Συναντήσεις ανθρώπων με το Maco Grello

0

 

MACO GRELLO
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΟΣ – ΒΑΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Δεκαέξι χιλιόμετρα μακριά από το Λουτράκι, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία του νομού Κορινθίας, η λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης. Εδώ έχουν βρεθεί απομεινάρια πρωτοελλαδικών οικισμών που χρονολογούνται περίπου στο 3000 π.Χ.. Η περιοχή είναι περιτρυγυρισμένη απο πευκοδάσος και τα νερά παίρνουν ένα εξωτικό γαλαζοπράσινο χρώμα. Φτάνοντας στο τέλος του δρόμου συναντώ το γραφικό εκκλησάκι του Άι-Νικόλα και ένα στενό κανάλι με το οποίο η λίμνη επικοινωνεί με τον Κορινθιακό κόλπο. Παρκάρω το αυτοκίνητο και κατεβαίνω στην παραλία, δίπλα στο εστιατόριο και beach bar Ipanema για να συναντήσω τον Γιώργο και την Βάνια στο Lake water sports club.

image

Ποια είναι η διαφορά του να εργάζεσαι σε ένα μέρος σαν τη Λίμνη Βουλιαγμένης, με το να εργάζεσαι ας πούμε σε ένα γραφείο στην πόλη;
ΓΙΩΡΓΟΣ: Για εμένα το περιβάλλον του γραφείου ήταν μια ιδέα που δεν με άγγιξε ποτέ. Δεν υπήρξε ποτέ στο μυαλό μου ούτε υποσυνείδητα. Η ζωή με οδήγησε να είμαι πάντα κοντά στη φύση, κυρίως στη θάλασσα λόγω των σπορ. Όταν είδα πρώτη φορά τη λίμνη πριν από τέσσερα χρόνια έπαθα πλάκα! Δεν πίστευα ότι μπορεί να υπάρχει τόσο ωραία περιοχή τόσο κοντά στην Αθήνα. Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν το συναίσθημα ότι βρισκόσουν κάπου υπερβολικά μακρυά από την Αθήνα ενώ είσαι ταυτόχρονα πολύ κοντά.
ΒΑΝΙΑ: Εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα, σπούδασα και είχα όνειρα να δουλεύω σε γραφεία, να γίνω διευθύντρια marketing,  τέτοια πράγματα, καμία σχέση με την ζωή που κάνουμε τώρα. Μέχρι πριν από 5 χρόνια περίπου που τελείωσα την φαρμακευτική και άρχισα να δουλεύω σε φαρμακείο, σε ένα περιβάλλον ρουτίνας σαν γραφείου. Δεν συγκρίνεται η αίσθηση του να είσαι έξω, να δουλεύεις στην φύση. Όταν είσαι κοντά στην φύση, είσαι κοντά και στην φύση σου. Και όχι σε ένα κουτί, ότι κι αν έχει γύρω αυτό το κουτί.
Πόσα χρόνια εργάζεστε στο «the lake water sports club»;
ΓΙΩΡΓΟΣ: Εγώ είμαι προπονητής του ομίλου Αρίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ασχολούμαι κυρίως με το θαλάσσιο σκι ενώ η Βάνια έχει αναλάβει τα κανό, τα καγιάκ και το επικοινωνιακό κομμάτι.
Οικονομική κρίση, ευκαρία ή πρόβλημα;
ΓΙΩΡΓΟΣ: Κάθε κρίση είναι και ευκαιρία και πρόβλημα.
ΒΑΝΙΑ: Η κρίση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία σε προσωπικό επίπεδο να κατανοήσουμε κάποια πράγματα και να προχωρήσουμε σε άλλο επίπεδο συνείδησης και πνευματικότητας.
ΓΙΩΡΓΟΣ: Γενικότερα όλο αυτό είναι καμπανάκι για την ανθρωπότητα, πολλά χρόνια είναι. Τώρα είναι λιγάκι πιο φωναχτό.
Είστε αισιοδοξοι για το μέλλον;
