Πώς οι Τούρκοι στέλνουν καραβιές τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

0

Φως στο τρόπο που η Τουρκία δρα και στέλνει καραβιές τους πρόσφυγες στην… Ελλάδα ρίχνει η δημοσιογράφος Τζενάν Μουσά. Η ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Al Aan TV που εδρεύει στο Ντουμπάι, πήγε στη Σμύρνη και «ανακάλυψε» τα κυκλώματα διακινητών προσφύγων.

Οι διακινητές χρησιμοποιούν, όπως αποκαλύπτει στο ρεπορτάζ της, ειδικό application της Google με το οποίο «τσεκάρουν» εάν η θάλασσα έχει κύματα ή όχι για να στείλουν τον κόσμο στην Ελλάδα.

Οι διακινητές ζουν στη Σμύρνη στην περιοχή Μπασμανέ. Δεν είναι άγνωστοι δηλαδή. Όλοι ξέρουν ποιοι είναι, και το τουρκικό κράτος. Στους δρόμους πουλάνε υπαίθρια τα σωσίβια στους πρόσφυγες.

Στην περιοχή Μπασμανέ κάνουν κουμάντο η τούρκικη μαφία και οι διακινητές και επειδή αυτοί δεν θέλουν δημοσιογράφους στα πόδια τους η Τζενάν Μουσά χρησιμοποίησε το κινητό της τηλέφωνο για να καταγράψει πλάνα.

Ένας Σύρος διακινητής της εξήγησε: «Οι κυρίως διοργανωτές των ταξιδιών στην Ελλάδα είναι Τούρκοι. Οι Σύροι δουλεύουν από κάτω τους. Όλοι παίρνουν προμήθεια».

Οι πρόσφυγες πληρώνουν 600 με 800 δολάρια για να περάσουν στην Ελλάδα. Το καθαρό κέρδος του «αφεντικού» διακινητή είναι 300 δολάρια το κεφάλι.

Οι διακινητές βάζουν σε κάθε βάρκα 35 με 40 άτομα. Ποτέ στη βάρκα δεν μπαίνει διακινητής. Τη χειρίζεται ένας από τους πρόσφυγες.

 

Leave a Reply