Τσακαλώτος: Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης στην εισαγωγική σύσκεψη με θεσμούς

0

tsakalwtososss--2-thumb-large

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ήταν μια εισαγωγική σύσκεψη και ετέθη η ατζέντα της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει.

Στις έξι και μισή ακολουθεί η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αύριο, ξεκινάει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών με πρώτο θέμα την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, στη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε το πρόγραμμα των συζητήσεων και των επαφών που θα γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στο τέλος της οποία θα αξιολογηθεί η πορεία των διαβουλεύσεων και θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν σήμερα ένα μήνα και τρείς ημέρες μετά την αναχώρησή τους από την Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ξεκινούν με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, αλλά οι διαφορές που υπήρχαν κατά την αναχώρηση των δανειστών από την Ελλάδα, παραμένουν. Τόσο μεταξύ Αθήνας και τρόικας, όσο και στο εσωτερικό της ίδιας της τρόικας.

Τα μεγάλα «αγκάθια» που θα κληθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να «κλείσουν» για να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος έχουν να κάνουν με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος (κυρίως της φορολογίας εισοδήματος), τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τη δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

πηγη

Leave a Reply