Σενάρια για τρίτο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα στις αρχές Αυγούστου

0

ImageHandler (70)

Θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και το συνταξιοδοτικό σύμφωνα με τις πληροφορίες που υιοθετεί η Αυγή – Κλειστά χαρτιά από τον πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο παρά τις νύξεις των συνδαιτημόνων

Ένα… φάντασμα, αυτό των πρόωρων εκλογών ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, πλανιέται εσχάτως όλο και πιο επίμονα πάνω από το πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση με τη στάση της το ενισχύει, καθώς όχι μόνο αποφεύγει να διαψεύσει κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το τροφοδοτεί με αμφίσημες τοποθετήσεις και γεμάτες νόημα δηλώσεις.

Το σενάριο τίθεται έτσι κι αλλιώς από τα πράγματα: Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά απολέσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, καθώς μία κρίσιμη μάζα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – 35 με 40 – αρνούνται να ψηφίσουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη νέα συμφωνία με τους δανειστές και αυτό αναμένεται να πράξουν περί τα τέλη Αυγούστου όταν θα έλθει στο κοινοβουλίου προς έγκριση το τρίτο μνημόνιο. Αυτή θα είναι και μία κρίσιμη και καθοριστική καμπή, καθώς η καταψήφιση του μνημονίου θα σημάνει οριστικό σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το μπλοκ της συμπολίτευσης στη Βουλή, με την κυβέρνηση να μένει με λιγότερους από 130 βουλευτές στη δύναμή της.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει επίσης ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού» προσανατολισμού (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), άρα οι εκλογές μοιάζουν ένα πιθανό, ίσως και το πιο καλό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά, όταν σε συνέντευξή του είπε ότι «η χώρα δεν θα μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ. Χρειάζονται καθαρές, συμπαγείς και σταθερές λύσεις». Για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τις σκέψεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο τόνισε ότι «είναι λογικό να ανακυκλώνονται τα σενάρια εκλογών, όταν το κυβερνητικό κόμμα έχει τόσες κοινοβουλευτικές απώλειες».

Τη σχετική φημολογία ενίσχυσε και η στάση του ίδιου του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το μεσημέρι της Παρασκευής. Παρά τις οχλήσεις και τις νύξεις των άλλων αρχηγών να μην γίνουν εσπευσμένα εκλογές, ειδικά αν δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και δεν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την ρύθμιση του χρέους – δηλαδή καλό… 2016 – ο πρωθυπουργός απέφυγε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Την ίδια ώρα πληροφορίες που υιοθετεί η Αυγή σε σημερινό της δημοσίευμα κάνουν λόγο για πιέσεις των «σκληρών» του Eurogroup προκειμένου να υπάρξει και τρίτο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα στο οποίο πιθανώς να περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην αγροτική φορολογία και το συνταξιοδοτικό. Δεύτερος στόχος των δανειστών μέσω της ψήφισης του τρίτου αυτού πακέτου, κατά το δημοσίευμα, είναι η ελληνική πλευρά να δείξει τη λεγόμενη «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

Απάντηση