Τελειώνει το διχασμό της ΝΔ ο Μητσοτάκης

0
 μητσ

Η επιλογή κλεισίματος των όποιων δευτερευόντων μετώπων πριν από μια αποφασιστική μάχη έχει αποδειχθεί, ιστορικά, ορθή. Και αυτή τη γραμμή μοιάζει να ακολουθεί και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που, ένα 24ωρο πριν από την πολιτική αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο, επιδιώκει να θεραπεύσει τις όποιες εσωκομματικές εντάσεις.

Η προγραμματισμένη για σήμερα, στις 12.30 μ.μ., συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον προκάτοχό του στο κόμμα κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη έρχεται ως απάντηση στην υποβόσκουσα ένταση της τελευταίας περιόδου. Η Συγγρού επιχειρεί να περιορίσει τις εσωκομματικές τριβές και στέλνει το μήνυμα ότι εντάσσεται στην πάγια επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει το σύνολο των στελεχών του κόμματος, πολλώ δε μάλλον έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Μεϊμαράκης, και να εμπεδώσει την εικόνα ενότητας της ελληνικής Κεντροδεξιάς. Δεν παραγνωρίζεται, βέβαια, το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση έρχεται μετά τη δημόσια διαφοροποίηση του κ. Μεϊμαράκη από κεντρικές επιλογές της ηγεσίας αλλά και ως αποτέλεσμα κινήσεων «καλής θέλησης» από τις δύο πλευρές, όπως για παράδειγμα οι θετικές αναφορές Μεϊμαράκη για τον κ. Μητσοτάκη από τη Ρόδο και η αποκατάσταση του πορτρέτου Μεϊμαράκη στην αίθουσα Τύπου της Συγγρού.

Η επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ. είναι να μπορέσει απερίσπαστος να επικεντρωθεί στην πολιτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο, το αίτημα της Ν.Δ. για Εξεταστική ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου του 2015 και, προφανώς, για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Παράλληλα, η Ν.Δ. θα ανοίγει την ατζέντα της αντιπαράθεσης και στο πεδίο της καθημερινότητας, όπως ενδεικτικά η χθεσινή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη για τη συνεχιζόμενη κατάληψη από «αλληλέγγυους» στο ΑΠΘ.

Ως προς τον εκλογικό νόμο και δεδομένου ότι η κυβερνητική πρόταση δεν εξασφαλίζει και μαθηματικά τις 200 ψήφους που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή της από τις προσεχείς εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί σε δύο επίπεδα:

• Αφενός στην ανάδειξη του, όπως λένε στη Συγγρού, «τυχοδιωκτισμού» που διακρίνει τις επιλογές του κ. Αλ. Τσίπρα και των κινδύνων που η απλή αναλογική συνεπάγεται για την κυβερνητική σταθερότητα.

• Αφετέρου στην παρουσίαση του γενικού πλαισίου για τον εκλογικό νόμο που προκρίνει η Ν.Δ., με διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης των παθογενειών του σημερινού συστήματος, όπως, ενδεικτικά, η κατάτμηση των περιφερειών.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πρόκειται, προφανώς, να παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο νόμου κατά την αυριανή ομιλία του στη Βουλή αλλά τις βασικές αρχές ενός πλαισίου ομαλής κυβερνητικής θητείας. Παράλληλα, θα δεσμευτεί ότι το σχέδιο νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα και την ακύρωση των επιλογών του κ. Τσίπρα θα έρθει κατά προτεραιότητα στη Βουλή μέσα στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη.

πηγη

Leave a Reply