Το «φρένο» Φορτσάκη στις καταλήψεις προκάλεσε… καταλήψεις

0

to-freno-fortsakh-stis-katalhpseis-prokalese-katalhpseis

Με μία δήλωσή του ο Θεόδωρος Φορτσάκης κατάφερε αυτό που με κάθε τρόπο προσπαθούσε να αποφύγει: καταλήψεις στα Πανεπιστήμια.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ προανήγγειλε… ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα αντί για γενικές συνελεύσεις φοιτητών και η αυτοσυγκράτηση των τελευταίων έλαβε τέλος.

«Οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επιμέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επί τέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν», αναφέρει η ανακοίνωση που πυροδότησε την οργή των φοιτητών.

Σήμερα, υπό κατάληψη τελούν το κτίριο της Νομικής στη Σόλωνος, το κτίριο διοίκησης του ΕΜΠ στην Πατησίων, ενώ συμβολική κατάληψη έγινε και στο γραφείο του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής.

Η γενική συνέλευση της Φιλοσοφικής Σχολής κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα, παρά τη δεύτερη ανακοίνωση της πρυτανείας που προσπαθούσε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις:

«Η πρόταση για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των φοιτητών για μείζονα θέματα δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπ’ αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί».

Οι επικεφαλείς των φοιτητικών συλλόγων, είναι διπλά ενοχλημένοι καθώς νιώθουν και εκτεθειμένοι απέναντι στους συμφοιτητές τους. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η πορεία τους διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία. Το βράδυ της Παρασκευής, οι 2000-3000 φοιτητές που συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας για τα επεισόδια της προηγούμενης νύχτας, μπήκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου. Μια μεγάλη μερίδα φοιτητών απαίτησε κατάληψη διαρκείας. Τα προεδρεία των συλλόγων προτίμησαν μια διαλλακτική στάση και αποφασίστηκε η κατάληψη να είναι συμβολική: διήρκεσε μόλις 20 λεπτά.

Αντί οπισθοχώρησης, ο πρύτανης απάντησε με κατά μέτωπο επίθεση. Το fair play δεν τηρήθηκε και η αμοιβαία εμπιστοσύνη διαλύθηκε.

Leave a Reply