Η Πιονγκγιάνγκ αντιδρά στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών

0

h-piongkgiangk-antidra-sto-pshfisma-twn-hnwmenwn-ethnwnΤο καθεστώς της Βόρειας Κορέας καταδίκασε την Πέμπτη το κείμενο απόφασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θεωρείται ως το πρώτο βήμα για την παραπομπή της Πιονγκγιάνγκ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το ψήφισμα αυτό είναι μια «απάτη» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι επικεφαλής των προσπαθειών ταπείνωσης της Πιονγκγιάνγκ στα μάτια της διεθνούς κοινότητας εκτοξεύοντας ταυτόχρονα απειλές για την έναρξη νέων πυρηνικών δοκιμών.

«Αυτή η επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μας επιτρέπει να χρονοτριβήσουμε στην πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής» αναφέρει η ανακοίνωση του βόρειο-κορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν είναι δεσμευτικό, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια 400 σελίδων έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από μια μακρά έρευνα και αφορά τις «χωρίς προηγούμενο στο σύγχρονο κόσμο» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Το ψήφισμα θα πρέπει να συζητηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο από το σύνολο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ακολουθήσει το κείμενο απόφασης και στην πραγματικότητα θα καταγγείλει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παρά τη δεδομένη αντίδραση της Κίνας, που είναι η βασική σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά και της Ρωσίας, που ως μόνιμα μέλη του ΣΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε καταγγελία.

Όσον αφορά το ψήφισμα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με 111 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 55 αποχές.

Leave a Reply