σαν σήμερα στη μουσική | 30 Δεκεμβρίου‏

0

1928 Ο Αμερικανός rock ‘n’ roll τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας Bo Diddley (Ellas Otha Bates 1928-2008) γεννήθηκε στο Μακόμπ του Μισισίπι. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετάβαση από το blues στο rock ‘n’ roll και επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες, ανάμεσα σε αυτούς και οι Buddy Holly, Jimi Hendrix, The Rolling Stones και Eric Clapton. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, τιμήθηκε από το Rhythm and Blues Foundation με το βραβείο “Lifetime Achievement” και βραβεύτηκε από τη National Academy of Recording Arts and Sciences με Grammy.

1934 Ο Αμερικανός rock ‘n’ roll τραγουδιστής και τραγουδοποιός Del Shannon (Charles Weedon Westover 1934-1990) γεννήθηκε στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν. Τον Ιανουάριο του 1961 ο Shannon ηχογράφησε μαζί με τον πιανίστα Max Crook το τραγούδι που έγραψαν παρέα με τίτλο “Runaway”. Έγινε η μεγάλη του επιτυχία και βρέθηκε στην κορυφή των Αμερικάνικων charts την άνοιξη της ίδιας χρονιάς. Το 1999 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, το 2005 στο Michigan Rock and Roll Legends Hall of Fame και η συνεισφορά του στη μουσική αναγνωρίστηκε από το Rockabilly Hall of Fame. Το 2007 το τραγούδι του “Runaway” τιμήθηκε από την ιδιαίτερη πατρίδα του, με τον τίτλο “No1 Legendary Michigan Song”.

1946 Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Patti Smith (Patricia Lee Smith) γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις. Την αποκαλούν και “the Godmother of Punk”. Οι δίσκοι της υπήρξαν μεγάλη επιρροή για καλλιτέχνες όπως οι Michael Stipe (R.E.M.), Shirley Manson (Garbage), Morrissey (The Smiths) κ.α. Δημοφιλή τραγούδια της: “Because the Night”, “People Have the Power”, “Dancing Barefoot”, “Gloria” κ.α. Το 2005 τιμήθηκε από τον Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού με τον τίτλο “Commandeur de l’ Ordre des Arts et des Lettres” και το 2007 το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

1957 Ενώ το “Christmas Album” του Elvis Presley βρίσκεται στην πρώτη θέση των Αμερικάνικων charts, αρκετοί DJs αρνούνται να αναμεταδώσουν κάλαντα σε rock ‘n’ roll εκτελέσεις. Το άλμπουμ θα παραμείνει στα charts για πολλές εβδομάδες και θα γίνει εννέα φορές πλατινένιο.

1970 Ο Paul McCartney καταθέτει μήνυση κατά των υπολοίπων μελών των The Beatles για την λύση της συνεργασίας τους. Η πράξη αυτή πικραίνει περισσότερο τον John Lennon. Επίσημα η διάλυση θα έρθει το 1974.

 

Leave a Reply