Πώς γυρίστηκε η Μάχη του Γουίντερφελ

0

 

ImageHandler (59)

Προφανώς το έχεις ήδη καταλάβει, αλλά για να είμαστε 100% σίγουροι σου το γράφουμε ξανά: μην συνεχίζεις να διαβάζεις παρακάτω αν δεν έχεις δει το ένατο επεισόδιο του έκτου κύκλου του Game of Thrones. Πήγαινε τρέχοντας στην τηλεόρασή σου, παρακολούθησέ το και επέστρεψε μετά σε αυτό το κείμενο, όταν θα θες να μάθεις πώς γυρίστηκε η πιο επική μάχη στην ιστορία της τηλεόρασης – το «καθαρό» 10/10 που έχει το επεισόδιο στο imdb με 63.000 ψήφους βεβαιώνει ότι δεν είμαστε οι μόνοι με αυτή την άποψη.

Λίγο μετά την προβολή του Battle of the Bastards λοιπόν, οι παραγωγοί ανέβασαν στο επίσημο κανάλι της σειράς στο YouTube ένα χορταστικό βίντεο όπου εξηγούν πώς κινηματογράφησαν τη Μάχη του Γουίντερφελ. Φυσικά οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας σκέψεις, ότι το όλο γύρισμα είναι υπερπαραγωγή. Πόση ώρα για παράδειγμα θεωρείς ότι χρειάστηκε για να γυριστεί η σκηνή όπου ο Σνόου δέρνει τον Ράμσεϊ, μέσα στο Γουίντερφελ, έως ότου τον ρίξει αναίσθητο; Η απάντηση είναι 10 ολόκληρες ώρες, ώστε οι σκηνοθέτες να είναι σίγουροι πως έχουν το τέλειο αποτέλεσμα, από κάθε πιθανή γωνία λήψης.

Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα λοιπόν με τον παραγωγό της σειράς, David Benioff, η σκηνή όπου το ιππικό ορμάει προς τον πεζό Σνόου στην αρχή της μάχης είναι τόσο αληθοφανής γιατί είναι πραγματική – 40 άλογα κάλπαζαν προς το μέρος του με πλήρη ταχύτητα. Όπως μάλιστα δηλώνει ο ίδιος ο ηθοποιός, το γύρισμα ήταν αρκετά τρομακτικό αφού έπρεπε να μείνει ακίνητος μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τα άλογα που πήραν μέρος συνολικά στη μάχη έφτασαν τα 80, και χρησιμοποιήθηκαν μία φορά για τον στρατό των Σταρκ και μία γι’ αυτόν των Μπόλτον! Για να τα ακολουθήσουν μάλιστα μέσα στο πεδίο της μάχης και να αποδώσουν πιστά την ταχύτητά τους, οι παραγωγοί φρόντισαν να τοποθετήσουν κάμερες πάνω σε ειδικούς μηχανισμούς (rig) που με τη σειρά τους «κούμπωναν» πάνω σε ειδικά διαμορφωμένα τζιπ.

Ένα άλλο στοιχείο που έκανε εντύπωση ήταν οι λόφοι με τα πτώματα, που σχηματίζονταν καθώς εξελισσόταν η μάχη – ο λόγος που φαίνονται τόσο αληθοφανείς είναι πως οι συντελεστές φρόντισαν να τους δημιουργήσουν με κούκλες και όχι με γραφικά. Η έμπνευση προήλθε από πραγματικές μάχες του Μεσαίωνα και τον αμερικανικό εμφύλιο, ενώ για καλύτερο αποτέλεσμα όλες ντύθηκαν με ρούχα, ασπίδες και σημαίες.

Όσο για το κερασάκι στην τούρτα της τελειομανίας, δεν είναι άλλο από τη σκηνή όπου η Σάνσα βγαίνει από τα μπουντρούμια, με τα σκυλιά να έχουν μόλις κατασπαράξει τον Ράμσεϊ. Το ελαφρύ της χαμόγελο -που συνοδεύεται από ένα αίσθημα πλήρους ικανοποίησης στα μάτια της- γυρίστηκε 12-13 φορές στη μέση της νύχτας ώστε να είναι ακριβώς αυτό που πρέπει. Γι’ αυτο και είναι η αγαπημένη σκηνή του David Benioff από τη Σάνσα σε όλη τη σειρά.

Δες εδώ το βίντεο με τα γυρίσματα της σειράς:

Leave a Reply