Jet ski μεταναστες

Πληρώνουν 4.000 για να περάσουν στην Ελλάδα με τζετ σκι από την Τουρκία – Δραματική αύξηση των μεταναστών – Πάνω από 20.000 έφτασαν σε μια εβδομάδα – Τον Ιούλιο ήρθαν στην Ελλάδα 50.000, ενώ πέρσι όλη τη χρονιά μόλις 47.000 – ΟΗΕ: «Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος…»

Την ώρα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ασκεί σκληρή κριτική προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι μετανάστες φτάνουν στα ελληνικά νησιά ακόμη και με τζετ σκι! Ο ΟΗΕ κάλεσε την Τρίτη την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, κάνοντας λόγο για έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης και προειδοποιώντας πως ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα αυξάνεται πλέον με δραματικούς ρυθμούς.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος και προκαλούν ανησυχία όσον αφορά στο κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές αρχές. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Ιούλιο έφτασαν στην χώρα μας 50.000 μετανάστες, ενώ όλη την περσινή χρονιά είχαν μπει στην ελληνική επικράτεια 47.000 άνθρωποι!

Σε μια εβδομάδα στην Ελλάδα έφτασαν οι μισοί μετανάστες όλου του 2014
Συγκεκριμένα στο διάστημα από 8 έως 14 Αυγούστου στα ελληνικά νησιά έφτασαν 20.843 μετανάστες, όταν στις 365 ημέρες του 2014 είχαν φτάσει 43.500 άτομα.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί, μάλιστα, ότι «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες» συνεχίζοντας τον ρυθμό του Ιουλίου όταν σε έναν μήνα καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, περισσότερες δηλαδή από ολόκληρο το 12μηνο του 2014.

Η πλεινότητα των μεταναστών προέρχεται από τη Συρία (82%) και ακολουθούν οι Αφγανοί (14%) και οι Ιρακινοί (3%).

«Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία ζητεί να ενισχυθούν «επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η υπηρεσία «συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης» σε αυτή την κρίση και «να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας». Καταλήγει, δε, με έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία.

Ύπατη Αρμοστεία: «Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος…»
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο βασικός λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση της ωρολογιακής βόμβας των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών είναι η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ουίλιαμ Σπίντλερ, «αν η ελληνική κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι δύσκολο για τον ΟΗΕ να έρθει και να αρχίσει να εργάζεται επιτόπου, αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) επανέλαβε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στις ελληνικές ακτές έχουν φτάσει 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.
Μυτιλήνη: Τουρκική «υπηρεσία» VIP μεταφοράς μεταναστών με τζετ σκι έναντι 4.000 ευρώ!

Μπροστά σε μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση βρέθηκαν οι άντρες του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη, όταν ενημερώθηκαν πως ένας Τούρκος δουλέμπορος μεταφέρει μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Τα όρια ξεπερνά το γογονός πως πλέον όποιος θέλει επιβιβάζεται από όποιο σημείο θέλει σε όποιο σημείο των ελληνικών νησιών επιθυμεί, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στον τρόπο που πρέπει οι ελληνικές Αρχές να διαχειριστούν το ήδη οξυμένο πρόβλημα που παρατηρείται με τους χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας.

Ο Τούρκος είχε εξελίξει το… άθλημα, αφού μετέφερε τους μετανάστες με τζετ σκι, έναντι 2.000 ευρώ (το άτομο). δύο μετανάστες έναντι 4.000 δολλαρίων. Όσον αφορά στο πώς κατάφερε να πέσει στα χέρια των ελληνικών Αρχών, ο Τούρκος με το τζετ σκι χθες το μεσημέρι μετέφερε δύο μετανάστες από την τουρκική περιοχή του Σαρμουσάκ στα Μυστεγνά της Λέσβου. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που αυτό συνέβαινε. Ανάλογο περιστατικό είχε εντοπισθεί την περασμένη Πέμπτη αλλά και συνεχώς επαναλαμβανόταν καθημερινά μερικές φορές και πέντε έως έξι φορές τη μέρα!

Μετά την αποβίβαση των δύο μεταναστών τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος εγκλώβισαν τον Τούρκο μεταφορέα ο οποίος εγκατέλειψε το τζετ σκι και τράπηκε σε φυγή προς το εσωτερικό του νησιού. Τελικά, συνελήφθη σήμερα τα χαράματα με τη χρήση ειδικών καμερών θερμικής ακτινοβολίας, από στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με παρατηρητήρια του Ελληνικού Στρατού.

