Συμφωνία με την Ελλάδα εντός ημερών βλέπει ο Ισπανός “δελφίνος” Eurogroup

0

symfoniaΟ υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα “πεπεισμένος” ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της “εντός των επομένων ημερών” προκειμένου να αποφύγει μια στάση πληρωμών.

“Το κεντρικό σενάριο είναι εκείνο σύμφωνα με το οποίο θα καταλήξουμε σε συμφωνία” μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ο Ισπανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σανταντέρ.

Ο Λουίς ντε Γκίντος, που είναι ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την προεδρία του Γιούρογκρουπ, είπε ότι είναι “πεπεισμένος” ότι θα επιτευχθεί συμφωνία “μέσα στις επόμενες ημέρες”, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Κάμερον θα ξεκινήσει συνομιλίες με άλλους ηγέτες για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ

Ο επανεκλεγείς βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει τις πρώτες του συνομιλίες με άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που ζητά από την ΕΕ πριν διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα το 2017 για την παραμονή της Βρετανίας στην ‘Ενωση.

Ο βρετανός πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας ως ευκαιρία για να ανταλλάξει γνώμες με άλλους ηγέτες χωρών-μελών της ΕΕ επί των απαιτήσεων που έχει για να παραμείνει η χώρα του στην ΕΕ.

“Σήμερα θα ξεκινήσω σοβαρές συνομιλίες με ομολόγους μου για την μεταρρύθμιση της ΕΕ και για την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Μεγάλης Βρετανίας μαζί της”, είπε σε δήλωσή του, προσθέτοντας, “Οι συνομιλίες αυτές δεν θα είναι εύκολες. Δεν θα είναι γρήγορες. Θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες καθ’ οδόν. ‘Ομως πιστεύω ότι, δουλεύοντας μαζί με το σωστό πνεύμα και επιμένοντας, θα βρούμε λύσεις στις ανησυχίες των Βρετανών και θα βελτιώσουμε την ΕΕ γενικώς”.

Ο Κάμερον, που είπε χθες ότι μειώνοντας την πρόσβαση των προσφύγων της ΕΕ στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων της Βρετανίας είναι προϋπόθεση στην επαναδιαπραγμάτευσή του, θα ανακοινώσει λεπτομερώς τις προτάσεις του στην συνάντηση ηγετών της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Leave a Reply