Συμβουλές για σπίτια με μικρούς χώρους

0

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα νοικοκυριά είναι η έλλειψη χώρου που αφορά τόσο τα διαμερίσματα που δεν έχουν καλή και λειτουργική διαρρύθμιση όσο και τα μικρότερα σπίτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται μερικές έξυπνες στρατηγικές κινήσεις που θα διευρύνουν τον τρόπο που βλέπετε και ζείτε στο σπίτι σας. Μια μικρή μελέτη του χώρου σας προτού το επιπλώσετε ή κατά την αναμόρφωση των ήδη υπάρχοντων επίπλων.

Ένας χώρος κατασκευάζεται με συγκεκριμένη όψη και για συγκεκριμένη χρήση, αλλά οι δυνατότητες που μπορεί να πάρει η φυσιογνωμία αυτού, είναι απεριόριστες και βασίζονται σε αυτόν που διανέμει και τον χρησιμοποιεί. Σίγουρα δεν είναι λειτουργικό και πρακτικό να ζεις σ’ ένα σπίτι όπου υπάρχουν παντού ατακτοποίητα αντικείμενα. Η μη οργάνωση του χώρου συνήθως αποδίδεται στην δικαιολογία πως δεν υπάρχουν αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι.

Αναζητήσαμε για εσάς μερικές χρηστικές συμβουλές που θα ανανεώσουν την χωρητικότητα του προσωπικού σας χώρου. Αναλυτικότερα:

1) Κρεβάτια με αποθηκευτικό χώρο. Ένα κρεβάτι με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο μπορεί να είναι η λύση στα προβλήματα χώρου ενός μικρότερου υπνοδωματίου. Τα έπιπλα GAND σας προσφέρουν μοναδικά σχέδια κρεβατιών με επένδυση της επιλογής σας που υπόσχονται να καλύψουν τις ανάγκες αποθήκευσης στην κρεβατοκάμαρά σας. Ανθεκτικοί μηχανισμοί βαρέως τύπου, αδιάβροχα ή/και αλέκιαστα υφάσματα και οτιδήποτε άλλο καλύπτει τις δικές σας ανάγκες είναι έτοιμο να συνοδεύσει το δικό σας κρεβάτι.

2) Συρτατιέρες. Κλασσική επιλογή για κάθε σπίτι, αποτελούν οι συρταριέρες που σας εξυπηρετούν στην εξοικονόμηση χώρου και ενίοτε μπορούν ν’ αποτελέσουν την βάση για την διακόσμηση του προσωπικού σας χώρου. Μπορείτε να ζητήσετε να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν για εσάς συρταριέρες αποκλειστικά για τις δικές σας ανάγκες, σε διαστάσεις και διάταξη χώρου που επιλέγετε εσείς. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε ν’ αναπληρώσετε κενά/ελλείψεις που μπορεί να έχει ο χώρο σας, και να δημιουργήσετε εσείς νέους χώρους. Συρταριέρες μπορείτε να βάλετε σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού όπως τα υπνοδωμάτια, το γραφείο, το χωλ ή το καθιστικό.

3) Ντουλάπες υπνοδωματίου. Οι περισσότεροι χώροι που προορίζονται για ιδιοκατοίκηση περιλαμβάνουν ήδη ντουλάπες υπνοδωματίου. Στην περίπτωση όμως που δεν ήδη εξοπλισμένα με μια, μπορείτε να παραγγείλετε μια κατασκευή σύμφωνα με τις δικές σας ξεχωριστές ανάγκες. Σ’ ένα άνετο υπνοδωμάτιο μπορείτε να προσέθετε μια ντουλάπα βεστιάριο για μια ολοκληρωμένη αίσθηση άνεσης. Σε μικρότερους χώρους μπορείτε να προσθέσετε μικρότερες κατασκευές ντουλάπας.

4) Παπουτσοθήκη. Ολοκληρώστε την αποθήκευση των ειδών ρουχισμού σας, με κάποια παπουτσοθήκη είτε με τη μορφή επίπλου είτε με κάποια κρεμαστή υφασμάτινη θήκη. Μια άλλη πρόταση είναι να φτιάξετε μια χειροτεχνημένη παπουτσοθήκη από κουτά παπουτσιών. Έτσι τα παπούτσια σας θα διατηρούνται καθαρά και τακτοποιημένα. Με παρόμοιο τρόπο μπορούμε ν’ αποθηκεύσουμε τα καπέλα, τις ζώνες, και τα λοιπά αξεσουάρ ένδυσης, που συνήθως δεν έχουν τη δική τους θέση στην ντουλάπα μας.

5) Συνθέσεις σαλονιού. Όσον αφορά στο καθιστικό του σπιτιού σας, φροντίστε ώστε να ικανοποιεί τόσο τις λειτουργικές του ανάγκες, όσο και να είναι ένας χώρος ανοιχτός και φιλόξενος στον επισκέπτη. Το σαλόνι είναι ένας χώρος όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας. Είναι ωραίο κι ωφέλιμο, ο χώρος μας να είναι εύτακτος, λειτουργικός και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικός. Φροντίστε η σύνθεση του σαλονιού να έχει τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους για τα αντικείμενα που χρειάζονται φύλαξη. Επίσης, φροντίστε ώστε να μην υποφορτώνετε τον χώρο σας με μικροαντικείμενα και διακοσμητικά αν δεν ταιριάζουν με την γενικότερη διακόσμηση του χώρου σας.

