Υποσημειώσεις: Έχει δίκιο ο Ιερώνυμος

0

Καθίστε καλά ρε… θα τα τρελάνετε τα παιδιά; Θα γράφει δηλαδή ο μαθητής, όλα όσα έχει διδαχτεί σωστά σ ένα διαγώνισμα και θα του μηδενίζει την κόλλα ο καθηγητής της βιολογίας, γιατί έγραψε ότι ο άνθρωπος κατάγεται απ’ τον Αδάμ και την Εύα; Θα πρέπει δηλαδή να μάθει μια κάποια πρόσφατη θεωρία της εξέλιξης των ειδών κι όχι τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αλήθειες των ιερών βιβλίων; Το βιβλίο της Γενέσεως το οποίο δεν είναι έργο κάποιων ανίδεων ανθρώπων αλλά του θεού, τα έχει όλα κι απλώς παράπεσαν οι σελίδες για τους δεινοσαύρους.

Στο μάθημα της φυσικής θα πλακώνεται κάθε μέρα με τον δάσκαλο, που θα ισχυρίζεται ότι για όλους ισχύουν οι ίδιοι φυσικοί νόμοι απ’ την αρχαιότητα και θα καταργεί τα θαύματα και το ρόλο της προσευχής; Όλοι φυσικά γνωρίζουμε ότι η προσευχή είναι η αίτηση ενός και μοναδικού αιτούντος να καταργηθούν οι νόμοι του σύμπαντος για πάρτη του, κάτι απολύτως λογικό και συμβατό φυσικά με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Καλά λέει ο Ιερώνυμος για τα θρησκευτικά. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν ότι οι βιολόγοι, οι φυσικοί, οι χημικοί, οι ιστορικοί λένε βλακείες. Κι οι αστρονόμοι. Σύμφωνα μ’ έναν περίφημο Ιρλανδό αρχιεπίσκοπο, η γη γεννήθηκε Σάββατο 22 Οκτώβριου 4004 π.Χ., στις 6.00 μ.μ. Καλό είναι να τις ξέρουμε αυτές τις πληροφορίες, γιατί αν κάνουν κάποιο τεστ στο καθαρτήριο, να μην κοπούμε. Ο άλλος έχασε τον παράδεισο για ένα μήλο.

Εκτός αν δε μετράει, επειδή αυτός ο Ιρλανδός δεν ήταν ορθόδοξος. Όλα κι όλα, ο Θεός είναι δίκαιος αλλά πρέπει να γεννηθείς και στο σωστό μέρος, στη σωστή χώρα. Αν γεννηθείς στη σωστή χώρα οκ, αλλά αν είσαι παιδάκι στη Σαουδική Αραβία την πάτησες. Δεν έχει σημασία αν είναι καλό παιδί, σημασία θα έχει αν είναι ορθόδοξο, όμως γεννήθηκε στη λάθος χώρα. Αν είχε γεννηθεί στην Ελλάδα, στη Σερβία, στη Ρωσία, συμπτωματικά θα ήταν ορθόδοξο και θα είχε σωθεί, αλλά στο Ριάντ; Στο πυρ το εξώτερο. Όλα κι όλα, να τα λέμε αυτά, υπάρχουν 4.000-6.000 καταγεγραμμένες θρησκείες στην ιστορία, σ’ όλο τον κόσμο, αλλα εμείς είμαστε οι τυχεροί και πέσαμε στη σωστή.

Άλλωστε εκτός απ’ τον Θεό είναι κι ο Χριστός που γεννήθηκε από παρθένα. Βέβαια ο ημίθεος Περσέας γεννήθηκε απ’ τον Δία που μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή κι επισκέφτηκε την παρθένο Δανάη και την άφησε έγκυο, ο Βούδας γεννήθηκε από ένα άνοιγμα στα πλευρά της μάνας του, η Κοατλίκουε, η θεά που φοράει φόρεμα από φίδια, έπιασε στον αέρα μια μικρή δέσμη φτερών κι έτσι συνέλαβε το θεό των Αζτέκων Ουιτζιλοπότστλι ενώ την παρθένα κόρη ενός Μογγόλου βασιλιά την έλουσε ένα φως και γέννησε τον Τζένκις Χαν. Ακολούθως γέννησε η παρθένος Ντεβάκι τον Κρίσνα, η παρθένος Ίσις τον Όσιρι, η παρθένος Μάια τον Ερμή, η παρθένος Ρέα Σύλβια τον Ρωμύλο, αλλά όλ’ αυτά είμαι σίγουρος, πως οφείλονται σε μύθους και δοξασίες, που πίστευαν οι άνθρωποι από γενιά σε γενιά, επειδή τους τα λέγαν οι προηγούμενοι κι όχι όπως εμείς εδώ, που τα ξέρουμε από ντοκουμεντα. Από ιερά βιβλία.

Βέβαια και στο μάθημα της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, το σημείο που λέει ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους, να σημειώσουμε ότι εξαιρούνται λίγο οι ομοφυλόφιλοι, που βαρύνονται με το θανάσιμο αυτό αμάρτημα που λέει κι ο Άνθιμος και φαντάζομαι κι ο θεολόγος στο σχολείο. Αυτό λέει η θρησκεία, αυτό θα διδάσκεται. Οπωσδήποτε κι η στάση μας απέναντι σε μετανάστες, αλλοδαπούς και μαύρους, θα είναι ανάλογη μ’ αυτή, των κατά τόπον μητροπολιτών.

Και στα μαθηματικά θα υπάρχουν προβλήματα απ’ τη στιγμή που ο Χριστός πολλαπλασίασε τους πέντε άρτους και τα δυο ψάρια. Φυσικά κι εμείς εδώ βγάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς ανάπτυξη και με ύφεση αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία*. Το θέμα είναι ότι στα θρησκευτικά, δεν ισχύει ότι ένα κι ένα κάνουν δυο. Κι όσοι αμφισβητούν το θαύμα του πολλαπλασιασμού πέντε άρτων και των δύο ιχθύων και τον χορτασμό πέντε χιλιάδων ανθρώπων, ας αναλογιστεί ότι αυτά τα γράφει ένα βιβλίο, στο οποίο ορκίζεσαι στο δικαστήριο. Ορκίζεσαι ότι θα πεις όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Είναι δυνατόν να λέει ψέματα;

Εν κατακλείδι, ας μείνουμε στις απλές, αναμφισβήτητες και λογικές αλήθειες κι ας αφήσουμε τις νεότευκτες, επιστημονικές και περίπλοκες εξηγήσεις. Ο θεός μας αγαπά κι έπλασε τον κόσμο για μας και γι’ αυτό μας θέλει μόνιμα ευγνώμονες, υποταγμένους, φοβισμένους και δούλους του. Ο Θεός είναι ο δημιουργός των πάντων κι εμείς τον υμνούμε γιατί έκανε τη δουλειά του.

Στο τέλος τέλος, αν ο Φίλης έχει κάνει κακό στην εκκλησία και τους χριστιανούς, …ας τον συγχωρέσουν.

  • Αντί ο Χριστός να είχε πεθάνει για όλες τις αμαρτίες μας, θα μπορούσε να ζει και ν’ αναλάβει όλους τους λογαριασμούς και τα χαράτσια; Η δια θαύματος πληρωμή φόρου;

Πηγή: Huffington Post

Απάντηση