Χαμηλές ταχύτητες στο Χ.Α., στάση αναμονής και απόσταση ασφαλείας από το “χιλιάρικο”

0

Χαμηλές ταχύτητες στο Χ.Α., στάση αναμονής και απόσταση ασφαλείας από το "χιλιάρικο"

Με χαμηλό στις 981 μονάδες, οι αρχικές απώλειες, σε μία συνεδρίαση που θύμισε ασανσέρ, αφού πραγματοποιήθηκε υψηλό στις 1005 μονάδες, η αγορά τερμάτισε τις συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις 990,11 μονάδες (απώλειες 0,50%).

Με τις συναλλαγές να κατεβάζουν ταχύτητα και τον τζίρο να επιστρέφει αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 78,1 εκατ. ευρώ, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. απομακρύνθηκε από το «χιλιάρικο». Με χαμηλό στις 981 μονάδες, οι αρχικές απώλειες, σε μία συνεδρίαση που θύμισε ασανσέρ, αφού πραγματοποιήθηκε υψηλό στις 1005 μονάδες, η αγορά τερμάτισε τις συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις 990,11 μονάδες (απώλειες 0,50%). Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ως προς το κλίμα, η ίδια ανασφάλεια «συνηγορεί» στο να πραγματοποιούνται τελείως βραχυπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτικές κινήσεις.

 

Οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά εκτιμούν ότι η αγορά τη Δευτέρα έδειξε να «αποδεσμεύεται» από τις προσδοκίες που πάνε να καλλιεργηθούν κατά την αυριανή συνάντηση της τρόικα με μέλη της κυβέρνησης στο Παρίσι.  Ο πήχης για να προκύψει κάτι θετικό βρίσκεται πολύ ψηλά, που σημαίνει ότι οι επενδυτές διατήρησαν άκρως επιφυλακτική στάση, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και κατά την αυριανή συνεδρίαση, αφού το Χ.Α. δεν δείχνει να έχει ξεφύγει εντελώς από το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος που θα το «επαναφέρουν» στην περιοχή των 850 μονάδων. Οι αποδόσεις στα ομόλογα παραμένουν πάνω από το 8%, στοιχείο που καταδεικνύει ότι οι αγορές παραμένουν κλειστές για τη χώρα.

 

Αν κάτι αποτελεί στοιχείο αισιοδοξίας είναι ότι υπάρχουν διάφορες συζητήσεις που φτάνουν μέχρι τα δημοσιογραφικά γραφεία και θέλουν τη κυβέρνηση να βρίσκει τελικά τα… κουκιά για τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Η στάση αναμονής που υπάρχει στην αγορά προκύπτει από το γεγονός ότι οι πωλητές αν κι έρχονται από μία θεαματική σε αποδόσεις εβδομάδα, όπως η προηγούμενη, δεν βγήκαν καθαροί πωλητές για να κατοχυρώσουν ρευστότητα. Το αντίθετο μάλιστα, αλλά ο δείκτης έδειξε δυναμική ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά τις 1.000 μονάδες. Η δε πτώση στις μετοχές και ειδικά στον 25άρη ήταν υπό έλεγχο, όπως και η άνοδος.

 

Απώλειες 3,55% κατέγραψε η ΕΧΑΕ που ήταν και η μετοχή με τα περισσότερα κέρδη την Παρασκευή. Πάνω από 3% πτώση σημείωσαν επίσης, Eurobank, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο. Υπό έλεγχο ή άνοδος στη MIG, που παρά το γεμάτο ταμείο της περί τα 80 εκατ. ευρώ, ρυθμισμένα τα δάνεια και ebitda περί τα 150 εκατ. ευρώ, θα ανέμενε κανείς διαφορετική στάση από τους επενδυτές. Κέρδη 2% για το Jumbo, στα 10,20 ευρώ, με την αγορά να περιμένει τα μετρητά που θα μοιράσει η διοίκηση, σταθερά ανοδική η τροχιά του Μυτιληναίου, στα 6,21 ευρώ, κίνηση προς τα 6,70 η Motor Oil και πάνω από τα 7 ευρώ η ΕΥΔΑΠ.

Πηγή:www.reporter.gr

Leave a Reply