Αρχαιολογική ανακάλυψη από Έλενα Κόρκα, Κόρινθο: Στο φως νομίσματα, κοσμήματα και… Άφωνοι στο εξωτερικό

0

Τρομερή αρχαιολογική ανακάλυψη, με σπουδαία και πλούσια ευρήματα βγήκαν στο φως, από την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δρ. Ελένη Κόρκα, στο Χιλιομόδι της Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης Τενέας (περιοχή της Κορίνθου), που παραπέμπουν στους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

Αναλυτικότερα, από την ομάδα της έμπειρης Αρχαιολόγου, Έλενας Κόρκα, ανασκάφθηκε τμήμα κτηρίου με επιμέρους χώρους και πηγάδι. Σε έναν εξ’ αυτόν εντοπίστηκαν τμήμα γυναικείου ειδωλίου, αγγεία και νομίσματα.

Σε άλλο χώρο, αποκαλύφθηκε μαρμάρινος αντίχειρας από άγαλμα φυσικού μεγέθους, ακέραιη πυξίδα, χρηστικά αγγεία καθώς και πλήθος σπάνιων νομισμάτων.

Αξιοσημείωτο για τη συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα, είναι η αποκάλυψη δίχωρου ταφικού υπέργειου μνημείου Ρωμαϊκών χρόνων, σπάνιο για την Κορινθία, το οποίο αποκαλύπτεται από το χώρο της εισόδου, αφού εντοπίστηκαν, από τους αρχαιολόγους, ίχνη καύσης και ενταφιασμοί παιδικών ταφών πλούσιοι κτερισμένοι με λύχνους, αγγεία, γυάλινα μυροδοχεία, νομίσματα κ.α.

Νοτιοανατολικά του μνημείου εντοπίστηκε πηγάδι το βάθος του οποίου φτάνει στα 15,30μ., όπου υπάρχει νερό ακόμη και σήμερα!!

Στο χώρο της αρχαίας οδού έγιναν τομές όπου αποκαλύφθηκαν τμήματα της υποδομής της και νομίσματα.
Μεταξύ των ευρημάτων που βγήκαν στο φως είναι, χάλκινα νομίσματα, χρυσή δανάκη από νόμισμα Σικυώνας (περιοχή της Κορίνθου), οστέινα κοσμήματα κ.α.

Τέλος, από την επιφανειακή έρευνα εντοπίστηκε πλούσιο οικοδομικό υλικό μεταξύ των οποίων ένα κιονόκρανο, νομίσματα και κεραμική, προσδιορίζοντας με τον τρόπο αυτό σε μεγάλο πλέον βαθμό τον οικιστικό ιστό της πόλης.

Η ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Τενέα από την Αρχαιολόγο Έλενα Κόρκα διεξάγεται εδώ και 5 χρόνια και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Τα αποτελέσματα της είναι ελπιδοφόρα και εντυπωσιακά, αφού τα ευρήματα που βγαίνουν στο φως καθημερινά, ίσως αλλάξουν το χρονολογικό διάγραμμα της περιοχής.

Η φήμη της αρχαιολογικής βόμβας στην Κόρινθο δεν άργησε να φτάσει και στο εξωτερικό.

Σπουδαίοι καθηγητές από ξένα πανεπιστήμια του κόσμου καταφτάνουν καθημερινά για να δουν και να μελετήσουν από κοντα τα μοναδικά ευρήματα που βγαίνουν στο φως από την αρχαιολογική ομάδα της Έλενας Κόρκα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στη συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα συμμετέχουν και εκπαιδεύονται Έλληνες και ξένοι φοιτητές από αρχαιολογικές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού καθώς και του Πολυτεχνείου της Αθήνας.

Το σίγουρο είναι ότι η Αρχαία Τενέα είναι πλέον το αρχαιολογικό διαμάντι της Ελλάδας, το οποίο θα μας απασχολεί και θα μας εκπλήσσει ευχάριστα τα επόμενα χρόνια.

Leave a Reply