Ακρίβεια: «Κλείδωσε» για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, τουριστικό πακέτο

0

Μετά το πακέτο στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την επιδότηση καυσίμων, τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και την πασχαλινή «επιταγή ακρίβειας», το οικονομικό επιτελείο αναζητά τώρα δημοσιονομικό χώρο 250 εκατ. ευρώ για να παραμείνει μειωμένος ο ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα στην εστίαση, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, στο τουριστικό πακέτο και στα εισιτήρια κινηματογράφου.
Η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εκπνέει στο τέλος Ιουνίου και η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να παρατείνει το μέτρο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Για το λόγο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εξασφαλίσουν νωρίτερα τα 250 εκατ. ευρώ που απαιτούνται καθώς όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιοι παράγοντες  οι πόροι είναι περιορισμένοι και απαιτούνται «μετρημένες και στοχευμένες  παρεμβάσεις» ενώ θα πρέπει «να κρατήσουμε  «εφόδια» για αργότερα, αφού σήμερα δεν γνωρίζουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την έκταση του προβλήματος στο μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων, ούτε τις ακριβείς επιπτώσεις του στην οικονομία».  
Πάντως με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από 8%, το εισόδημα τα νοικοκυριών να πλήττεται  από το κύμα της ακρίβειας και τις επιχειρήσεις να δοκιμάζονται από τους υπέρογκους, παρά την επιδότηση της επιβάρυνσης, λογαριασμούς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν είναι η ώρα να επανέλθουν οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την καλή πορεία των εσόδων θα εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος και σε πρώτη φάση θα έρθει η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ έως το τέλος του έτους. Σε επόμενη φάση, με τον προϋπολογισμό του 2023 θα εξεταστεί η μονιμοποίηση του μέτρου από το επόμενο έτος.

Επίσης στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το 2023 να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους  και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα που απαιτούν δημοσιονομικό χώρο ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

πηγή

Leave a Reply