Σημίτης-Βενιζέλος «έκαψαν» τον Τσοχατζόπουλο για τα εξοπλιστικά

0

ImageHandler

Στο υπ. Εθνικής Άμυνας γίνονταν τα μύρια όσα, είπε ο πρώην πρωθυπουργός

  • Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών, το «καρφί» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

  • «Μήνυμα» Ζήγρα: Μίλα τώρα που η χώρα διαπραγματεύεται ποιες Γερμανικές εταιρείες σε δωροδόκησαν

«Πίσω από κάθε δωροδοκία κρύβεται και μια γερμανική εταιρεία. Το έχω πει αυτό σε πολλούς στο εξωτερικό, ακόμη και στο Γερμανό πρόεδρο». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καταθέτοντας, χθες, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση για τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση συνηγόρων της υπεράσπισης του Ακη Τσοχατζόπουλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως έχει μεταφέρει το παραπάνω «μήνυμα» ακόμη και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε! Η αναφορά αυτή του κ. Βενιζέλου προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα αλλά και επειδή το όνομα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα, τουλάχιστον, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη στρατηγική της συνεχούς λιτότητας.

Θέση για την τοποθέτηση αυτή του κ. Βενιζέλου, ο οποίος κατά τ’ άλλα στη χθεσινή κατάθεσή του …έσφαξε με το βαμβάκι, τον άλλοτε ισχυρό υπουργό του ΠΑΣΟΚ και καταδικασμένο (πρωτόδικα) σε 20ετή κάθειρξη για δωροδοκίες, παίρνει σήμερα η πλευρά του Νίκου Ζήγρα.

Πρόκειται για τον εξάδελφό του Ακη Τσοχατζόπουλου και άλλοτε δεξί του χέρι. Ωστόσο, λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Νίκος Ζήγρας αποφάσισε να μιλήσει και να συνδράμει τις δικαστικές αρχές στην έρευνά τους για τον εντοπισμό προσώπων που πήραν μέρος στο «πάρτυ» των μαύρων εκατομμυρίων που διακινήθηκαν στην Ελλάδα ως μίζες για την υπογραφή συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σε πρώτο βαθμό μάλιστα στο Ν. Ζήγρα είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας με το δικαστήριο να τον κρίνει μεν ένοχο αλλά να του επιβάλλει τελικά κάθειρξη έξι ετών με αναστολή.

Τώρα, ο κ. Στέλιος Γκαρίπης δικηγόρος του Νίκου Ζήγρα μιλώντας στο protothema.gr καλεί για λογαριασμό του εντολέα του τον Άκη Τσοχατζόπουλο να μιλήσει τουλάχιστον έστω και την ύστατη στιγμή των κρίσιμων, όπως λέει, διαπραγματεύσεων για τη χώρα και να ομολογήσει «από ποιες γερμανικές εταιρείες δωροδοκήθηκε με ποίο τρόπο, με τι ποσά και για ποιες συμβάσεις»!
Μάλιστα, και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δικαστηρίου και ενώ στο βήμα του μάρτυρα βρίσκονταν από νωρίς το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Νίκος Ζήγρας από το εδώλιο του κατηγορουμένου είπε στον Άκη Τσοχατζόπουλο που εκείνη την ώρα είχε σηκωθεί όρθιος για να μιλήσει: «Πες μας επιτέλους για τις μίζες και άσε το ΚΥΣΕΑ…».

Η φράση αυτή του Ν. Ζήγρα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρώην υπουργού Άμυνας ο οποίος ζήτησε από την πρόεδρο του δικαστηρίου να τον προστατεύσει από «πράκτορες και αλητήριους»…

Την ώρα εκείνη ο Ακης Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος προς τον Κώστα Σημίτη που κατέθετε, ανέφερε: «Θέλω να βοηθήσω το δικαστήριο, να πούμε εμείς οι δυο (.σ.σ εγώ και ο Σημίτης) ποιες είναι οι διαδικασίες. Μη μου βάζετε περιορισμούς κυρία πρόεδρε. Το ΚΥΣΕΑ είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο για τις ένοπλες δυνάμεις. Ορθώς ο κ. πρόεδρος είπε πως αυτό έγινε μετά τα Ίμια, διαπιστώθηκε τότε η ανάγκη ύπαρξης του.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ν. Ζήγρας καλώντας τον εξάδελφό του να αφήσει το ΚΥΣΕΑ και να πει για τις μίζες, και τότε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός είπε: «Να φροντίσετε κ. πρόεδρε για τους πράκτορες και τους αλητήριους να μην παρεμβαίνουν εδώ μέσα. Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Κύριε πρόεδρε εισηγήθηκα εγώ;

Κ. Σημίτης: Ναι.

