Σήμερα απαγορεύονται οι selfies, υπάρχει κίνδυνος τύφλωσης -Οδηγίες προφύλαξης από την έκλειψη ηλίου

0

ekleipsi-iliou-708_0

Οι selfies σήμερα απαγορεύονται αυστηρά.

Ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι σήμερα όταν θα συμβεί το σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου (τελευταία φορά είχε ξαναγίνει το 1999) απαγορεύονται οι selfies καθώς υπάρχει κίνδυνος να τους δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα μάτια. Ακόμη και τύφλωση.

Συγκεκριμένα συνεργάτης του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι η λήψη φωτογραφιών με φωτογραφική μηχανή ή με iPhone θα μπορούσε να αποβεί τόσο επικίνδυνη, ώστε να κάψει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να οδηγήσει σε ολική τύφλωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα στα μάτια δεν υπάρχει μόνο από τις selfies αλλά γενικότερα και συστήνει, για την Παρασκευή, τη χρήση ειδικών γυαλιών που εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να εισέρχεται στα μάτια. Σημειώνει, παράλληλα, ότι τα απλά γυαλιά ηλίου δεν παρέχουν καμία προστασία.

Στην Αθήνα το φαινόμενο θα αρχίσει να γίνεται ορατό στις 10:39 π.μ., στη μέγιστη φάση του θα φτάσει στις 11:43 π.μ. και θα λάβει τέλος στις 12:49 μ.μ. Ορατή, ωστόσο, θα είναι μόνο σ’ ένα στενό πέρασμα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Κατά την ολική έκλειψη ηλίου το μέγεθος της σελήνης είναι τέτοιο, ώστε να καλύπτει εντελώς τον ηλιακό δίσκο.

Οδηγίες προφύλαξης

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Υγείας το οποίο συστήνει την αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, στις οδηγίες προφύλαξης που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρεται ότι η παρατήρηση του φαινομένου της έκλειψης ηλίου με γυμνούς οφθαλμούς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή.

Επισημαίνεται δε, ότι συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Σύμφωνα με οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί επισημαίνουν, παράλληλα, ότι είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων. Γενικότερα, το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.

Πηγή: Σήμερα απαγορεύονται οι selfies, υπάρχει κίνδυνος τύφλωσης -Οδηγίες προφύλαξης από την έκλειψη ηλίου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/197240/simera-apagoreyontai-oi-selfies-yparhei-kindynos-tyflosis-odigies-profylaxis-apo-tin#ixzz3UtzT1blo

Leave a Reply