ΘΕΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

0

To θέμα της πυροπροστασίας του κτιρίου έρχεται στον νου μας πυκνά συχνά διότι καθημερινά βλέπουμε και άκουμε ανεπιθύμητα συμβάντα πυρκαγιάς.

Τι συμβαίνει άραγε και φτάνουμε στο σημείο να μαθαίνουμε τέτοια γεγονότα; Σκοπιμότητα μεν, αδιαφορία ή άγνοια δε.

Για το πρώτο δεν θα αναφερθούμε καθόλου σε αυτή τη φάση για το δεύτερο θα λέγαμε «το προλαμβάνειν εστίν θεπραπεύειν». Άρα για να αποφύγουμε ένα ανεπιθύμητο γεγονός θα πρέπει να είμαστε ικανοί  να το εκμηδενίζουμε πριν αυτό εμφανιστεί, αλλά και εφόσον κάτι τέτοιο δείξει ότι εξελίσσεται ταχύτατα να το εξουδετερώσουμε.

Όσον αφορά τις κατοικίες, καλό είναι αρχής γενομένου να γίνεται μια σωστή μελέτη πυρασφάλειας είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για μονοκατοικία. Η νομοθεσία που επιβάλλεται καλύπτει τα κτίρια και από απόψεως παθητικής αλλά και από απόψεως ενεργητικής πυροπροστασίας. Αρκεί ο μελετητής-μηχανικός  μαζί με τον ιδιοκτήτη να μπορέσουν να συνεργαστούν και στο κομμάτι της εφαρμογής της μελέτης. 

Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερο είναι ένα κτίριο τόσο πιο αυστηρός είναι ο μηχανισμός ελέγχου της φωτιάς. Πολύ απλά θα πρέπει να πούμε ότι η πυρανίχνευση είναι ένας σίγουρος τρόπος να «μυριστούμε» ή  και να «δούμε» πολύ νωρίς κάτι που βρίσκεται στην αρχή του. 

Σε επόμενη φάση θα πρέπει να μπορούμε με φορητά μέσα (πχ πυροσβεστήρες) να δράσουμε άμεσα στην εστία του κακού. Η διαδικασία αυτή για να γίνεται αποτελεσματική θα πρέπει ο χρήστης του κτιρίου να γνωρίζει πως λειτουργούν τα ενεργητικά μέσα και να ενδιαφέρεται για την τακτική ενημέρωση του όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας και δράσης αυτών. Έχει σημασία ο χρήστης ή διασώστης να έχει εξοικίωση με τις διαδικασίες αυτές. Θα ήταν δεοντολογικά σωστό από τα σχολικά χρόνια  εκπαιδεύουμε τους νέους ανθρώπους στις πρώτες βοήθειες και στη χρήση πυροσβεστικού εξοπλισμού,πράγματα δηλαδή απλά αλλά πολύ σημαντικά.

Η συντήρηση των μέσων πυρόσβεστης (και κυρίως όσο αναφέρονται στην αναγόμωση πυροσβεστήρων) και η εκπαίδευση επάνω στον τρόπο λειτουργίας τους δεν κοστίζουν ακριβά. Οι ειδικοί του χώρου (ιδιοκτήτες καταστημάτων, μηχανικοί) και η ερευνα αγοράς δείχνει ότι με αρκετά μικρό κόστος διασφαλίζουμε ζωές και περιουσίες. Η έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη μέτρων, έναντι της φωτιάς είναι πλέον και υποχρεωτική από το νόμο όπως αναφέραμε, αλλά η συνείδησή μας θα πρέπει να προπορεύεται. Η εμπειρία λέει ότι πρέπει να είσαι έτοιμος για τον πόλεμο για τον αποφύγεις. Πολλές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που ομολογούν ότι είτε αδιαφόρησαν είτε αγνοούσαν και δεν διέθεταν τον επαρκή και κατάλληλο εξοπλισμό… 

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες οδηγίες και συμβουλές προς το κοινό που η εφαρμογή τους εξασφαλίζει προστασία σε μεγάλο βαθμό :

  • Τήρηση της νομοθεσίας  στις κατασκευές κτιρίων όπως προβλέπεται. Ειδικά να γίνεται εφαρμογή της μελέτης από τους ιδιοκτήτες τόσο της παθητικής πυρασφάλειας (πυράντοχες πόρτες, διάδρομοι, πυροδιαμερισματοποίηση κλπ) όσο και της ενεργητικής (πυροσβεστήρες, πυροσβεστικές φωλιές, πυρανίχνευση κλπ).
  • Δημιουργία πυρσβεστικών σταθμών και χώρος διάσωσης με τα κατάλληλα μέσα και συσκευές (μάσκες αντισφυξιογόνες, κράνη, γάντια πυράντοχα, πυρίμαχες κουβέρτες).
  • Ειδικά στις εξοχικές κατοικίες αλλά ακόμα και στις μονιμες θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός και αποψίλωση ξερών χόρτων και πιθανών υλικών ανάφλεξης. 
  • Τακτική επιθεώρηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού και εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τουs σε μικρούς και μεγάλους.
  • Ετήσια συντήρηση και αναγόμωση πυροσβεστήρων από εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει τις σχετικές πιστοποιήσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία (KYA 618/43/2005 ΦΕΚ Β’ 52 & ΚΥΑ 17230/671/2005 ΦΕΚ Α’.
  • Σωστή επιλογή πυροσβεστικού εξοπλισμού, και προμήθεια των κατάλληλων πιστοποιητικών που συνοδεύουν τις οποιεσδήποτε συσκευές και υλικά (CE,ISO, EN, ΤUV, EBETAM).
  • Βαρύτητα στην ύπαρξη φωτισμού ασφαλείας, με τα σχετικά σύμβολα κατεύθυνσης εξόδων και διάσωσης.
  • Αντικατάσταση και συντήρηση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών εφόσον κρίνονται επικίνδυνες (πίνακες, φωτιστικά κλπ).

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να τονίσω ότι στο κομμάτι της φωτιάς αυτό που θεωρώ σημαντικότερο είναι η δημιουργία συνείδησης πυρασφάλειας και διάσωσης από όλους και όλες μας.

Leave a Reply