Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

0

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο από την Βουλή καθώς επι της αρχής ψήφισαν θετικά 165 βουλευτές έναντι 122 που καταψήφισαν.

Υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.

Να σημειωθεί πως από την διαδικασία έλλειπαν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάνης Βαρουφάκης (ΜεΡΑ25), Κώστας Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ), Ανδρέας Κατσανιώτης (ΝΔ), Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ), Διονύσης Χατζηδάκης (ΝΔ) και Απόστολος Πάνας (ΚΙΝΑΛ) οι οποίοι έστειλαν επιστολές πρόθεσης ψήφου που δεν προσμετρούνται.

Αναφορικά με την ψηφοφορία των άρθρων:

Το άρθρο 1 που προβλέπει ότι ολα τα ΣΔΙΤ ανεξαρτήτως μεγέθους θα θεωρούνται Στρατηγικές Επενδύσεις έλαβε 165 ΝΑΙ και 122 ΟΧΙ

Αρ 3 που προβλέπει την επιδότηση κλάδων, όπως οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, η παράδοση τροφίμων (delivery) και η παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών έλαβε 165 ΝΑΙ και 122 ΟΧΙ

Το αρ. 5 για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη πήρε 184 Ναι και 103 Οχι

Το άρ 7 για τους δασικούς χάρτες Ναι 184 και ΟΧΙ 103
Άρθρο 11 για τις εγκαταστάσεις μέσης όχλησης στην Αττική ΝΑΙ 165 όχι 103 παρών 19

Άρθρο 15 για την αξιολόγηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΝΑΙ 156 όχι 131

Τα άρθρα 53 εως 74 που αφορούν τα εργασιακά έλαβαν 165 ΝΑθ και 122 ΟΧΙ

Το Αρ 157 για τις ονομαστικές μετοχών ιδιοκτητών ΜΜΕ πήρε 165 ΝΑΙ 103 ΟΧΙ και παρών 19

Άρθρο 161 για τα καζίνο ΝΑΙ 165 όχι 122

Αρ. 178 για την ανάθεση σε ιδιώτες αξιολόγηση επενδυτικών φακέλων Ναι 155 ΟΧΙ 132

Αρ 184 για ΟΤΑ ΝΑΙ 155 όχι 132

Αρ 205 για τους Οικοδομικούς Κανονισμούς ΝΑΙ 165 όχι 121 παρ 1

ΑΡ 210 για τα έργα αστικής ανάπλασης ΝΑΙ 165 ΟΧΙ 122

Τέλος η τροπολογία για τις στρατηγικές επενδύσεις έλαβε 156 Ναι 113 όχι και 18 παρών. Τι προηγήθηκε:

Τσίπρας: Οι ρυθμίσεις του είναι περιτύλιγμα δώρων

Να αποδομήσει συνολικά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θέλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Βουλή, λέγοντας υποστηρίζοντας ότι διαπνέεται από μια φιλοσοφία ακραία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντεργατική που στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί και αντιαναπτυξιακή”.

Κρίνοντας την διαδικασία της κατάθεσης του νομοσχεδίου ανέφερε: “Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά είναι τόσο ακραίο αυτό που επιχειρείτε σήμερα, σε ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, φωτογραφικές οι περισσότερες τα 234 άρθρα. Που δε ξέρει κανείς από που να αρχίσει και που να τελειώσει. Σήμερα πρέπει να έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία σειρά “εξυπηρετήσεις” που κάνει η κυβέρνηση σε φίλους της μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου έναντι ανταλλαγμάτων: “Έρχεστε και θεωρείτε ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων (delivery), είναι τόσο βασικές για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας ώστε να συμπεριληφθούν σε έναν αναπτυξιακό νόμο. Και ψάχνει κανείς να βρει το γιατί. Μέχρι που συνειδητοποιεί ότι το πρακτορείο διανομής ‘Αργος (που ποιος το έχει; μαντέψτε!) έχει ενταχθεί στη λίστα της ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη ταχυδρομικών υπηρεσιών. Μα εσείς εδώ δεν νομοθετείτε για το ντελίβερι. Εσείς κάνετε οι ίδιοι ντελίβερι, στο μεγάλο αφεντικό ! Εντάσσετε στους προς επιδότηση κλάδους τις ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές – και για τη συνδρομητική τηλεόραση. Και πότε έγινε αυτή η προσθήκη; Όταν φάνηκε ότι «κλείνει» η συμφωνία τραπεζών – AlterEgo για την εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη. Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο…”.

