Ενισχυμένος ο Ερντογάν από την Συρία απειλεί Ελλάδα και Κύπρο

0

Όταν κατέστη σαφές ότι η τουρκική εισβολή στη Συρία αντιμετωπίζεται μάλλον χλιαρά από τις μεγάλες δυνάμεις, η Αθήνα ανησύχησε. Το ίδιο και οι διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι αν η επιχείρηση αυτή δεν προσκρούσει σε κάποιο ανάχωμα, η ακόρεστη δίψα του Ταγίπ Ερντογάν θα στραφεί και αλλού.

Το τελευταίο ξέσπασμα του Τούρκου προέδρου καθιστά σαφές πού βρίσκεται αυτό το αλλού. Για μία ακόμα φορά, λοιπόν, εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, μην αποκλείοντας από τις απειλές και ολόκληρη την Ευρώπη, στην οποία υπενθυμίζει ότι την κρατάει εγκλωβισμένη με το χαρτί του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Έτσι, η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη τη θετική γι’ αυτή δυναμική που έχει δημιουργηθεί από τα κέρδη της στη Συρία επαναφέρει τις ψηλές θερμοκρασίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αδιαμφισβήτητα, ο Ταγίπ Ερντογάν που πιστώνεται πολιτικά τα τουρκικά κέρδη στη Συρία, βγαίνει πολιτικά ενισχυμένος στο εσωτερικό, αλλά και με ενισχυμένη διαπραγματευτική δυνατότητα στο εξωτερικό. Σε σχέση με το Κυπριακό, όχι μόνο προωθεί το καθεστώς συνομοσπονδίας, αλλά και της συνδιαχείρισης των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Για την ακρίβεια, επαναφέρει εναλλακτικούς τρόπους, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι ότι η Τουρκία θα έχει μεγάλο μερίδιο σ’ έναν ενεργειακό πλούτο, ο οποίος –σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο– δεν της ανήκει.

Για τους επικείμενους κινδύνους που αντιπροσωπεύει η ενισχυμένη τουρκική επιθετικότητα και στην Κύπρο και στην Ελλάδα συζήτησαν ο Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Το Κυπριακό, εξάλλου, αναμένεται να απασχολήσει τη διπλωματική ατζέντα, ειδικά τώρα που επίκειται η επίσκεψη στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ (εντός του Νοεμβρίου).

Στόχος της επίσκεψης είναι να γίνει η κατάλληλη προεργασία, η οποία θα οδηγήσει στη συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, περί το τέλος Νοεμβρίου. Αμέσως μετά και εάν όλα έχουν πάει καλά, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής, ώστε να τεθεί επί τάπητος η επίλυση του Κυπριακού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί στις 6 Νοεμβρίου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακές σχέσεις. Θα τις τηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε», τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Υπήρξε μια επιδείνωση των σχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά. Πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες».

Στις ράγες του διεθνούς δικαίου, όμως, αρνείται να μπει η Άγκυρα. Κατηγόρησε, μάλιστα, την Ευρωπαϊκή Ένωση για «υποκρισία» όσον αφορά στο μεταναστευτικό.
«Όταν 100 άνθρωποι φθάνουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, μας παίρνουν τηλέφωνο από τις Βρυξέλλες. Αλλά εδώ υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια» έσπευσε να προσθέσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Το ότι έχει ανεβάσει τους τόνους αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι πολλαπλασιάστηκαν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, φτάνοντας στον υψηλό αριθμό 70. Η παράνομη τουρκική αεροπορική δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πέντε εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

πηγη

Απάντηση