Πώς να γίνεις καλύτερο αφεντικό

0

Έχεις μια δική σου επιχείρηση ή σκέφτεσαι να ανοίξεις μία, αλλά φοβάσαι μήπως αποτύχεις; Τι θα γίνει αν δεν καταφέρεις να διοικήσεις σωστά την επιχείρηση ή αν δεν κάνεις την εταιρεία σου αγαπητή στον κόσμο;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Ακόμα και εσύ, που έχεις μία τόσο υπεύθυνη θέση και οι δικές σου αποφάσεις επηρεάζουν πολύ κόσμο, θα υπάρχουν φορές που άθελα ή αφελώς θα επιλέξεις κάτι που δεν θα ωφελήσει την επιχείρηση.

Ο καλύτερος επιχειρηματίας είναι, όχι αυτός που δεν κάνει λάθη, αλλά αυτός που κάνει τα λιγότερα. Για αυτό, τώρα θα δούμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τις λάθος αποφάσεις.

Επένδυσε πρώτα στον εαυτό σου

Πριν επενδύσεις όλα σου τα κεφάλαια στην επιχείρησή σου, καλό θα ήταν να βρίσκεσαι σε μια καλή ψυχική υγεία. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα, πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί το βάρος και τις ευθύνες που έρχονται με την διοίκηση μιας επιχείρησης; Μιλώντας με έναν ειδικό από το aftognosia.gr για τις ανησυχίες και τους φόβους σου για κάθε τομέα της ζωής σου μπορείς να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα άσχημα συναισθήματα και να μην τα μεταδίδεις σε ανθρώπους που δεν σου φταίνε σε τίποτα, όπως οι υπάλληλοί σου.

Δημιούργησε ένα ευχάριστο περιβάλλον

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι υπάλληλοι είναι αυτοί που ανεβάζουν στα ουράνια ή ρίχνουν στα τάρταρα μια επιχείρηση. Και η αλήθεια είναι ότι το προσωπικό παίζει όντως καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία μιας εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί άνθρωποι είναι τακτικοί πελάτες μιας καφετέριας, όχι επειδή έχει την καλύτερη ποικιλία καφέ, αλλά επειδή οι μπαρίστες είναι ευχάριστοι τύποι και φιλικοί. Φρόντισε, λοιπόν, να κάνεις τους υπαλλήλους σου να νιώθουν σαν στο σπίτι τους μέσα στην επιχείρησή σου, ώστε να κάνουν με χαρά την δουλειά τους και να την μεταδίδουν και στους πελάτες.

Επένδυσε σε έναν business coach

Για να έχεις τους υπαλλήλους σου ευχαριστημένους, πρέπει να γνωρίζεις πώς να τους συμπεριφέρεσαι σωστά, αλλά και πώς να διαχειρίζεσαι θέματα της εταιρείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το να είσαι ένα αφεντικό που δεν ξεχνάει τις υποχρεώσεις του, που είναι πάντοτε ενήμερο για το τι συμβαίνει στην επιχείρηση και παραμένει ψύχραιμο σε καταστάσεις πίεσης δεν είναι εύκολο, αλλά μπορείς να τα μάθεις όλα αυτά. Έχοντας έναν άνθρωπο για business coaching στο πλευρό σου, με τον οποίο μπορείς να συζητήσεις και να βρεις λύσεις στο πώς να αντιμετωπίσεις θέματα που νιώθεις ότι υστερείς, θα γίνεις σύντομα το τέλειο αφεντικό.

Ζήτησε feedback από τους πελάτες

Με το να παροτρύνεις τους πελάτες σου να εκφράσουν με ειλικρίνεια την άποψή τους για το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρεις όχι μόνο τους δείχνεις ότι τους εκτιμάς και τους υπολογίζεις αλλά βλέπεις πτυχές της επιχείρησης που, αν και δεν το είχες σκεφτεί, χρειάζονται βελτίωση. Αν για παράδειγμα, έχεις μια επιχείρηση ρούχων και αγοράζεις ένα ύφασμα επειδή είναι φθηνό, αλλά οι πελάτες σου δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό και εξαιτίας του όχι μόνο δεν αγοράζουν ρούχα με το συγκεκριμένο ύφασμα αλλά δεν πραγματοποιούν καμία νέα αγορά από το κατάστημά σου, τότε τελικά βγαίνεις ζημιωμένος.

Απάντηση