6) Χρηστικότερη οργάνωση του γραφείου σας. Το γραφείο είναι ένας πολύ λειτουργικός και πολύτιμος χώρος εργασίας στη σημερινή εποχή. Μερικά σπίτια διαθέτουν έναν ξέχωρο χώρο ειδικά σχεδιασμένο για γραφείο, όπου κάποιος προσθέτει πέρα από το γραφείο του βιβλιοθήκες, καναπέ ή ακόμα και έπιπλο σύνθεση με τηλεόραση. Στα μικρότερα σπίτια, συνήθως έχουμε έπιπλο γραφείο σε κάποιο από τα υπνοδωμάτια ή στο καθιστικό του σαλονιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα προτείναμε μια μικρή συρόμενη πόρτα ή έστω ένα παραβάν που διαχωρίζει το γραφείο από τον υπόλοιπο χώρο όταν δεν χρησιμοποιείτε, και μια έξυπνη αξιοποίηση των συρταριών που περιλαμβάνει. Σε κάθε περίπτωση, ένα καλά οργανωμένο γραφείο χωράει περισσότερα πράγματα.

7) Πρακτική εξοικονόμηση χώρου στην κουζίνα σας.

α) Αξιοποιείστε τους τοίχους της κουζίνας σας κρεμώντας κουζινικά και λοιπά χρηστικά αντικείμενα. Αν δεν έχετε πολλά ράφια, μπορείτε να επιλέξετε λίγα έπιπλα κουζίνας, για να χωρέσετε τ’ απαραίτητα και να κρεμάσετε στους τοίχους κατσαρολικά, μαχαίρια και άλλα μικροαντικείμενα. Αποφύγετε να γεμίζετε ασφυκτικά τα συρτάρια σας με μικροαντικείμενα συχνά άσχετα μεταξύ τους.

β) Επιλέξτε πτυσσόμενα έπιπλα κουζίνας, όπως τραπέζι ή επιφάνειες κοπής, που μπορούν να μαζευτούν μετά τη χρήση τους. Με αυτό τον τρόπο έχετε έναν χώρο που μπορεί να είναι ευρύχωρος την περισσότερη ώρα της ημέρας και λειτουργικός όταν το χρειάζεστε.

γ) Κάντε έναν συνδυασμό σ’ έπιπλα κουζίνας και ράφια, αντί για ντουλάπια κουζίνας. Επιλέξτε λοιπόν, ένα τραπέζι και καρέκλες της αρεσκείας σας, λίγα ντουλάπια και κάνετε μια σύνθεση ραφιών στα μέτρα σας. Μπορείτε να παίξετε με το μέγεθος και το σχήμα αυτών ή να ακολουθήσετε μια ενιαία γραμμή ανάλογα με το πόσο θέλετε να πειραματιστείτε με την όψη της κουζίνας σας.

δ) Επιλέξτε έπιπλα κουζίνας που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες σας και ταυτόχρονα να είναι ανοιχτά σε μετατροπές. Για παράδειγμα μπορείτε να πάρετε ένα τραπέζι με πτυσσόμενη επιφάνεια, ή να κρύψετε επιφάνειες στα έπιπλα κουζίνας σας. Φανταστείτε έναν πάγκο όπου βγαίνει μια Plexiglas ή ξύλινη επιφάνεια κοπής. Εκεί μπορείτε και να τρώτε το γεύμα σας.

ε) Μετατρέψετε τους πάγκους σας σε τραπέζι ή το τραπέζι σας σε χώρους αποθήκευσης. Αυτό μπορεί να γίνει κατασκευάζοντας ή αγοράζοντας πολυχρηστικά έπιπλα κουζίνας.

Μην απογοητεύεστε αν διαθέτετε ένα μικρό σπίτι ή ένα μεγάλο σπίτι που δεν έχει καλή κατανομή χώρου. Σημασία έχει ν’ αναγνωρίσετε τις ιδιαίτερες ανάγκες σας και όσων άλλων μένουν μαζί σας και να αναμορφώσετε τον χώρο βάσει αυτών των αναγκών. Για κάποιες «διορθώσεις» χωρητικότητας θα χρειαστείτε ενδεχομένως να αγοράσετε μερικά έπιπλα που θα αλλάξουν την όψη και την διάσταση του χώρου, ενώ για πολλές άλλες αρκούν μερικές διευθετήσεις των ήδη υπάρχοντων επίπλων και μικροαντικειμένων.

Για περισσότερες επιλογές σε έπιπλα κρεβατοκάμαρας, έπιπλα σαλονιού ή τραπεζαρίας και μικροέπιπλα απευθυνθείτε στο epiplagand.gr για να δείτε τον μεγάλο κατάλογο προϊόντων. Το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε κάτι σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα μιας δωρεάν μελέτης του χώρου σας. Τα έπιπλα της Gand προσφέρονται με γραπτή 15ετή εγγύηση.

Απάντηση