Το πλοίο της δυστυχίας «αδειάζει» τώρα ψυχές στη Θεσσαλονίκη

0

Μεταναστες

Το πλοίο είχε εντολή να αναχωρήσει αρχικά για τον Πειραιά, ωστόσο θα «δέσει» στη Θεσσαλονίκη, αφού σταματήσει σε Κάλυμνο και Λέρο, απ’ όπου θα παραλάβει άλλους 1.000 μετανάστες.

Στη Θεσσαλονίκη τους μετανάστες θα περιμένουν δέκα λεωφορεία από τον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ “Μακεδονία” για να τους μεταφέρουν με έκτακα δρομολόγια προς την Ειδομένη, κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

«Ανά τέταρτο θα αναχωρούν, από τον υπεραστικό σταθμό, λεωφορεία για την Ειδομένη προκειμένου οι πρόσφυγες, πληρώνοντας το εισιτήριο των 10 ευρώ, να συνεχίσουν το ταξίδι τους διασχίζοντας τα σύνορα» εξηγεί τη διαδικασία ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΚΤΕΛ Χρήστος Λιούπας.

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες με την αύξηση των προσφύγων, ο κ. Λιούπας σημείωσε ότι καθημερινά πλέον υπάρχουν περίπου 15 έκτακτα δρομολόγια για την Ειδομένη που ξεκινούν από τις 6.30 το πρωί και είναι όλα υπερπλήρη.

Με 1.8000 επιβάτες αναχώρησε το Ελευθέριος Βενιζέλος
Στο «Ελ. Βενιζέλος» που παρέμεινε αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω από τις 13 Αυγούστου επιβιβαστήκαν περί τους 1.800 πρόσφυγες/μετανάστες.

Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς αυτή τη στιγμή στην Κω βρίσκονται ακόμη περίπου 3.500 μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράν.

Στο μεταξύ, τη ναύλωση πλοίου για 2.500 πρόσφυγες δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών και να συγκεντρώνει πρόσφυγες. Επειδή υπάρχει πρόβλημα γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, αυτή θα γίνεται μέσα στο πλοίο.

Την ίδια ώρα, αμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο.

Μάλιστα, στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής που δεν υπήρχε έως τώρα.

Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία παράνομης μετανάστευσης ο αριθμός των συλληφθέντων μη νόμιμων προσφύγων στη χώρα για παράνομη είσοδο από αστυνομικές και λιμενικές αρχές άγγιζε τις 32.070 το τελευταίο επτάμηνο του 2014. Το δωδεκάμηνο του 2014 ο αριθμός έφτανε τους 77.163. Το επτάμηνο του 2015 ο αριθμός έχει εκτοξευθεί στους 156.726!


Χάος επικρατεί και στη Μυτιλήνη

Αξίζει να σημειωθεί πως χάος επικρατεί και στη Μυτιλήνη καθώς εγκλωβισμένοι παραμένουν εκατοντάδες μετανάστες χωρίς εισιτήρια στο λιμάνι του νησιού. Συγκεκριμένα, εικόνα τριτοκοσμικής πόλης θυμίζει το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου εκατοντάδες μετανάστες έχουν στα χέρια τους το πολυπόθητο «χαρτί ελευθερίας», αλλά δεν έχουν εισιτήρια για τα πλοία της γραμμής, που θα τους μεταφέρουν στον Πειραιά. Έτσι παραμένουν εκεί εγκλωβισμένοι και εάν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να βάλει έκτακτα δρομολόγια και να τους προωθήσει στον Πειραιά, το λιμάνι της Μυτιλήνης θα μετατραπεί σε ένα απέραντο ανθρώπινο χάος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Leave a Reply