Τι μελάνια εκτυπωτών υπάρχουν και πως να επιλέξω το κατάλληλο;

0

Μαζί με το χαρτί υγείας και τα αναλώσιμα της κουζίνας, τα μελάνια εκτυπωτών είναι από τα πιο “ενοχλητικά” πράγματα που πρέπει να αγοράζουμε τακτικά. Αυτό γιατί είναι αρκετά ακριβά αλλά και γιατί μας μπερδεύουν. Υπάρχουν άπειρα μελάνια εκτυπωτών στο εμπόριο κατάλληλα για μυριάδες εκτυπωτές.

Μελάνι ή τόνερ; Ποιά είναι η διαφορά;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μελάνια εκτυπωτών είναι τα συμβατικά μελάνια και τα τόνερ. Ας δούμε πως διαφέρουν για να μη συγχέουμε τα δύο προϊόντα.

  • Μελάνια: Χρησιμοποιούνται από εκτυπωτές τύπου inkjet οι οποίοι διαθέτουν θήκες με υγρό μελάνι το οποίο ψεκάζουν πάνω στη σελίδα όπου χρειάζεται. Το μελάνι αυτό περιέχει ένα μίγμα από βαφές και χρωστικές ουσίες το οποίο παράγει πολύ ακριβές αποτέλεσμα, ασπρόμαυρο ή χρωματιστό, ανάλογα με τις δυνατότητες του εκτυπωτή σας.

  • Τόνερ: Τα τόνερ είναι μια στεγνή σκόνη που περιέχει μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια. Χρησιμοποιείται σε εκτυπωτές με τεχνολογία laser όπου η σκόνη αυτή θερμαίνεται ηλεκτρονικά και διαχέεται στο χαρτί μέσω ενός κυλίνδρου που υπάρχει στον εκτυπωτή. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική εκτύπωση και είναι ιδανική για εκτυπώσεις μεγάλων διαστάσεων.

Ποιο είναι καλύτερο;

Η συζήτηση για το ποιος τύπος μελανιού είναι καλύτερος κρατάει χρόνια! Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, εφόσον η τελική επιλογή γίνεται με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες — χρήση, budget, επιθυμητή ποιότητα εκτύπωσης. Τα μελάνια εκτυπωτών είναι μια απαραίτητη επένδυση αν χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή σας συχνά, πόσο μάλλον για εικαστικές δουλειές. Σε αυτή την περίπτωση δε θα θέλατε να συμβιβαστείτε στην ποιότητα. Αν όμως χρησιμοποιείτε σπάνια τον εκτυπωτή σας ή μόνο για ασπρόμαυρα έγγραφα τότε η επιλογή σας θα γίνει με άλλα κριτήρια.

Κόστος

Το αρχικό κόστος στα μελάνια εκτυπωτών είναι χαμηλότερο από ότι τα τόνερ. Ωστόσο, τα τόνερ προσφέρουν περισσότερες εκτυπώσεις από ότι τα μελάνια. Συνεπώς, το κριτήριο του κόστους εξαρτάται από τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή σας. Στην περίπτωση που εκτυπώνετε μια στο τόσο, προτιμήστε τα κλασικά μελάνια εκτυπωτών, αν εκτυπώνετε συχνά, τότε το τόνερ θα σας λύσει τα χέρια.

Ταχύτητα και απόδοση

Αν η ταχύτητα είναι το πρώτο σας μέλημα όταν αγοράζετε έναν νέο εκτυπωτή τότε θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο αξιόπιστο μοντέλο, ασχέτως αν λειτουργεί με κεφαλές μελανιού ή laser. Τα γρήγορα μοντέλα κοστίζουν αρκετά, οπότε πρέπει να έχετε το αντίστοιχο budget. Ωστόσο, είναι εξαιρετικοί στην απόδοσή τους αυτοί οι εκτυπωτές και θα απολαμβάνετε ταχύτατες εκτυπώσεις. Συνεπώς, τα μελάνια εκτυπωτών δεν αποτελούν κριτήριο για την ταχύτητα ή την απόδοση, αλλά το ίδιο το μηχάνημα!

Ποιότητα κειμένου και εικόνας

Όσον αφορά την ποιότητα του εκτυπωμένου κειμένου ή της εικόνας, φυσικά τα μελάνια εκτυπωτών κάνουν τη διαφορά. Ειδικότερα αν συνδυαστούν με έναν καλό εκτυπωτή, οι εκτυπώσεις σας θα είναι σαν ζωγραφιές! Πάραυτα, τα κλασικά μελάνια εκτυπωτών είναι πιο κατάλληλα για υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις αφού αναμιγνύουν καλύτερα το χρώμα, επιτρέποντας έτσι φανταστικές εκτυπώσεις ειδικά σε πολύχρωμες εικόνες. Αν όμως εκτυπώνετε μόνο έγγραφα και με μεγάλη συχνότητα, τότε τα τόνερ θα σας εξυπηρετήσουν πολύ καλύτερα!

Ευχαριστούμε την εταιρεία Premium συμβατά μελάνια εκτυπωτών, Cartridge World η οποία μας έδωσε τις απαραιτητες πληροφορίες και καθοδήγηση για τη συγγραφή.

Διαβάστε ακόμα

Μελάνια εκτυπωτών: Πως να κάνετε οικονομία

Μελάνια HP: Γιατί να τα επιλέξετε για τον εκτυπωτή σας

ΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕΛΑΝΙΑ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Leave a Reply