Ως δεύτερο παράδειγμα εξυπηρέτησης συμφερόντων ανέφερε: “Βάζετε τις εξορύξεις στον αναπτυξιακό νόμο…Γιατί το κράτος να επιδοτεί τις εξορύξεις; Προφανώς για να ευνοήσετε την επέκταση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Χρυσό στη Χαλκιδική, να πάει και στη Θράκη παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας”.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις εξυπηρετήσεις “στους φίλους σας στα ΜΜΕ” και εξήγησε: “Καταργείτε την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Να μη ξέρουμε ποιος είναι ποιος. Και ποιος βάζει λεφτά και που τα βρίσκει. Και ήρθατε έμαθα σήμερα από την εφημερίδα Καθημερινή, να τροποποιήσατε υπουργική απόφαση για την κρατική ενίσχυση των έντυπων ΜΜΕ, που προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να μην έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτή τη λογική προϋπόθεση την καταργείτε”.

Αναφέρθηκε στο “σκάνδαλο με τα Κινέζικα POS για την απόδοση χρυσής Visa, που προκάλεσε τη παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, με τι αντίτιμο το διευθετείτε σήμερα ; Νομοθετώντας με αναδρομική ισχύ δύο χρόνων, ακριβώς για να το περιλαμβάνει; Δε ντρέπεστε λίγο να φέρνετε τέτοια διάταξη στη Βουλή;

Αντεργατικό νομοσχέδιο μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει κρυμένο ένα άλλο νομοσχέδιο “σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό θα έλεγα νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο – νοσταλγός του ΔΝΤ….Εδώ έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε -σε δύσκολες συνθήκες- και νομοθέτησε με σθένος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το νομοσχέδιο, στέλνετε και τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη στον… εργασιακό παράδεισο του δεύτερου Μνημονίου. Και να λεγε κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης…Ανοησίες. Όμως η διαστροφή ότι μπορείτε, μειώνοντας τους μισθούς, να φέρετε ανάπτυξη, είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τρία αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ απολύσεων τον Ιούλιο, Ρεκόρ μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο, ρεκόρ μείωσης νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οικειοποιείται επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι συντάξεις χηρείας. Επικαλέστηκε την Τράπεζα της Ελλάδας για τις μειώσεις μισθών που φέρνει το νομοσχέδιο: «’Αμεση επίδραση του νομοσχεδίου είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις”. Δικός σας φίλος δεν είναι κύριοι της ΝΔ ο κ. Στουρνάρας; Αυτός τα λέει στην έκθεσή του. Να τον χαίρεστε”.

Έκλεισε την ομιλία του με προειδοποίηση για την αντιπολιτευτική του τακτική: “Οι 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι : Απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος”.

Επίθεση στον Αδωνι Γεωργιάδη

Επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύεων για το σκάνδαλο Novartis.

Απευθυνόμενος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε: «Δεν ντρέπεστε να γίνεστε εδώ και χρόνια ο Τζόκερ της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν ντραπήκατε να πείτε σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές; Δεν ντραπήκατε να βγείτε μετά και να πείτε ότι τελικά εμένα εννοούσατε και τον Πολάκη; Και μετά σε λιγότερο από μία ώρα τα μαζέψατε άρον- άρον… Δεν ντραπήκατε να κάνετε όλα αυτά θα ντραπείτε τώρα να κάνετε εξυπηρετήσεις συμφερόντων;».

