουμε να μην αποτυπώνει την  πραγματική στάση της απέναντι στους εργαζόμενους».

«Ως προς το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, η ΚΕΔΕ γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης αντίστοιχων καταστάσεων έκτακτου χαρακτήρα. Εάν δεν το γνωρίζει, τότε το υπουργείο είναι σε θέση να παράσχει οποιαδήποτε συνδρομή. Εκτός εάν η εμπάθεια που αποπνέει η ανακοίνωση του κ. Πατούλη  υποδηλώνει ότι έχει στο μυαλό του άλλες λύσεις», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

πηγη

 

 

Leave a Reply