Έλληνες ταξιτζήδες εναντίον ενός εν δυνάμει κολοσσού

0

uber-660x4401

Η Uber, η διάσημη εφαρμογή για έξυπνα κινητά και ταμπλέτες μέσω της οποίας μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να μετατρέψουν το αυτοκίνητό τους σε ταξί, παρέχοντας υπηρεσίες μετακίνησης στους πολίτες, αξίζει πλέον 35 – 40 δισ. δολαρίων , όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε τον νέο γύρο χρηματοδότησης, σε έναν από τους πιο πλούσιους γύρους χρηματοδότησης από venture capitals στην ιστορία. To Facebook εξακολουθεί και κρατάει τα «σκήπτρα», αλλά κάποιοι επενδυτές περιμένουν το Uber να ξεπεράσει σε αξία τα 100 δισ, δολάρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Uber «σήκωσε» χρήματα μέσα στο χρόνο , καθώς εξασφάλισε το 2014 περίπου 1,2 δισ, δολάρια , όταν η αξία του ανέρχονταν σε 17 δισ δολάρια.

Όπως είναι γνωστό θα έρθει και στην Ελλάδα, με τους συνδικαλιστές των ταξί να αναφέρουν πως αν το Uber λειτουργήσει στην Ελλάδα «οι πελάτες θα βρίσκονται στο έλεος κάθε καουμπόι» και να καλεί τους «Έλληνες ταξιτζήδες να βρίσκονται σε ετοιμότητα». Το Συνδικάτο ζητά από τους αυτοκινητιστές να συσπειρωθούν στα ραδιοταξί σε όλη τη χώρα «για να κρατήσουμε το μεταφορικό έργο για το ταξί εμείς οι ίδιοι.»

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως το Συνδικάτο σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών έχει δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει κάθε προσπάθεια εισόδου της Uber στη χώρα μας.

«Συνάδελφοι, επειδή η τακτική της uber και κάθε παρόμοιας με την uber εταιρείας, είναι πλέον γνωστή – πρώτα χρησιμοποιεί τα ταξί ως δόλωμα για να εισέλθει νόμιμα σε μια αγορά και μετά χρησιμοποιεί  οποιοδήποτε  ΙΧ αυτοκίνητο- συνιστούμε μεγάλη προσοχή. Κανείς ταξιτζής μη γίνει συνεργάτης της uber, κανείς ταξιτζής μην γίνει δούρειος ίππος για τα σχέδια της εταιρίας που έχει στοχοποιήσει το μεταφορικό έργο των ταξί σε όλο τον κόσμο.».

Πάντως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ. Η πολιτεία της Νεβάδα αποφάσισε να αναστείλει η λειτουργία του, με δικαστική απόφαση, έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση σε μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε εναντίον της με το σκεπτικό ότι η εταιρεία λειτουργεί παράνομα.

Στο Παρίσι η δικαιοσύνη καταδίκασε την εταιρεία με πρόστιμο 100.000 ευρώ, θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι παράνομες, ενώ με δικαστικό μπλόκο είναι αντιμέτωπη η UBer στη Βαρκελώνη.

Αντίθετα σε Δουβλίνο, Λονδίνο και Στοκχόλμη η εταιρεία λειτουργεί χωρίς εμπόδια.

Leave a Reply