ΓΙΩΡΓΟΣ: Για τον εαυτό μου είμαι αισιόδοξος, για την κοινωνία στο άμεσο μέλλον δεν είμαι. Γιατί βλέπω τα παιδιά, τα παρατηρώ από πολύ κοντά με τις οικογένειες τους και αυτό που βλέπω δεν με κάνει να νοιώθω πολύ αισιόδοξος. Ίσως όμως όλο αυτό το σύστημα της οικογενείας και της κοινωνίας που καταρρέει στα μάτια μου θα πρέπει να απολήξει κάπου για να γεννηθεί κάτι καινούριο.
Τι θα θέλατε ή δεν θα θέλατε να βλέπετε από τους γονείς σε σχέση με τα παιδιά τους;
ΓΙΩΡΓΟΣ: Το βασικότερο πράγμα από όλα είναι η πρωτοβουλία. Κανένας γονιός από την πρώτη μέρα γέννησης του παιδιού του δεν επιτρέπει πρωτοβουλία και αυτό σαφώς συμβαίνει επειδή οι γονείς σπαταλάνε όλο τους τον χρόνο στο κυνήγι της επιτυχίας που νομίζουν ότι θα τους οδηγήσει στην ευτυχία. Και η ευτυχία είναι να καταλάβουμε ότι η ευτυχία είναι κάτι που δεν μπορείς να το κυνηγήσεις, είναι εδώ και τώρα.
Τι σας εκνευρίζει,  περισσότερο από ότι συμβαίνει  γύρω σας;
ΒΑΝΙΑ: Ότι οι γονείς δεν πιστεύουν στα παιδιά τους ότι μπορούν να κάνουν πράγματα και τα αποτρέπουν, τα φοβίζουν με δικούς τους φόβους.
Πόλη ή φύση;
ΓΙΩΡΓΟΣ: Η πόλη ενώ πιστεύαμε ότι θα μας λείψει, δεν μας έχει λείψει δευτερόλεπτο. Πραγματικά δεν έχω επιθυμήσει να πάω στην Αθήνα, ποτέ και για κανένα λόγο.
ΒΑΝΙΑ: Αυτό που συνήθως λείπει όταν είσαι κάπου αλλού είναι οι άνθρωποι, κάποιοι δεσμοί. Αλλά ακόμα και αυτό οι άνθρωποι στην πόλη έτσι όπως είναι οι ζωές τους είναι τόσο τρελές…Συναντιέσαι με πολύ κόπο για να βρουν χρόνο και αυτοί κι εσύ, είναι όλοι στην τσίτα, μέχρι να αποφορτιστούν και να ηρεμήσουν πρέπει να φύγουν. Οπότε έρχονται οι φίλοι εδώ και περνάμε ποιοτικότερο χρόνο μαζί τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ: Τους ανθρώπους με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που έχουμε γνωρίσει στη ζωή μας τους γνωρίσαμε εδώ. Στην Αθήνα δεν θα τους βρίσκαμε ποτέ.
Πώς ήταν ένας άνθρωπος που σας έκανε εντύπωση ή που θα θέλατε να είναι περισσότεροι άνθρωποι σαν κι αυτόν;
ΓΙΩΡΓΟΣ: Εδώ νομίζω θα έχουμε την ίδια απάντηση. Γνωρίσαμε μια οικογένεια οι οποίοι ταξιδεύουν όλο τον κόσμο, μπαμπάς μαμά και 2 παιδάκια 7 και 10 χρόνων με ένα φορτηγό το οποίο είναι σαν τροχόσπιτο που μπορεί να πηγαίνει και εκτός δρόμου. Ζουν σε αυτό το φορτηγό 2-3 χρόνια, καταγράφουν τις εμπειρίες τους, φτιάχνουν ντοκιμαντέρ, γυρνάνε στην βάση τους στην Ιταλία, μένουν 3-4 μήνες, πουλάνε το ντοκυμαντέρ και έτσι χρηματοδοτούν το επόμενο ταξίδι τους.
Σαν χαρακτήρες ποιες διαφορές έχουν με τους πιο κοινούς ανθρώπους;
ΓΙΩΡΓΟΣ: Ζουν με αυτά που χρειάζονται και ο υπόλοιπος χρόνος και χώρος τους είναι απλά πολύτιμος.
ΒΑΝΙΑ: Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσεις τέτοιους ανθρώπους, γιατί πολλοί μπορεί να λένε ότι δεν χρειαζόμαστε πολλά πράγματα, άλλα όταν τους γνωρίζεις και βλέπεις ότι πραγματικά μπορεί μια οικογένεια να ζήσει άνετα σε ένα τέτοιο χώρο και να έχει ότι χρειάζεται, αναρωτιέσαι τι κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως ότι αγοράζουμε είναι χρόνος από την ζωή μας. Αν πληρώνεσαι 30 ευρώ για ένα οχτάωρο δουλειάς και τα δίνεις για παράδειγμα για μια μπλούζα, έχεις δώσει οχτώ ώρες από την ζωή σου για αυτήν.