Η υπόθεση Novartis

Επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε για την σύσταση της Προανακριτικής: “Πήγατε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι και αντί στο τέλος να αποδειχθεί η σκευωρία θα αποδειχθεί η συνωμοσία σας για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο”. Για τον κ. Στουρνάρα είπε: “σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν το σκάνδαλο της Novartis, αποκαλύπτουν σε αναφορά τους ότι ο κ. Μανιαδάκης, τότε προστατευόμενος μάρτυρας που εσείς λοιδορούσατε και μετέπειτα κατηγορούμενος που τώρα τον αγκαλιάσατε, απειλήθηκε από τον κ. Στουρνάρα. Σας το διαβάζω επί λέξει: «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες».

Μένοντας στην υπόθεση της Novartis είπε: “Αποκαλύπτουν και άλλα οι εισαγγελείς: Ότι ο κ. Μανιαδάκης δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο τηλέφωνό του. Και σας ρωτώ κύριοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έχετε το θράσος και συνεχίζετε να μιλάτε για σκευωρία. Τρία απλά ερωτήματα: Πρώτον, είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα για να αλλάξει την κατάθεσή του; Διότι όπως είδαμε, τελικά την κατάθεσή του την άλλαξε ως δήθεν πιεζόμενος από τους εισαγγελείς. Ποιος τελικά πίεσε τον κ. Μανιαδάκη; Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis; Για πόσο ακόμα θα ανέχεστε τέτοιες μαφιόζικες μεθόδους κατά εισαγγελικών λειτουργών; Και τρίτο και σημαντικότερο ερώτημα: Ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να «τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς διαφθοράς» που ερευνούν τη Novartis; Και αυτή η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη.

Σκληρή κριτική από τον Κουτσούμπα

«Η προσπάθεια να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες για το κεφάλαιο εις βάρος των εργαζομένων δεν κρύβεται. Όποια σελίδα και να κοιτάξει κανείς του αναπτυξιακού νομοσχεδίου θα το διαπιστώσει. Αποκαλύπτεται το μέγεθος της υποκρισίας που διακρίνει κάθε στυλοβάτη του καπιταλιστικού συστήματος» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας λαμβάνοντας τον λόγο στην Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Ο γγ του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις προωθούμενες διατάξεις επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «Διατάξεις – περιβαλλοντικές βόμβες» και πρόσθεσε «Συνεχίζοντας την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης θρυμματίζετε κάθε μηχανισμό περιβαλλοντικού ελέγχου. Κάνετε δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο. Διατάξεις που ευνοούν τις επενδύσεις και ενισχυθούν κρατική χρηματοδότηση προς μεγάλους ομίλους.

Λέτε ότι φύγαμε από τα μέτρα λιτότητας. Μήπως ανεβάζετε τις συντάξεις και δεν το καταλάβαμε; Όχι. Η δική σας λογική εξόδου είναι ότι οι επενδύσεις καθορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από την επιτροπεία»

Η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά

«Οι ασύδοτοι επιχειρηματίες θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι από τις διατάξεις της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ είναι απολύτως αντίθετο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής εργασίας. Επιδίωξη πρέπει να είναι η φροντίδα των εργαζομένων και κυρίως των άνεργων» επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην παρέμβασή της για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση συνεχίζει τις ωμές παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση με αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων. Επιτρέπει η κυβέρνηση αναιτιολόγητα ακόμα και σε μειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων να εκχωρούν εξουσίες σε ιδιώτες. Δεν λαμβάνονται πρόνοιες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιχειρήσατε στην κυβέρνηση να στήσετε το δικό σας «Λευκό Οίκο» και αποτύχατε. Σκέψου να μην ήσασταν έτοιμοι. Φέρατε 36 διορθώσεις στο περίφημο επιτελικό κράτος. Επίσης 50 άρθρα ήρθαν την τελευταία στιγμή για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων και την αύξηση της γραφειοκρατίας.