Ακης Τσοχατζόπουλος: Ναι έχω την πολιτική ευθύνη αλλά δεν υπογράφω συμβάσεις. Όμως το ΚΥΣΕΑ έχει δική του απόφαση με βάσει τις εισηγήσεις από τα επιτελεία! Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης ή δωροδοκίας ή άλλου τύπου στο ΚΥΣΕΑ. Δεν υπάρχει δωροδοκία. Είναι κατασκευασμένη η κατηγορία.

Τότε ο κ. Σημίτης οργισμένος είπε στον άλλοτε πανίσχυρο σύντροφό του στο ΠΑΣΟΚ και βασικό υπουργό της κυβέρνησής του: «Όπως αποδείχτηκε από την πρωτοδίκη δίκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνονταν τα μύρια όσα, όφειλες να με ενημερώσεις… δεν ανέχομαι».

Ακης Τσοχατζόπουλος: Τίποτα, τίποτα δεν αποδείχτηκε, συκοφαντίες μόνο.
Πάντως, οι καταθέσεις των κ. κ. Σημίτη και Βενιζέλου ήταν σίγουρα επιβαρυντικές για τον πρώην υπουργό σε επικοινωνιακό τουλάχιστον, επίπεδο. «Κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία αφού έγινε», είπε ο κ. Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση της έδρας, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του επισήμανε πως είναι εξαιρετικά λυπηρό αν οι αθλιότητες αυτές έγιναν, να έγιναν επί πρωθυπουργίας του και ενώ -όπως είπε -στόχος της κυβέρνησης ήταν ο εκσυχρονισμός και η αναβάθμιση της χώρας.

Στην κατάθεσή του, ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν της γνώμης πως δεν θα έπρεπε να σταματήσουν τα προγράμματα επενδύσεων.«Είχα εμπιστοσύνη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Τσοχατζόπουλος ήταν το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια», είπε ο κ. Σημίτης. «Αν είχα διαπιστώσει παρατυπίες θα είχα επέμβει. Ήμουν αυστηρότατος κατά τη διάρκεια της θητείας μου, είχα επέμβει και είχα αποπέμψει δυο υπουργούς», τόνισε ακόμη ο κ. Σημίτης και επανέλαβε: «Μίλησα για δωροδοκία με βάση την πρωτόδικη απόφαση και αν έγιναν τέτοια πράγματα είναι αθλιότητες και είναι ντροπή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κατάθεσή του ανέφερε πως η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου έφθειρε πολιτικά το κόμμα του για να επισημάνει στη συνέχεια πως δωροδοκία μπορεί να συμβεί σε όλα τα επίπεδα και τις αποφάσεις!

«Σε όλες τις αποφάσεις για δημόσια έργα, σε όλα τα επίπεδα,μπορούν να υπάρξουν δωροδοκίες εάν υπάρχει η ηθική προδιάθεση όσων ασχολούνται με αυτά! Μπορεί αυτό να συμβεί ερήμην των πολιτικών στελεχών ή με την συμμετοχής τους. Με λύπη για παράδειγμα που για άλλη υπόθεση δικάζονται στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους…Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο και μπορεί σε μια τεράστια σύμβαση να μην υπάρξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στην κατάθεσή του πως το κόστος για το ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου ήταν μεγάλο.

Υπενθυμίζεται ότι η κλήτευσή του μελών των μελών του ΚΥΣΕΑ το διάστημα που ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήταν βασικό αίτημα του ιδίου και της υπεράσπισης του που τελικά έγινε δεκτό στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Στο δικαστήριο έχουν κληθεί ακόμη να καταθέσουν στις 20 Μαΐου η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιαννος Παπαντωνίου.

Leave a Reply