Τι πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε κιρσούς στα πόδια

0
κιρσοι
κιρσοι

Τα φλεβικά προβλήματα είναι αλήθεια πως απασχολούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες -παρά σε άνδρες- εξαιτίας κυρίως, της κληρονομικότητας. 

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί στα πόδια συνιστούν τις πρώτες εκδηλώσεις της πάθησης οι οποίες δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τη συνολική υγεία του οργανισμού, αλλά δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα που προκαλεί ενόχληση και αμηχανία στους ασθενείς. 

Αν, ωστόσο, αφεθούν χωρίς διάγνωση και θεραπεία, οι κιρσοί εξελίσσονται περαιτέρω, συχνά εκδηλώνουν και άλλα συμπτώματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ασθενών και είναι πιθανό να δημιουργηθούν πιο σοβαρές επιπλοκές. 

Αν και εσείς έχετε παρατηρήσει στα πόδια σας να εμφανίζονται διογκωμένες οι φλέβες σας σε σημείο που γίνονται ορατές και ψηλαφητές, τότε πιθανώς πάσχετε από φλεβική νόσο. 

Αφού απευθυνθείτε σε ειδικό χειρουργό για τις παθήσεις των φλεβών, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη για την περίπτωσή σας θεραπεία, δείτε παρακάτω όσα χρειάζεται να αποφεύγετε αν έχετε κιρσούς στα πόδια σας.

Γιατί εμφανίζονται κιρσοί σε ορισμένα άτομα;

Οι κιρσοί συνιστούν εκδηλώσεις της ύπαρξης φλεβικής νόσου στον οργανισμό, στο δεύτερο στάδιο της εξέλιξής της. Όταν οι φλέβες εμφανίζουν αδυναμία να λειτουργήσουν ομαλά, κάνουν την εμφάνισή τους οι κιρσοί, συνήθως στην περιοχή του ποδιού χαμηλά κάτω από το γόνατο, αλλά και ενίοτε στους μηρούς. 

Οι κιρσοί από τη στιγμή της εκδήλωσης τους ολοένα και εξελίσσονται, επιφέροντας περισσότερα και εντονότερα συμπτώματα στους ασθενείς, τα οποία μεταβάλλουν την καθημερινή ρουτίνα και τη δραστηριότητα του καθενός. Χωρίς ενδεδειγμένη θεραπεία, μπορεί να προκληθεί πρήξιμο στην περιοχή, οίδημα, φλεγμονή, αλλά και έλκος στο δέρμα.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί εξαιτίας των κιρσών είναι η φλεβική θρόμβωση, που προκαλείται από τη μειωμένη ροή του αίματος στην περιοχή και ενέχει τον κίνδυνο της πνευμονικής εμβολής. 

Οι κιρσοί φαίνεται πως «προτιμούν» τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες και η κύρια αιτία της εμφάνισής τους είναι η κληρονομικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει να «ευθύνεται» η εγκυμοσύνη για την εκδήλωση των κιρσών αλλά και ο τρόπος ζωής του ασθενούς, αν περιλαμβάνει αρκετές ώρες ορθοστασίας ή ακινησίας, λόγω καθιστής στάσης του σώματος. 

Τι χρειάζεται να αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα με τους κιρσούς

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε αν υποψιάζεστε πως έχετε κιρσούς είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό ιατρό προκειμένου να διενεργήσει τον απαραίτητο έλεγχο και να κάνει τη διάγνωση. 

Ο ιατρός είναι σε θέση να σας προτείνει τους πλέον κατάλληλους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς και να απαλλαγείτε οριστικά από αυτούς. 

Εκτός από τη θεραπεία που θα σας προτείνει να ακολουθήσετε, είναι σημαντικό να αποφεύγετε ορισμένες συνήθειες και να υιοθετήσετε νέες, ώστε να αποτρέψετε την επιδείνωση των κιρσών ή τη δημιουργία νέων. 

Μία από αυτές είναι η ένταξη της άθλησης στην καθημερινότητά σας. Είναι απαραίτητο λοιπόν, να αποφεύγετε όσο το δυνατόν τις πολύωρες καταστάσεις ορθοστασίας, όπως και την πολύωρη καθιστή θέση του σώματος και να αθλείστε. 

Μια δραστηριότητα που συνδράμει ευεργετικά στην κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες είναι το τρέξιμο, αλλά και η άσκηση με ποδήλατο ή και η κολύμβηση βοηθούν το φλεβικό σας σύστημα να λειτουργεί ομαλότερα. 

Ακόμα, θεωρείται σημαντικό να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αποφύγετε λοιπόν τα ανθυγιεινά τρόφιμα προκειμένου να χάσετε τα όποια τυχόν περιττά κιλά για να μην ασκείται πίεση στα πόδια σας από το βάρος. 

Στα μέτρα προστασίας ενάντια στους κιρσούς περιλαμβάνεται και η αποφυγή δραστηριοτήτων που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στα κάτω άκρα (οπως είναι η σάουνα) καθώς η ζέστη ευνοεί την αγγειοδιαστολή. 

Απάντηση