“Άδειασμα” Κομισιόν σε Κουρουμπλή: Σε τρεις ώρες στάλθηκε πλοίο 26

0

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Βελγίου) της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου κατατέθηκε το ελληνικό αίτημα προς την EMSA, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Κάρλος M. Γκορδεχουέλα, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι “το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) έλαβε το ελληνικό αίτημα για βοήθεια μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα αίτημα για την κινητοποίηση απορρυπαντικού πλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Περίπου 3 ώρες αργότερα, ο EMSA μίσθωσε ένα απορρυπαντικό πλοίο και περίπου στις 9.30 π.μ. (ώρα Βελγίου) λάβαμε επιβεβαίωση ότι το πλοίο αυτό βρισκόταν ήδη στην περιοχή και είχε ξεκινήσει τις εργασίες απορρύπανσης”.

Εξάλλου, ερωτηθείς πόσα ειδικά εξοπλισμένα πλοία της EMSA ήταν διαθέσιμα τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν αίτημα βοήθειας, ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει και παρέπεμψε στην EMSA. “Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες οι ανάγκες των ελληνικών αρχών ικανοποιήθηκαν”, ανέφερε.

Προκλητικές δηλώσεις 

Στο μεταξύ, ούτε ένα 24ωρο δεν πέρασε από τον “εξάψαλμο” που άκουσε ο υπουργός Ναυτιλίας ειδικώς ( και η ηγεσία του υπουργείου γενικώς) από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επικοινωνιακή διαχείριση της ρύπανσης στον Σαρωνικό και άρχισαν από νωρίς το πρωί νέες απίθανες δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού χθες αποδείχθηκε πως το υπουργείο καθυστέρησε δύο ημέρες να ζητήσει τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Oργανισμού Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA), σήμερα είπε ( ΣΚΑΙ) πως “το πλοίο της EMSA που βρισκόταν στην Ελλάδα αποδεσμευόταν την Τρίτη, δηλαδή την ίδια ημέρα που εμφανίστηκε και η πρώτη κηλίδα στον Πειραιά. “Δεν φαινότανε αυτό το πράγμα την Κυριακή”.

Παράλληλα, ο κ. Σαντορινιός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ( ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ fm) επιχειρώντας να αποκρούσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για ολιγωρία, είπε, μεταξύ άλλων πως: “Η κηλίδα πηγαίνει στη Σαλαμίνα, όπου υπάρχουν λιμανάκια. Στα λιμανάκια ένα μεγάλο σκάφος, όπως αυτό του EMSA, δεν μπορεί να επιχειρήσει”.

Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωνε χθες ότι η κατάσταση είναι “αντιστρεπτή” και δεν πρόκειται για καταστροφή και κατέθετε την δική του εκδοχή για τις κινήσεις του μηχανισμού.

Παραίτηση Κουρουμπλή

Στο μεταξύ, “Ψεύτη με σφραγίδα” χαρακτηρίζουν πηγές της Πειραιώς τον Παναγιώτη Κουρουμπλή,  ζητώντας την παραίτησή του, ενώ ο διευθυντής του Γραφείο Τύπου της Ν.Δ Μακάριος Λαζαρίδης, δήλωσε πως : “Ο κ.  Κουρουμπλής, ανθρώπινα, μπροστά σε αυτήν την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συμβεί στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, θα έπρεπε μόνος του να θέσει την παραίτηση στη διάθεση του πρωθυπουργού”.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το Μαξίμου δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου παρέσχε χθες κάλυψη στον υπουργό Ναυτιλίας, καθώς ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανέφερε: “Όλοι οι υπουργοί περνούν από την καθημερινή κρίση του πρωθυπουργού και έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Από κει και πέρα, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει τον οποιοδήποτε υπουργό καθώς αυτή είναι η προνομία που του παρέχει το Σύνταγμα”.

Leave a Reply