ΓΙΩΡΓΟΣ: Γνωρίζοντας μια οικογένεια, άνθρωπο η ζευγάρι παρατηρείς μια ροή ενεργείας, που συνήθως δεν υπάρχει. Σε αυτούς τους ανθρώπους , που κάθισαν ενάμισο μήνα είδαμε ότι υπήρχε απόλυτη ροή στην οικογένεια μεταξύ τους. Δεν υπήρχαν εντάσεις, τσακωμοί, δεν υπήρχε δράμα που είναι ότι χειρότερο.
ΒΑΝΙΑ: Τα παιδιά ήταν ανεξάρτητα, έκαναν home schooling, ξυπνούσαν το πρωί και από μόνα τους ήθελαν να διαβάσουν μαθηματικά, ιστορία… Μιλάνε 3 ξένες γλώσσες! Φάνταζαν πολύ μακρινά όλα αυτά, λέγαμε στην πράξη πως γίνεται; Ε γίνεται!
Σας συμβούλεψαν κάτι που το κρατήσατε και δεν το ξεχάσετε ποτέ;
ΒΑΝΙΑ: Θυμάμαι την μητέρα μου να με συμβουλεύει , πως ότι και αν θελήσω σε αυτή τη ζωή μπορώ να τα καταφέρω. Είναι νομίζω κάτι που πρέπει να λένε όλοι οι γονείς στα παιδιά.
ΓΙΩΡΓΟΣ: Από την άλλη οι γονείς το λένε αυτό , αλλά δεν γίνονται παράδειγμα αυτού. Η όταν προσπαθείς να καταφέρεις κάτι δικό σου, στέκονται οι ίδιοι εμπόδιο στην προσπάθεια σου.
Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά – 18 χρονών ας πούμε που τελειώνουν το σχολείο;
ΓΙΩΡΓΟΣ: Θα συμβούλευα αυτά τα παιδιά να κοιτάξουν να κάνουν πράγματα έξω από το σύστημα, και νομίζω ότι υπάρχουν άπειρα έξω από το σύστημα ενώ το σύστημα είναι τόσο στενό και στενόμυαλο.. που δεν έχεις να κάνεις πράγματα μέσα σε αυτό, απορροφά όλο και λιγοτερο κόσμο και όλο με πιο άσχημο τρόπο. Ενώ έξω από το σύστημα υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα και τα περισσότερα  μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο και την κοινωνία σε έναν πιο όμορφο δρόμο. Για παράδειγμα, αν μια συστημική δουλειά είναι να γίνεις γιατρός, μια μη συστημική δουλειά είναι να γίνεις θεραπευτής, ουσιαστικός θεραπευτής. Να μην πουλάς φάρμακα για να πλουτίζει το σύστημα. Αντί να εξυπηρετείς το σύστημα, να θέσεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Η συζήτηση με τον Γιώργο και την Βάνια τελείωσε. Εκείνος πηγαίνει στο σκάφος με κάποιον νεαρό που θέλει να κάνει σκι και αυτή λύνει ένα κανό για ένα παιδάκι. Ζηλεύω και παίρνω και εγώ ένα κανό και ανοίγομαι στη λίμνη. Σκέφτομαι όλα όσα είπαμε. Τι ανθρώπους μπορείς να συναντήσεις σε κάθε γωνιά της γης! Όμορφους και φωτεινούς σαν ετούτο το καλοκαιρινό τοπίο. Όσο κάνω κουπί και απομακρύνομαι, τόσο το μυαλό αδειάζει από τις σκέψεις και γεμίζει από το γαλάζιο του ουρανού και της λίμνης. Αν έπρεπε να μείνω για πάντα σε μια ηλικία, θα ήθελα να έμενα παιδί. Αν έπρεπε να μείνω για πάντα σε ένα μέρος, νομίζω θα διάλεγα αυτή την λίμνη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Γιώργο και την Βάνια επισκεφθείτε την σελίδα του The lake watersports club στο facebook: https://www.facebook.com/TLWSC/?fref=ts

Leave a Reply