Απίστευτες φωτογραφίες: Μεγάλων διαστάσεων κατολίσθηση στον Προυσό Ευρυτανίας

0

Απίστευτες φωτογραφίες: Μεγάλων διαστάσεων κατολίσθηση στον Προυσό Ευρυτανίας

Σημειώθηκε και νέα κατολίσθηση – Τα αρμόδια κλιμάκια βρίσκονται επί τόπου προκειμένου να εκτιμήσουν και τις ζημιές που έχουν προκληθεί στη γέφυρα και το εάν τίθεται θέμα στατικότητάς της

Εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων ήταν η κατολίσθηση που σημειώθηκε την Πέμπτη το πρωί, στη θέση Διπόταμα Ευρυτανίας, όταν βράχια και πέτρες καταπλάκωσαν μεγάλο κομμάτι της γέφυρας και ο δρόμος προς τον Προυσό έκλεισε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 10.000 κυβ. μέτρα βράχων και χώματος κατέπεσαν στη γέφυρα, ενώ δύο μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας, χθες έδιναν αγώνα για να μετακινήσουν προς το ποτάμι τους τεράστιους όγκους που έχουν καλύψει το οδόστρωμα -περίπου το 1/5 της γέφυρας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του protothema.gr, που προέρχονται από πηγές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ τα δύο μηχανήματα χθες απομάκρυναν τον όγκο των βράχων και του χώματος, σημειώθηκε νέα σημαντική κατολίσθηση, με αποτέλεσμα και πάλι ο δρόμος να κλείσει. «Προς το παρόν αφήνουμε το φαινόμενο να εξελιχθεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται ερευνητές του Ιδρύματος Γεωλογικών Μελετών Ερευνών προσπαθώντας να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση».

Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάνοιξης, που θα πραγματοποιηθεί εκ νέου τόσο από τον δρόμο από το Αγρίνιο όσο και από το Καρπενήσι, τα αρμόδια κλιμάκια θα εκτιμήσουν και τις ζημιές που έχουν προκληθεί στη γέφυρα και το εάν τίθεται θέμα στατικότητάς της.

Στο συμβάν βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ μοιράστηκε το ύψος της καταστροφής μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Συγκεκριμένα, ο περιφεριάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης έγραψε στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο: «Οι φυσικές καταστροφές στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν έχουν τέλος. Οι πληγές σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία παραμένουν ανοιχτές. Το Κεντρικό Κράτος οφείλει να παρέμβει άμεσα διασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους για να κάνουμε τη δουλειά μας. Οι φωτογραφίες είναι από τη σημερινή κατολίσθηση στα Διπόταμα Ευρυτανίας».

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας:
«Σήμερα (σ.σ. χθες) τα ξημερώματα περί τις 7:00 σημειώθηκε πολύ μεγάλη κατολίσθηση στην Δυτική πλευρά της γέφυρας στην θέση Διπόταμα της επαρχιακής οδού Καρπενησίου-Προυσσού-Αγρινίου.
Η κατολίσθηση προκλήθηκε πιθανώς από την αποκόλληση μεγάλων κορημάτων  βράχου λόγω του έντονου παγετού που επικρατεί στην περιοχή, τα οποία παρέσυραν τα γειτονικά χαλαρότερα εδάφη, τα οποία ήταν ήδη επιβαρυμένα λόγω των πρόσφατων πολύ έντονων βροχοπτώσεων. Η ποσότητα της κατάπτωσης υπολογίζεται σε περίπου 10.000,00μ3 και ήδη επιχειρούν για την διάνοιξη 4 μηχανήματα της Περιφερείας Στερεάς Ελλάδας.
Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει εγκλωβισμένο όχημα εντός της κατάπτωσης και για αυτό όχημα της  πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι σε επιφυλακή επιτόπου. Το φαινόμενο της κατολίσθησης στα ανάντι είναι ακόμη ενεργό και για αυτό τα συνεργεία επιχειρούν με μεγάλη προσοχή. Η κατάσταση της γέφυρας παραμένει άγνωστη καθώς είναι σε αυτή την φάση αδύνατη η προσέγγιση κλιμακίου μηχανικών λόγω των πολλών μπάζων για αυτοψία» καταλήγει η ανακοίνωση.


Η φωτό και το βίντεο (που ακολουθεί) προέρχονται από τα Ευρυτανικά Νέα

Play Button

Leave a Reply