Τσίπρας – Πούτιν φιλοτεχνούν μια νέα συμμαχία

0

ImageHandler (15)

Η… «άνοιξη» στις ελληνορωσικές σχέσεις δοκιμάζει τα νεύρα της Ευρώπης. Ενεργειακά, αγροτικά, ρωσικό ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις και ίσως το ελληνικό χρέος στην ατζέντα της επίσκεψης

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Περιστέρα, υπουργούς και στενούς συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από χθες την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα, αποκορύφωμα της οποίας θα είναι η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη Μόσχα το κλίμα είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδες εξαιτίας της επίσκεψης, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά απο σχεδόν δέκα χρόνια, που η έλευση έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται ως σημαντική τομή στις σχέσεις των δυο χωρών, δεδομένου οτι αναμένεται να υπάρξει αναθέρμανση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών σε μια σειρά τομείς.

Αλλά και απο μόνη της η επίσκεψη στέλνει σημαντικά πολιτικά μηνύματα: και οι δυο χώρες με τις ιδιαιτερότητές τους και τα δικά τους θέματα βέβαια, δεν είναι ικανοποιημένες απο τη συμπεριφορά της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτό ο μεν κ. Τσίπρας θέλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συμμαχίες παντού, ο δε κ. Πούτιν θέλει να δείξει οτι έχειτην ισχύ και την επιρροή για να προσελκύει το ενδιαφέρον ευρωπαίων ηγετών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ερωτήματα

Πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές η επίσκεψη εχει λάβει χαρακτηριστικα πολιτικού και διπλωματικού θρίλερ, με τουλάχιστον δυο μεγάλα ερωτηματικά να πλανωνται: πώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή πλευρά από τα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μηνύματα της συνάντησης είναι το ενα, καθώς οι Βρυξελλες δεν θέλουν να δουν μια χώρα εταίρο να παρεκλίνει απο την τακτική της διεθνούς απομόνωσης του κ. Πούτιν, ούτε και να αναπτύσσει ιδιαίτερη συνεργασία μαζί του. Ειναι ενδεικτικό οτι ακομα και χθες ο προεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να παραμείνει στη σκληρή ευρωπαϊκη γραμμή έναντι της Μόσχας και να μην κανει ανοίγματα στον κ. Πούτιν!
Το δεύτερο ερώτημα ειναι εαν η συζήτηση των δυο ηγετών θα φτάσει μέχρι και στην χορήγηση δανείου απο την Ρωσία προς την Ελλάδα, ενα ενδεχόμενο που δεν επιβεβαιώνει η ελληνική κυβερνηση, αλλά αφήνει ανοιχτό η ρωσική. Προς το παρόν δεν φαίνεται να εχει τεθεί τέτοια θεμα απο την πλευρα της Αθήνας, αλλά απο το Κρεμλίνο τονίζεται οτι στη συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα θα συζητηθεί ολο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσσίας, μη εξαιρουμένου και του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά.

Παντως ιδίως στην περίπτωση που η συζήτηση παει σε τέτοιου είδους οικονομική σχέση και η Ρωσία στηρίξει την Ελλάδα για το χρεος, τότε ειναι ακόμη πιο βέβαιο οτι θα τεθούν θεματα ρωσικού ενδιαφέροντος για αγορά υποδομών και άλλων επενδύσεων στη χώρα μας, με κορυφαία ζητήματα στη σχετικη λιστα ο σιδηρόδρομος και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τρεις τομεις

Το πιο πιθανό είναι ωστόσο να υπάρξει μεν μια σημαντική οικονομική ανάσα απο τη Μόσχα προς την Αθήνα, αλλά οχι με τη μορφή απευθείας δανείου. Εκείνο που θεωρείται αναμενόμενο ειναι η σημαντική ενίσχυση σε τρεις τομείς, με μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα: πρώτον, στην άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, που ειχε επιβληθεί ως απάντηση της Ρωσίας στο εμπάργκο της ευρωπαϊκής ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αυτή την κίνηση με ενδιαφέρον καθώς θα δωσει ανάσα στην αγροτικό κόσμο της χώρας, που στηρίζεται στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.
Δεύτερο και σχετικό, η εκτενής συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα αγροτικής οικονομίας, με κοινοπραξίες και μικτά σχήματα εταιριών.
Και τρίτο, που εχει τεράστιο οικονομικό και ίσως γεωπολιτικό ενδιαφέρον, ειναι τα ενεργειακά. Η Αθήνα αναμένει να απαλλαγεί απο τεράστια οικονομικά βάρη εάν η Μόσχα αποφασίσει να διαγράψει πρόστιμα που προβλέπουν οι συμφωνίες για τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά. Ταυτόχρονα πρόκειται να συζητηθεί διεύρυνση της συνεργασίας και στο θεμα των αγωγών.


Συναντήσεις

Μετα την τρίωρη συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Πούτιν, αλλά και των αντιπροσωπειών, ο πρωθυπουργος θα συναντηθεί το απόγευμα με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.
Αύριο Πέμπτη θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Στη συνέχεια θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Leave a Reply