ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ_slider

Η ελληνική απάντηση στο ριζότο, το τραχανότο, αποκτάει ακόμη πιο έντονο ελληνικό άρωμα με το χωριάτικο λουκάνικο, το θυμάρι και το ανθότυρο.

ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης
Food Styling: Αντωνία Κατή

Υλικά

  • 1½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό
  • ½ πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια ψιλά
  • ½ πιπεριά πράσινη σε κυβάκια ψιλά
  • 2 λουκάνικα χωριάτικα σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο βιολογικό ή φρέσκο σπιτικό
  • 3-4 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο (τα φυλλαράκια)
  • 2 κουτ. σούπας ανθότυρο ξερό τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • λίγη ξινομυζήθρα+ πιπέρι φρεσκοτριμμένο για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνετε τις φετούλες του λουκάνικου χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, πετάτε το λίπος και τις αφήνετε να περιμένουν.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Ωστόσο, βάζετε στο βραστήρα νερό να βράσει.

Βήμα 3

Προσθέτετε στην κατσαρόλα τον τραχανά και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε τον τραχανά με το λευκό κρασί και στη συνέχεια και τον κύβο του κοτόπουλου.

Βήμα 4

Όταν ο τραχανάς πιει το κρασί, ξεκινάτε να προσθέτετε σταδιακά στην κατσαρόλα καυτό νερό από το βραστήρα, ανακατεύοντας τακτικά. Θα προσθέσετε όσο νερό χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς και να μείνει ζουμερός και χυλωμένος.

Βήμα 5

Στο τέλος ανακατεύετε στο τραχανότο τις ψημένες φέτες του λουκάνικου, τα φυλλαράκια από το φρέσκο θυμάρι, το βούτυρο και το ανθότυρο.

Βήμα 6

Μοιράζετε το τραχανότο σε βαθιά πιάτα ή μπολ και προσθέτετε στο κέντρο του καθενός από ένα κουταλάκι ξινομυζήθρα. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.