Ταβάνι οι… 165 στην πρώτη ψηφοφορία

0

Ταβάνι οι... 165 στην πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή

Με τα θεωρεία της Ολομέλειας να είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο και το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ΜΜΕ να χτυπάει «κόκκινο», ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λίγο μετά τις 19.00 σήμερα το απόγευμα, αναμένεται να κηρύξει την έναρξη της ψηφοφορίας για τον έβδομο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Η πρώτη, όπως και η δεύτερη από τις τρεις συνολικά ψηφοφορίες, απαιτεί τη θετική ψήφο 200 βουλευτών, ενώ η τρίτη και κρισιμότερη, στις 29 Δεκέμβρη, απαιτεί 180 βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας κάθε βουλευτής θα αναφωνεί είτε το όνομα του Σταύρου Δήμα είτε «παρών» αν διαφωνεί, ενώ το «όχι» δεν προβλέπεται ως επιλογή για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καταγράψει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το «ταβάνι» των 165 ψήφων, με πιθανότερη εκδοχή τις 162-163 ψήφους.

Με την κυβερνητική πλειοψηφία των 155 εδρών (Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ) αναμένεται να ταχθούν, όπως έχουν ήδη δηλώσει δημοσίως, έξι ανεξάρτητοι βουλευτές: Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Νταβρής, Παναγιώτης Μελάς, Χρήστος Αηδόνης και η Κατερίνα Μάρκου, που χθες το ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της.

Κοντά στο «ναι», χωρίς ωστόσο να το έχει πει επίσημα, είναι και ο Γιάννης Κουράκος, ο οποίος χθες δήλωνε στο καφενείο της Βουλής ότι «θα ψηφίσω Πρόεδρο αν με πείσει ο Σαμαράς ότι δεν θα κάνει εκλογές». Ερωτηματικό παραμένει η στάση των δεξιόστροφων Γ. Κασαπίδη και Κ. Γιοβανόπουλου.

Δέκα ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώαρνητικοί φέρονται να είναι και οι Β. Καπερνάρος, Μ. Ιατρίδη, Β. Πολύδωρας.

Οι δύο ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τη Χ.Α., Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος δεν έχουν δηλώσει τις προθέσεις τους.

Στη διαδικασία θα παρευρεθούν τόσο οι επτά προφυλακισμένοι βουλευτές τηςΧρυσής Αυγής με τον αρχηγό τους Ν. Μιχαλιάκο όσο και ο ανεξαρτητοποιηθείς από την οργάνωση Στάθης Μπούκουρας.

Leave a Reply