Όλο και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζουν οι ΑΠΕ στην Ευρώπη

0

Οι ΑΠΕ κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, ως μια καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή ηλεκτροπαραγωγής.

Το γαλλικό κράτος ετοιμάζεται να απομειώσει τα ποσοστά του στις δύο μεγάλες εταιρίες που ελέγχει, την EDF και την GDF Suez και με τα έσοδα που θα αποκτήσει σχεδιάζει στροφή προς τις ΑΠΕ και ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Η σουηδική Vattenfallπροτίθεται να εκποιήσει τα ορυχεία λιγνίτη που διαθέτει στη Γερμανία και να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της στις ΑΠΕ.

Η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει την κρατική συμμετοχή στις EDF και GDFSuez, διατηρώντας, ωστόσο, το κρίσιμο ποσοστό που θα της επιτρέπει τη διατήρηση του ελέγχου του μάνατζμεντ σε αυτές. Το γαλλικό κράτος διαθέτει σήμερα το 84% της EDF και το 33,6% στην GDF Suez. H κ. Ρουαγιάλ διευκρίνισε ότι τα έσοδα από τυχόν πωλήσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, αλλά θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση της στροφής της Γαλλίας προς τις ΑΠΕ και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η γαλλική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία συνολικά 15 δισ. ευρώ, μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουήλ Μαρκόν δήλωσε ότι το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει την πώληση συμμετοχών «σε όσες εταιρείες το κράτος έχει δικαίωμα διπλής ψήφου». Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο Reuters ότι το κράτος έχει διπλά δικαιώματα ψήφου, μεταξύ άλλων, στις εταιρίες, Thales και Safran.

Η στροφή προς τις ΑΠΕ αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες πλέον και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εταιρίες. Η Vattenfall, ενδεικτικά, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η μελλοντική επενδυτική στρατηγική της θα εστιαστεί στις ΑΠΕ, καθώς τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου παρουσίασαν αρνητικό πρόσημο, γεγονός που αποδόθηκε στην περιορισμένη ζήτηση ηλεκτρισμού και στις ιστορικά χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο του στόχου για τον περιορισμό του κόστους της η εταιρία αναθεωρεί το επενδυτικό πρόγραμμα της για το 2015, δίνοντας στις ΑΠΕ προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, επανεξετάζει τις στρατηγικές επιλογές της για τα ορυχεία λιγνίτη στη Γερμανία, αλλά και τις δραστηριότητες παραγωγής της. Η Vattenfall συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στη γερμανική αγορά, κατέχοντας το 10% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα αυτή, με δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vattenfall Magnus Hall δήλωσε ότι «έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική για τη μείωση της έκθεσης μας στο κόστος τουCO2 και τη στροφή μας σε ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα στηρίζεται περισσότερο στις ΑΠΕ».

Leave a Reply