Όπως έγινε γνωστό στην περιοχή του Σαρμουσάκ λειτουργεί τέτοια… επιχείρηση VIP «μεταφοράς» μεταναστών με τρία τζετ σκι που πηγαινοέρχονται στη Λέσβο μεταφέροντας πάντα δυο-δυο μετανάστες, κυρίως νέους ηλικιακά, και πάντα έναντι 2.000 δολαρίων το άτομο.
Για απόλυτο χάος στα νησιά μιλούσε ξανά ο ΟΗΕ πριν από 12 μέρες
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και πως δεν μπορεί καν να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πιο αναλυτικά, στις 7 Αυγούστου ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, αφού επισκέφθηκε την Λέσβο, την Κω και τη Χίο κάλεσε τις ελληνικές αρχές να θέσουν υπό έλεγχο το «απόλυτο χάος» που επικρατεί στα ελληνικά λόγω της καθημερινής άφιξης χιλιάδων μεταναστών στις ακτές τους.

«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη», είχε δηλώσει ο κ. Κοστέλ προσθέτοντας: «Έτσι στα νησιά επικρατεί το απόλυτο χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση», είχε τονίσει ο Κοστέλ, ένας βετεράνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση» στην τριακονταετή εμπειρία του.

«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Φλαμπουράρης: Η Τασία δεν έχει κάνει μπάνια φέτος…
Κι όλα αυτά ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αποθεώνει την αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό.

Κι όμως, ο κ. Φλαμπουράρης υποστήριξε πως η κυρία Χριστοδουλοπούλου είναι η μόνη υπουργός που δεν έχει κάνει μπάνια φέτος, σε μια στιγμή που οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ήδη κατακλύζουν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα συνεχίζουν να καταφτάνουν στην ελληνική επικράτεια κατά εκατοντάδες κάθε μέρα και η κυβέρνηση δείχνει προφανή αδυναμία να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Πλοίο για την μεταφορά μεταναστών από τα νησιά ναυλώνει η κυβέρνηση

Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ναύλωση πλοίου 2.500 θέσεων προκειμένου να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στον Πειραιά.

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών ώστε να συγκεντρώνει πρόσφυγες. Μάλιστα μέσα σε αυτό, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, θα γίνεται και γρηγορότερα η ταυτοποίηση των μεταναστών.

Σε ερώτηση για το «αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τριών νέων κέντρων υποδοχής, στη Λέρο, τη Χίο και την Κω» η κυρία Γεροβασίλη απάντησε πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν καινούργιοι χώροι υποδοχής και ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν αυτές οι τραγικές εικόνες, με παιδιά, με ανθρώπους οι οποίοι ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

«Υπήρξαν αντιστάσεις και από δημοτικές αρχές, μπροστά στην πιθανότητα να γίνουν κέντρα υποδοχής στα νησιά, οι οποίες νομίζω θα πρέπει να καμφθούν, να το ξανασκεφτούν, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς. Από εκεί και μετά, η κυβέρνηση, το υπουργείο, έχει δημιουργήσει κι ένα συντονιστικό όργανο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η αποσυμφόρηση των νησιών, που πραγματικά δεν μπορούν να σηκώσουν αυτούς τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Και, βεβαίως, έγινε ο χώρος υποδοχής στον Ελαιώνα», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να δημιουργηθεί και άλλος, εκτός Αττικής πια, για να μεταφερθούν γρήγορα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά».

Αναφερόμενη γενικότερα στο πρόβλημα η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε, μάλιστα, ότι
«είναι οι εμπόλεμες οι καταστάσεις οι οποίες γεννούν κύματα προσφύγων πολύ μεγάλα».

Επομένως, σημείωσε, είμαστε μπροστά σε μια κρίση, είμαστε μπροστά σε καινούργια δεδομένα και σε καινούργιους αριθμούς μεγάλους.

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η χώρα δεν διαθέτει ούτε τους οικονομικούς πόρους, αλλά ούτε τις υποδομές, προκειμένου να ανταπεξέλθει αξιοπρεπώς απέναντι σε όλο αυτό αν και, όπως τόνισε, γίνονται προσπάθειες.

«Έχει παρέμβει και ο Επίτροπος και έχουν γίνει πολλές συσκέψεις… Αυτό που έχει επιδεινώσει και επιδεινώνει δραματικά το πρόβλημα, είναι ότι, ενώ βλέπουμε και ανθρώπους να συνωστίζονται προκειμένου να μετακινηθούν γρήγορα εκτός Ελλάδας, η πολιτική που φαίνεται να αναπτύσσεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, είναι το να χτίζουν τοίχους για να αποτρέψουν το κύμα μεταναστών, αλλά και η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής πραγματικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτούς τους ρυθμούς εισροών. Θα πρέπει η Ευρώπη να πάρει συνολικά την ευθύνη, θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική που ακολουθείται και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάματα. Διότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε αυστηροποιώντας διαδικασίες νομικές στην Ελλάδα ούτε, βεβαίως, μπορούμε να αναποδογυρίσουμε τις βάρκες, όπως αντιλαμβάνεστε», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here