Στον αέρα η συμφωνία! Το χρέος αλλά και η εσωτερική γκρίνια προκαλούν τριγμούς στις συζητήσεις με τους δανειστές

0

synodossssss_627_355

Οι ώρες που έχουν μεσολαβήσει από την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής δεν είναι τελικά οι πιο ευχάριστες ούτε για την μια ούτε για την άλλη πλευρά του τραπεζιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, κυβερνητικές πηγές ανάφεραν ότι το εύρος των αντιδράσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επιστρέψει με μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει ρητά όρο για την διευθέτηση του χρέους.

Μπορεί το iskra.gr που εκφράζει τις θέσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας να σιωπά από χθες, όχι όμως και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ξεκάθαρα ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να μην επιστρέψει με μια συμφωνία που δεν θα έχει κάτι το οποίο θα μπορούν να θεωρήσουν ότι είναι είναι προς όφελος του λαού μακροπρόθεσμα και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από το χρέος.

Περιμένουν ακόμα κατάλογο

Συνεχίζεται η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών και τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, με στόχο την αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων ως το Eurogroup. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας ως το τέλος της εβδομάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που αναφέρονται στην πρόταση.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» και μετά θα γίνουν περαιτέρω διευθετήσεις.

Όσον αφορά τα 35 δις. ευρώ που η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα διατεθούν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2020, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι τα 20 δις, αφορούν πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και τα 15 δις πόρους από τα αγροτικά ταμεία.
Η ίδια τόνισε ότι τα ποσά αυτά θα διατεθούν στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Προσθεσε, ότι η Επιτροπή ετοιμάζει ένα λεπτομερές πακέτο για το ποσό αυτό, το οποίο θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

Leave a Reply