Προς ολοκλήρωση ο θεσμός του «Οικογενειακού Δικαστηρίου»

0

Προς ολοκλήρωση ο θεσμός του «Οικογενειακού Δικαστηρίου»

Η αρχή θα γίνει με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής απόπειρας επίλυσης μέσω ειδικής οικογενειακής διαμεσολάβησης

Στο δρόμο της νομοθέτησης είναι ο θεσμός του «Οικογενειακού Δικαστηρίου», όπως τόνισε  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος  σε ανοικτή συζήτηση του τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, με θέμα «Σύγχρονες  μεταρρυθμίσεις Οικογενειακού Δικαίου».

Ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε ότι έρχονται  «χειρουργικές επεμβάσεις» στον τομέα του Οικογενειακού Δικαίου. Η καινοτόμα προβλέπει την εκδίκαση υποθέσεων οικογενειακού δικαίου αποκλειστικά από εξειδικευμένους δικαστές με την υποστήριξη επιστημονικού προσωπικού, ενώ γονείς και παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε σωστή ενημέρωση από οικογενειακούς συμβούλους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και επιμελητές ανηλίκων.

Ειδικότερα, ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος ότι η αρχή θα γίνει με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής απόπειρας επίλυσης μέσω ειδικής οικογενειακής διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολάβησης θα ακολουθεί η εισαγωγή της υπόθεσης στο Οικογενειακό Δικαστήριο, το οποίο είναι μονομελές όργανο.

Το Οικογενειακό Δικαστήριο τα στελεχώνεται από αποκλειστικής απασχόλησης οικογενειακούς δικαστές, που θα απασχολούνται αποκλειστικά για πέντε χρόνια με τέτοιες υποθέσεις. Οι αποφάσεις του Οικογενειακού Δικαστηρίου θα υπόκεινται σε ένδικα μέσα (έφεση) που θα εξετάζεται σε δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο.

Leave a Reply