Πρωτοβουλία Σαμαρά, αλλαγές προσώπων στη ΝΔ

0

prwtoboulia-samara-allages-proswpwn_1.w_l

Σε μια παλιά συνταγή καταφεύγει ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ναεξουδετερώσει στο μέγιστο βαθμό το υποβόσκον κύμα αντιδράσεων που υπάρχει στους κόλπους της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρεί στην αλλαγή πολλών προσώπων στο οργανόγραμμα της ΝΔ με το επιχείρημα μιας αναγκαίας αναγεννητικής διαδικασίας.

Η σημερινή μέρα στη ΝΔ, αποτελεί μια «άσκηση ενότητας» και θα προβληθεί ως μια πρωτοβουλία αναγέννησης στην Κ.Ο., η οποία θα εκλέξει με μυστική ψηφοφορία, τα τέσσερα αιρετά μέλη του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου και τους νέους τομεάρχες.

Το όλο εγχείρημα, αν και προβάλλεται ως μια ουσιαστική κίνηση ενδυνάμωσης των εσωκομματικών δημοκρατικών λειτουργιών, δεν μπορεί παρά να μην επισημανθεί, όπως και γίνεται από αρκετά κορυφαία στελέχη, πως πρόκειται για μια επιχείρηση επαναβεβαίωσης της επιρροής και της δυναμικής του κ. Σαμαρά στην Κ.Ο.

Μέσω των εκλογών των νέων οργάνων που θέσπισε προ ημερών ο κ. Σαμαράς, θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ότι είχε δίκιο στις επισημάνσεις του για καλύτερη, πιο ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος στο νέο του ρόλο.

Επί της ουσίας όμως μέσω της ριζικής ανατροπής των ισορροπιών στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, με το πρόσχημα ότι οι πάντες και τα πάντα μπαίνουν στη δοκιμασία μιας νέας διαδικασίας, θα επιχειρηθεί η αποδυνάμωση των κορυφαίων στελεχών, δηλ. των δελφίνων και των αμφισβητιών, που ήδη έχουν έλθει εδώ και πολλές μέρες σε τροχιά πολιτικής αυτονόμησης, όπως π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη και οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μόνο που οι όποιοι εσωκομματικοί αντίπαλοί του κ. Σαμαρά, δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις εσωκομματικές διαδικασίες

Μόνο που οι όποιοι εσωκομματικοί αντίπαλοί του κ. Σαμαρά, δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις εσωκομματικές διαδικασίες που θα γίνουν αύριο καιεπιμένουν στο αίτημά τους, για τη διενέργεια ενός έκτακτου συνεδρίουπου θα επαναθεμελιώσει τη ΝΔ, σε ορισμένες βασικές αρχές.

Απεναντίας, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποδείξει ότι γνωρίζει άριστα να εκμεταλλεύεται τις αντιθέσεις μεταξύ των πρωτοκλασσάτων στελεχών του, προκειμένου να κατοχυρώνει τη δική του ηγεμονία. Αυτό έκανε και αυτή την περίοδο, με την απόφασή του να δώσει ρόλο, π.χ. στους Κυριάκο Μητσοτάκη(πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο), Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη(γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος) , αλλά και την αξιοποίηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, του Βασίλη Κικίλια, την ενίσχυση του Μάκη Βορίδη, την εδραίωση στο νεοδημοκρατικό σκηνικό άλλων στελεχών, όπως οι Αδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης που είναι οι άλλοι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Από το αποτέλεσμα της κάλπης που θα στηθεί την Τετάρτη στην αίθουσα γερουσίας της Βουλής, θα φανεί κατά πόσο ο Αντ. Σαμαράς ελέγχει το παιχνίδι, εάν θα υπάρξουν λευκά και άκυρα, αλλά και εάν ορισμένοι επιλέξουν την αποχή, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα στην ηγεσία της ΝΔ.

Το βασικό στοιχείο είναι όμως, ότι με σημερινά δεδομένα, ο πρόεδρος της ΝΔ ελέγχει το παιχνίδι και πλέον περίπου 40 από τους 76 βουλευτές θα συνταχθούν μαζί του, λαμβάνοντας κάποιο πόστο στο νέο οργανόγραμμα.

Αγωνία για την χώρα

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αρκετά προβληματισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις και δεν αποκλείει να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ως συνέπεια της στάσης της κυβέρνησης. Ο Αντ. Σαμαράς φοβάται επιδείνωση της κατάστασης των δημοσιονομικών, τονίζει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέρα με τη μέρα εξαντλεί το κεφάλαιο εμπιστοσύνης της Ελλάδας που τόκιζε η προηγούμενη κυβέρνηση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να μην τιναχθούν όλα στον αέρα. Ο ίδιος θα έχει σειρά επαφών για να διαπιστώσει τις διαθέσεις των περισσοτέρων ηγετών της Ε.Ε. με τους οποίους θα βρεθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνει στις Βρυξέλλες, παραδοσιακά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε

Leave a Reply