Τα «αγκάθια» των διερευνητικών επαφών

0

Η διαδικασία για τις διερευνητικές επαφές της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να έχει μπει στις ράγες, εντούτοις υπάρχουν διάφορα «αγκάθια» που θα μπορούσαν να την εκτροχιάσουν, κι αυτό είναι κάτι που η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά προσερχόμενη στο διάλογο.

Το πρώτο αφορά στην ατζέντα του διαλόγου. Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν έχει τίποτε να συζητήσει με την Τουρκία εκτός της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Παρά τα όσα λέει η Άγκυρα για θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, οι περιοχές αμφισβητούμενης κυριαρχίας, καθεστώς νησιών του Αιγαίου, αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης κοκ, οι οδηγίες που έχουν δοθεί στην διαπραγματευτική ομάδα είναι σαφείς: Δεν συζητάμε τίποτε, πλην αιγιαλείτιδας ζώνης, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας.

Το δεύτερο αφορά στο «νέο πρόσωπο» που θα δει η ελληνική πλευρά απέναντι. Από τον Μάρτιο του 2016 που είχαν διακοπεί οι διερευνητικές επαφές έχουν μεσολαβήσει πέντε χρόνια κι μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν. Την ίδια στιγμή η Τουρκία έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως μια περιφερειακή δύναμη, τα όρια της οποίας επεκτείνονται σε τρεις ηπείρους, με στρατιωτική παρουσία σε 8 διαφορετικά κράτη κι ενεργό ρόλο σε κρίσεις όπως η Λιβύη, ο Καύκασος και η Συρία.

Περαιτέρω, η κυβέρνηση έχει συνυπολογίσει το ενδεχόμενο μιας «προσχηματικής» διπλωματικής στροφής της Τουρκίας, τόσο γιατί φοβάται κυρώσεις από την ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όσο και γιατί στην Ουάσιγκτον η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να διαχειριστεί διαφορετικά τα ζητήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επομένως τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να έχουν μικρό ορίζοντα, ειδικά εάν η Τουρκία ξεπεράσει χωρίς κυρώσεις το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τέταρτo αγκάθι αποτελεί το σενάριο όπου οι διερευνητικές επαφές οδηγούνται σε αδιέξοδο αντίστοιχο με αυτό του Μαρτίου του 2016 και οι δυο χώρες απεμπολήσουν αυτό το κανάλι επικοινωνίας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξεκολλήσουν τη διαδικασία οι δυο υπουργοί Εξωτερικών ή ακόμη πιο δύσκολα οι δυο Πρωθυπουργοί. Με βάση την τρέχουσα συγκυρία πάντως θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο οι δυο χώρες να βρουν σημεία σύγκλισης στις επαφές και να συμφωνήσουν σε ένα συνυποσχετικό για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ενδεικτικό του κλίματος που πάντως επικρατεί λίγες μέρες πριν την επανέναρξη των συνομιλιών είναι πως τόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο ίδιος ο ίδιος ο Ερντογάν δυναμιτίζουν και πάλι το κλίμα εξαπολύοντας πυρά κατά της Ελλάδας στις συναντήσεις που είχαν με τους πρέσβεις της ΕΕ. Την ίδια ώρα ερωτήματα προκαλεί η επιμονή του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών περί προγραμματισμένου ραντεβού με τον Νίκο Δένδια, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να το διαψεύδει. Μάλιστα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί “όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν”.

πηγη

Leave a Reply