Λέμε όχι επί της αρχής σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί αποπνέει μια βαθιά συντηρητική λογική και δεν δημιουργεί δυναμική για ανάπτυξη. Αντίθετα υιοθετεί λογικές υπέρ των λίγων και των ισχυρών και εις βάρος των εργαζόμενων και της πλειοψηφίας του λαού.

Ειδικότερα οι διατάξεις για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργαζόμενων καταθέσαμε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων.
Όμως είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη του τόπου για ανάπτυξη και είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε κάθε άρθρο που είναι σε θετική κατεύθυνση».

Να σημειωθεί ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ έχουν καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επι της αρχής αλλά και επι συγκεκριμένων άρθρων.

Απάντηση Χατζηδάκη σε Τσίπρα

Ως «θρασύ και αλαζόνα με εισαγγελικό ύφος» χαρακτήρισε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα περίφημα μαξιλαράκια. Νομίζω ότι πιο πολύ από το πρωτογενές πλεόνασμα της οικονομίας, σας χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα θράσους και αλαζονείας . Αυτό κατάλαβα από την ομιλία του κ. Τσίπρα. Δεν είχε ίχνος αυτοκριτικής. Είχε εισαγγελικό ύφος που προσβάλλει την νοημοσύνη των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι όλα τα έκανε καλά και του χρωστά ο λαός. Δεν σας χρωστά ο λαός. Εσείς χρωστάτε ένα συγγνώμη για τα ψέματα που είπατε και την πανθομολογούμενη αποτυχία σας. Αν πείτε την συγγνώμη ίσως σας συγχωρέσει ο λαός αλλιώς θα μείνετε για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης επέστρεψε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τους υπαινιγμούς περι σχέσεων της ΝΔ με συγκεκριμένους επιχειρηματίες λέγοντας «Εσείς που λέτε ότι δεν κάνατε χάρες σε επιχειρηματίες δεν είστε που δώσατε κανάλι στον κ. Μαρινάκη. Δώσατε κανάλι και το ανακοινώσατε περιχαρείς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά ο κ. Μαρινάκης μπαινόβγαινε στο Μαξίμου κάθε τρεις και λίγο. Τώρα τα θυμηθήκατε για τον κ. Μαρινάκη;»

«Ο κ. Τσίπρας θεώρησε μείζον αμάρτημα ότι η ΝΔ είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Μην κουράζεστε. Είμαστε φιλικοί προς την επιχειρηματικότητα γιατί αυτή φέρνει ανάπτυξη. Εσείς θεωρούσατε ότι μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Εμείς με την ψήφο του λαού κάναμε στροφή από αυτή τη λογική» είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει την ρητορική της ευαισθησίας προς την μεσαία τάξη υπενθυμίζοντας τους 29 νέους φόρους που επέβαλλε στους φορολογούμενους.

«Ο κ. Τσιπρας ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο και να μας πει ότι όλα ήταν καλά επι των δικών του ημερών. Ξέχασε κάτι. Ότι ενώ πήγαν όλα καλά χάσατε τις εκλογές. Αυτό θυμίζει αυτό που λένε: η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε. Λίγη κριτική δεν βλάπτει. Κοιτάξτε τα λάθη σας και πρέπει να έχετε στοιχειώδη πολιτική υπευθυνότητα» τόνισε.

