Συγκρατημένα… χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ από τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ.

0

Όπως δεδομένο είναι πως η σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές μόνο εύκολη δεν είναι με την Φώφη Γεννηματά να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα της και το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ πότε να απομακρύνεται και πότε να γίνεται πιο ορατό.

Με εξαίρεση την περίοδο που το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επέλεξε να στηρίξει το νόμο για τις διαδηλώσεις πάντως, η τάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική με το ενδεχόμενο μιας προοδευτικής παράταξης συνεργασίας να αποτελεί για πολλούς στην Κουμουνδούρου «μονόδρομο».
Η χθεσινή «καρατόμηση» λοιπόν του Ανδρέα Λοβέρδου σκόρπισε χαμόγελα, έστω και συγκρατημένα, στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού είναι δεδομένο πως ο πρώην πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. ήταν από εκείνους που αντιτίθενται στην ιδέα τα δύο κόμματα να βρουν κοινό δρόμο.

Χαρακτηριστικό της συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικράτησε στην Κουμουνδούρου ήταν το σχόλιο του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Νίκου Μπίστη, ο οποίος μαζί με τον Σπύρο Δανέλλη, τον Αντώνη Λιάκο και τον Παναγιώτη Παναγιώτου τάχθηκαν με κείμενο τους υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης και της ανάγκης σύγκλισης των δυνάμεων Αριστεράς – Κεντροαριστεράς.

Σημείωναν στο κοινό κείμενο πως «Κεντρική ιδέα της παρέμβασης των τεσσάρων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου αποτελεί η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευρύτατου προοδευτικού κοινωνικού μπλοκ που θα σταθεί απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, κυρίως, όμως η ανάδειξη μιας συνολικής εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης».

Απαντώντας λοιπόν σε σχόλιο που έγινε στην σχετική του ανάρτηση στα social media ο κ. Μπίστης σημείωσε: «Αλλά για δείτε και τις σημερινές εξελίξεις με Λοβέρδο. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Και σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει σταθερά να το επιδιώκουμε».

Το μέλος της «Γέφυρας» δεν είναι ο μοναδικός που είδε με «καλό μάτι» τις εξελίξεις στο «στρατόπεδο» του ΚΙΝ.ΑΛ. αφού γενικότερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η διατάραξη στις σχέσεις μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Ανδρέα Λοβέρδου ευνοεί μια ενδεχόμενη μελλοντική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δικαίωση» για τα ελληνοτουρκικά
«Δικαιωμένοι» αισθάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την στάση που έχουν κρατήσει στα ελληνοτουρκικά, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να σημειώνει χθες στην τοποθέτηση του στη Βουλή «Θέλουμε να χαιρετίσουμε την προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε λοιδορήσει και καταγγείλει όταν την είχαμε ανακοινώσει. Ορθά ο Υπουργός είπε πως με την επιλογή αυτή η Ελλάδα μεγαλώνει. «Με πρωτοφανή επιπολαιότητα χωρίζουν τη χώρα στη μέση», ήταν η κριτική της ΝΔ όταν είχαμε ανακοινώσει την απόφαση μας για τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων, ξεκινώντας από το Ιόνιο», όπως μάλιστα έλεγαν από την αξιωματική αντιπολίτευση η τοποθέτηση τόσο του Νίκου Δένδια όσο και της Ντόρας Μπακογιάννης έδινε ξεκάθαρα την απόφαση για αλλαγή της στρατηγικής της κυβέρνησης στο πλαίσιο που ο ΣΥΡΙΖΑ «φώναζε» εδώ και πολλούς μήνες.

Επιμένουν για την πατέντα στον ΣΥΡΙΖΑ
Εξάλλου στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της άρσης της αποκλειστικότητας της πατέντας για τα εμβόλια του κορονοϊού, σημειώνοντας μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράφοντας την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου ουσιαστικά στήριξε αυτή την προσπάθεια, παρά τα όσα δήλωσε αργότερα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η άρση της αποκλειστικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα βοηθήσει και τις χώρες που βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά που συνορεύουν με τη δική μας, κάτι που μας θέτει και πάλι σε κίνδυνο.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Πάτρα.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του προ΄’εδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

10:30 Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Σύσκεψη με τη Διοίκηση και Διευθυντές κρίσιμων κλινικών του Νοσοκομείου στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνάντηση με εργαζόμενους.

12:00 Σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Αχαΐας (Αίθουσα Επιμελητηρίου Αχαΐας)

13:30 Συνάντηση με επιχειρηματίες της πόλης και εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία (Ναύτ-οικο – Ρίο)

πηγη

Leave a Reply