Σαντορίνη: Φιέστα εγκαινίων αλλά έστειλαν πέντε εγκύους σε άλλα νοσοκομεία

0

ImageHandler

Πέντε έγκυες επισκέφθηκαν τη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Σαντορίνης τις δύο πρώτες ημέρες της λειτουργίας του – μετά τα λαμπερά εγκαίνια της περασμένης Παρασκευής από τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας- αλλά δεν τους παρασχέθηκε καμία υπηρεσία υγείας. Η μία διακομίστηκε για να γεννήσει σε νοσοκομείο της Κρήτης και οι υπόλοιπες τέσσερις σε άλλα νοσοκομεία.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς διότι, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) «το Νοσοκομείο Σαντορίνης διαθέτει μεν Μαιευτική κλινική, αλλά με μία μόνο γυναικολόγο Ιατρό και δεν διαθέτει Αναισθησιολόγο, Αιμοδοσία, Νεογνολογικό Τμήμα. Δεν μπορούν να εκδώσουν αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων ελλείψει μηχανοργάνωσης, δεν λειτουργούν τα χειρουργεία από έλλειψη ιατρών και για τεχνικούς λόγους, δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, και δεν καλύπτονται οι εφημερίες λόγω έλλειψης ιατρών. Χάος».

«Απευθυνόμενος στους πολίτες της Σαντορίνης μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός είπε ότι τώρα οι γυναίκες του Νησιού θα γεννάνε στο νέο Νοσοκομείο. Θυμίζει η εξαγγελία την ταινία του Μαυρογιαλούρου για την μαιευτική κλινική που έφτιαξε στην εκλογική του περιφέρεια» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός.

Βαριές δυσλειτουργίες στο νέο νοσοκομείο

Έγκυες που διακομίζονται σε νοσοκομεία της Κρήτης ή άλλου νησιού. Γιατροί και νοσηλευτές των 800 ευρώ μηνιαίως, με συμβάσεις εργασίας για έναν χρόνο, που ελλείψει άλλου καταλύματος κοιμούνται τρεις τρεις στα κρεβάτια του κλειστού πια Κέντρου Υγείας Σαντορίνης: αυτή η είναι μελανή εικόνα που κρύβεται πίσω από τα λαμπερά φώτα που έριξαν στο Νοσοκομείο Σαντορίνης απλόχερα ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή κατά τα εγκαίνιά του.

Τα στοιχεία αυτά κατέγραψε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά την αυτοψία της στο νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης την Τρίτη 19 Ιουλίου.

«Είναι εμφανής η προχειρότητα, η βιασύνη, η έλλειψη συντονισμού στη λειτουργία του Νοσοκομείου, χωρίς να διαθέτει ασφαλή κάλυψη σε Ιατρικό Προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας. Το ελλιπέστατο προσωπικό πολλών ταχυτήτων (εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας που μεταφέρθηκαν, αποσπασμένοι από άλλα Νοσοκομεία για μικρά χρονικά διαστήματα, προσωπικό ΑΕΜΥ ΑΕ) παρότι δίνουν και τη ψυχή τους, δεν μπορούν να στηρίξουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου» διαπιστώνει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το προσωπικό που προσλήφθηκε από την ΑΕΜΥ ΑΕ εκτός ΑΣΕΠ, εργάζεται με συμβάσεις εργασίας ενός έτους και αμοιβές 800 ευρώ το μήνα. «Είναι σε τραγική κατάσταση καθότι προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και για την ενοικίαση σπιτιού απαιτείται σχεδόν ολόκληρος ο μισθός τους. Αναγκάζονται λοιπόν να διαμένουν στις κλίνες του Κέντρου Υγείας που έβαλε λουκέτο και σε ξενώνα του Δήμου. Τρεις εργαζόμενοι σε κάθε ένα μικρό δωμάτιο» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Γίνεται σαφές πια ότι το Νοσοκομείο το χειμώνα θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας και μόνο το καλοκαίρι ως Γενικό Νοσοκομείο με αποσπάσεις, νέες συμβάσεις εργασίας προκειμένου να εισπράττουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια των τουριστών» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Παραδέχονται τώρα τη διακομιδή εγκύου

Στην παραδοχή ότι έγινε διακομιδή εγκύου από τη Σαντορίνη στην Κρήτη, κατά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, προχώρησε την Πέμπτη η ΑΕΜΥ ΑΕ  που εποπτεύει το (νέο) Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Το περιστατικό της εσπευσμένης διακομιδής επιτόκου από τη Μαιευτική Κλινική του νέου νοσοκομείου όπως και η μη παροχή υπηρεσιών υγείας σε άλλες τέσσερις εγκύους, καταγγέλθηκε από αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στη νοσηλευτική μονάδα την περασμένη Τρίτη, κι ενώ το υπουργείο Υγείας πανηγύριζε για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολογητα, δηλαδή γιατί μία πλήρως οργανωμένη κλινική -όπως υποστήριζαν οι αρμόδιοι ότι είναι η Μαιευτική κλινική-  ενός δημόσιου τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που μόλις λειτούργησε, δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα περιστατικό επιτόκου, η ΑΕΜΥ ΑΕ απαντά πως «οι γιατροί έκριναν πως με βάση το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς η ασφαλέστερη επιλογή ήταν η διακομιδή στο ασφαλέστερο δημόσιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ».

πηγη

Leave a Reply