Αναφορικά με τις καταγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις ΝΔ με ΜΜΕ είπε: «ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως αδικημένος ότι δεν τον έπαιζε κανείς. Πως δικαιολογείται όμως να ανοίγουν νέες εφημερίδες που υποστήριζαν στα περίπτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και με τις ιστοσελίδες. Νομίζετε ότι θα καθόμαστε να σιωπούμε; Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανένα αλλά οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι». Τέλος για τα εργασιακά υπογράμμισε «Στα εργασιακά ο κ. Τσίπρας παρουσίασε έναν Αρμαγγεδδώνα, είπε ότι θα μειωθούν οι αποδοχές στα ξενοδοχεία. Δεν θα μειωθούν και οι καλύτεροι μάρτυρες θα είναι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που θα κρίνουν και εσάς και εμένα. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει τέλος στην διαστρέβλωση. Μιλάτε συνέχεια για τους εργαζόμενους. Ποιον ψήφισαν όμως οι εργαζόμενοι; Εσάς ή εμάς; Ολες οι μετρήσεις έδειξαν ότι περισσότεροι εργαζόμενοι ψήφισαν την δική μας παράταξη γιατί κατάλαβαν ότι η πουτίγκα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πικρή. Γιατί κατάλαβαν ότι για να πάει μπροστά η χώρα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη»

Απάντηση Γεωργιάδη σε Τσίπρα: «Πέρασε η εποχή που κουνούσε το δάχτυλο με μαγκιά στην ελληνική κοινωνία»

Είναι πολύ λογικό, μετά από αυτή την παράσταση, να φεύγει ο κ. Τσίπρας. Γιατί είναι προφανές ότι έχει μάθει, όπως κάνει στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς να δηλώνει τι θέλει να πουν οι από κάτω και αν κάνουν κανένα λάθος και ψηφίσουν ανάποδα, να τους βάζει να αλλάζουν την ψήφο τους, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Στουρνάρα. Το είπε ως τεκμήριο σοβαρής κατηγορίας. Ακούστε λοιπόν κύριοι τα ονόματα των τριών εισαγγελέων, είναι ο Γιάννης Αγγελής, Ελένη Ράϊκου και η κ. Τσατάνη. Τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο του. Δεν κατάλαβα γιατί οι τρεις εισαγγελείς στη μια περίπτωση είναι μεγάλο τεκμήριο, ενώ οι τρεις εισαγγελείς στην άλλη περίπτωση δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί είναι οι εισαγγελείς που μας βολεύουν. Γιατί όλα τα κρίνετε όπως σας βολεύουν», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο κ. Τσίπρας ανέφερε διάφορα άρθρα του αναπτυξιακού νόμου και διάφορες δράσεις που εντάσσονται σε αυτόν και τις ταίριαξε με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Εν προκειμένω με τον κ. Μαρινάκη. Και μας είπε ότι δουλεύουμε για το μεγάλο αφεντικό. Διαβάζω επιλέξιμες δραστηριότητες του Ν. 4399/2016, το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν εμείς κάναμε τα χατίρια του μεγάλου αφεντικού Μαρινάκη, δεν μου λέτε, με την επιλέξιμη δαπάνη ‘παραγωγή on line περιεχομένου για ενήλικες’, ποιος είναι το αφεντικό σας; Αυτός που κάνει τις on line ταινίες για ενήλικες; Αυτός είναι το αφεντικό σας; Όταν εντάξατε τους ντεκορατέρ και τις μοντελίστ, μπορείτε να πείτε ποια είναι η αναπτυξιακή διάσταση και τους εντάξατε στις δαπάνες του αναπτυξιακού νόμου και τώρα σας έπιασε ο πόνος για τις εξορύξεις!», είπε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και προειδοποίησε ότι ξεκινήσει τέτοια συζήτηση θα βγει πολύ χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και γι΄αυτό πρότεινε «να σταματήσει αυτό το τροπάρι.».

