Το «προσωπικό στοίχημα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου

0

Το «προσωπικό στοίχημα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η ίδια είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε, να τοποθετηθεί αν όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο Προεδρείο της Βουλής

Συνειδητή και επεξεργασμένη πρόταση φέρεται να είναι η υποψηφιότητα της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για την θέση της Προέδρου της Βουλής παρά τα όσα αρχικά ακούστηκαν περί τυχαίας καραμπόλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προθέσεων που η ίδια είχε εκφράσει στον κ. Αλέξη Τσίπρα όταν της ζητήθηκε, εκτός του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν και το Προεδρείο της Βουλής.
Είναι δε ενδεικτικό ότι στενοί της συνεργάτες αναφέρουν πως «μια από τις επιλογές της Ζωής ήταν η Βουλή. Δεν είναι τύπος που θέλει οπωσδήποτε μια «καρέκλα» όποια και αν είναι αυτή». Αφήνουν παράλληλα να εννοηθεί ότι το θέμα δεν συζητήθηκε για πρώτη φορά εχθές αλλά είχε υπάρξει προεργασία όπως επίσης και ότι εάν της πρότειναν θέση από την οποία θα θεωρούσε ότι δεν θα προσέφερε θα την απέρριπτε.

Τα παραπάνω και κυρίως το γεγονός ότι ως Πρόεδρος της Βουλής είθισται να επιλέγεται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού φαίνεται να οδήγησαν την κυρία Κωνσταντοπούλου σε μια από τις υψηλότερες θεσμικά θέσεις.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αξίωμα πέραν της θεσμικής αξίας, προσδίδει στον κάτοχό του έντονο και ουσιαστικό πολιτικό ρόλο. Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ο επικεφαλής της Διάσκεψης των προέδρων του κοινοβουλίου, έρχεται σε επαφή και πραγματοποιεί τις ζυμώσεις και τις συνεννοήσεις με όλους τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενώ παράλληλα έχει σημαντική επιρροή στην δική του κοινοβουλευτική ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο νέος ρόλος που θα αναλάβει η κυρία Κωνσταντοπούλου αποτελεί το μεγάλο της προσωπικό στοίχημα καθώς κατα την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία δεν σταματούσε να καταγγέλλει τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, τις «αντιδημοκρατικές» πρακτικές και τα «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» της κυβέρνησης.

Μια ματιά στις προτάσεις που κατά καιρούς έχει παρουσιάσει δημιουργεί θετική προδιάθεση για την ανταπόκριση στα νέα της καθήκοντα. Απομένει ωστόσο να αποδείξει στην πράξη κατά πόσο θα καταφέρει να εδραιώσει «την διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό, τον εκσυγχρονισμό και την ουσιαστική συνεννόηση» που είναι οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τους συνεργάτες της.

Πάντως, σήμερα στη μια το μεσημέρι η ίδια θα έχει συνάντηση με τον νυν Πρόεδρο του κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη προκειμένου να ενημερωθεί για τα διαδικαστικά και τα ουσιαστικά της παράδοσης παραλαβής που θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον εως σήμερα προγραμματισμό στις 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί η Βουλή και θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές ενώ την επόμενη θα γίνει η εκλογή του νέου Προεδρείου.

Απάντηση