Μένει Ελλάδα η Eldorado

0

Πήρε πίσω το τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση η Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, και ανέστειλε την απόφαση να διακόψει τις επενδύσεις στις Σκουριές, τονίζοντας πως εισέρχεται σε «εποικοδομητικό διάλογο» με την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα δεχτούμε τελεσίγραφο από καμία πλευρά πλέον», διαμηνύουν από την πλευρά τους οι μεταλλωρύχοι.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο George Burns, επικεφαλής της Eldorado τόνισε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο Ενέργειας. Επιπλέον την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο εξέδωσε μια σειρά από καιρό εκκρεμούντων αδειών ρουτίνας για το project της Ολυμπιάδας. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων αποφασίσαμε προσωρινά να αναβάλλουμε την απόφαση να θέσουμε τις εγκαταστάσεις στην Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης».

«Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τις εγκαταστάσεις μας σε κατάσταση συντήρησης αν ο διάλογος με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αποδειχθεί μη επιτυχής. Ταυτόχρονα, είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων», προσθέτει ο κ. Burns.

«Δεν θα δεχτούμε τελεσίγραφο από καμία πλευρά πλέον»

Mετέβαλαν τη στάση τους οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, πιέζοντας, αυτή τη φορά, και την επενδύτρια εταιρεία να υποχωρήσει στις αποφάσεις για αναστολή των επενδύσεων. Και φαίνεται πως το πέτυχαν.

Οι μεταλλωρύχοι, που από το πρωί βρίσκονται στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, μετά τη συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, άσκησαν πίεση και στην εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της εξόρυξης.

«Βρισκόμαστε έξω από τα γραφεία της εταιρείας για να τους διαμηνύσουμε ότι δεν θα δεχτούμε τελεσίγραφο από καμία πλευρά πλέον», λέει στο Newpost, η Χρύσα Ζαφειρούδα. «Μας ειδοποίησαν ότι η Eldorado ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω το τελεσίγραφο που λήγει σήμερα. Τα σωματεία είναι επάνω με τους Καναδούς και περιμένουμε να μας ενημερώσουν. Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε». Η ίδια, ο σύζυγός της και ο γιος της εργάζονται στα μεταλλεία. Όπως εξηγεί, η εταιρεία είχε θέσει – στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας – τελεσίγραφο στην κυβέρηση για να εκδοθούν οι εκκρεμείς άδειες. Εκδόθηκαν κάποιες, οι οποίες όμως δεν αφορούν στο σύνολο της επένδυσης.

«Εμείς ζητήσαμε συνολική λύση. Να μην σταματήσει καμία επένδυση, ούτε στις Σκουριές, ούτε σε άλλες περιοχές. Δεν ήταν λύση να απολυθούν όσοι δουλεύουν στις Σκουριές και να παραμείνουν οι άλλοι στις θέσεις τους. Ζητήσαμε να μιλήσουν να τα βρουν και να σταματήσουν να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα στην πλάτη μας», λέει χαρακτηριστικά.

Οι 2.000 μεταλλωρύχοι έφθασαν στην Αθήνα με 30 πούλμαν.

Το πρωί προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου: «Δεν μας άφησαν να πλησιάσουμε, αλλά ευτυχώς σήμερα τα πράγματα ήταν ήρεμα», λέει η Χρύσα Ζαφειρούδα.

Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Leave a Reply