Αναφερόμενος στη χθεσινή του δήλωση που πυροδότησε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι θα μπορεί να κατηγορεί εμάς με εικασίες και υποθέσεις, αλλά δεν θα μπορούμε να τον κατηγορούμε εμείς με εικασίες και υποθέσεις. Που το είδατε αυτό γραμμένο; Λοιπόν, για να ξέρει ο ελληνικός λαός. Νόμος περισσότερο ύποπτος για διαφθορά στα φάρμακα από τον τελευταίο νόμο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψηφιστεί. Είναι ο πρώτος νόμος στην ιστορία του ελληνικού κράτους, που επέτρεψε αυξήσεις τιμών στα φάρμακα και που φυσικά βοήθησε τη NOVARTIS να διασώσει τις τιμές της, όπως και τις άλλες πολυεθνικές, δια των αυξήσεων στον υπόλοιπο πλανήτη. Άρα μαθήματα σε εμάς που ρίξαμε τη δαπάνη, δεν δεχόμαστε. Εμείς παραδώσαμε μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη 189 εκατομμύρια και επί ΣΥΡΙΖΑ η μηναία φαρμακευτική δαπάνη έτρεχε επί 4,5 χρόνια με 260 και 270 εκατομμύρια. Κάντε τον υπολογισμό. Και έχουν και τα μούτρα να μιλάνε! Πέρασε η εποχή που κουνούσε το δάχτυλο με μαγκιά στην ελληνική κοινωνία».

Αναφορικά με την τροπολογία για την Golden Visa, o Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο νόμος για την Golden Visa είναι νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που ψηφίστηκε στο τέλος του 2014, και δεν εφαρμόστηκε από εκείνη την κυβέρνηση γιατί δεν πρόλαβε, αλλά εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα. Η διάταξη έρχεται προς ψήφιση για να αποτρέψει δικαστικές διαμάχες με ανθρώπους που έχουν την Golden Visa σε περίπτωση ανάκλησης, γιατί αυτό θα έφερνε καταστροφή της οικονομίας και ζημία στο brand της χώρας. Ο υπουργός επικαλέστηκε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας. «Διορθώνουμε άλλη μια παταγώδη αποτυχία σας και τα ακούμε από πάνω», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Για να τελειώνουμε: Το νομοσχέδιο δεν κάνει καμία εξυπηρέτηση σε κανέναν χορηγό».

Την απουσία του πρωθυπουργού σχολίασε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το είχε προεξοφλήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν είχαμε τίποτα σοβαρό να ακούσουμε από τον κ. Γεωργιάδη. Από ό,τι φαίνεται όμως, δεν το είχε προεξοφλήσει μόνο ο κ. Τσίπρας. Το είχε προεξοφλήσει και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επί δύο μέρες τον αγνόησε επιδεικτικά και σήμερα αρνήθηκε να έρθει και να παρουσιαστεί στη Βουλή, επειδή ντρέπεται, όχι μόνο για τα ρουσφέτια. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ντρέπεται για το χθεσινό σώου του κ. Γεωργιάδη. Δεν πήγε σε ένα, δεν πήγε σε δύο, δεν πήγε σε τρία κανάλια. Πήγε σε πέντε κανάλια και σήμερα συνέχισε αυτόν τον μαραθώνιο εμφανίσεων του και προφανώς έχει προκαλέσει ενοχλήσεις» σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία Μητσοτάκη

Στην απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την συζήτηση στην Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αναφέρονται πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι δεν είχε το θάρρος να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το κατ’ ευφημισμό αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ποιος; Ο πρωθυπουργός που έταζε 4 χρόνια ανάπτυξη με τη σέσουλα. Επιβεβαίωσε δηλαδή, ότι άφησε τον κ. Γεωργιάδη, που νοιώθει οικεία, να κάνει τη βρώμικη δουλειά, αφού τελικά το μόνο που είχε το νομοσχέδιο ήταν μία συρραφή από ρουσφέτια σε χορηγούς της ΝΔ και την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατ’ εντολή του ΣΕΒ. Αλλά επιβεβαίωσε και ότι δεν τόλμησε να έρθει στη Βουλή για να μην τοποθετηθεί για τις αθλιότητες του υπουργού του».

πηγη

Απάντηση