Πόλεμος δημάρχων Δούρου για τα απορρίματα

0

doyoryΓια την κόντρα μεταξύ δημάρχων του Βορείου Τομέα με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη και του, προερχόμενου από τους Οικολόγους, αντιπεριφερειάρχη της Ρένα Δούρου, Γιώργου Καραμέρου, Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ ο δήμαρχος Αμαρουσίου από την αρχή της κόντρας έχει εμπλέξει την ΚΕΔΕ της οποίας είναι πρόεδρος, δεν έχει υπάρξει ούτε μία δήλωση συμπαράστασης από την περιφερειάρχη, ενώ ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ότι τα κείμενο καταδίκης του κ. Καραμέρου από την ΚΕΔΕ βγήκαν με τη συμφωνία ή έστω με την ανοχή της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Ένωση Δήμων και του επικεφαλής της, δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα. Όπερ. Όπερ, σημαίνει, σύμφωνα τους επαΐοντες ότι ΣΥΡΙΖΑ και Δούρου αν δεν «αδειάζουν» τουλάχιστον κρατούν αποστάσεις από τον «Οικολόγο» Καραμέρο.

Μόλις δύο από τους 66 δήμους της Αττικής έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, όπως τους ζητούσε με προ 4,5 μηνώνεπιστολή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου να κάνουν μέχρι τέλη του 2014. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ίδιες πληροφορίες για το Δήμο Ελευσίνας, ο οποίος ωστόσο έχει ξεκινήσει και εφαρμόζει το τοπικό σχέδιο δράσης με επίκεντρο την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση ογκωδών αντικειμένων εδώ και μία πενταετία, από την εποχή, δηλαδή, του αείμνηστου πρώην δημάρχου Γιώργου Αμπατζόγλου και το Δήμο Παλλήνης ο οποίος εκπόνησε μεν σχέδιο αλλά δεν έχει ξεκινήσει να το εφαρμόζει από 1.1.2015, όπως ζητούσε η κ. Δούρου (σ.σ. την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης). Να σημειωθεί ότι και κάποιοι άλλοι λίγοι δήμοι απέστειλαν στην περιφέρεια “σχέδια” αλλά απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν κανονικά και να ενσωματωθούν στον ΠΕΣΔΑ.

Για το λόγο αυτό, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που οργάνωσε η περιφέρεια με θέμα τη «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική», τις επόμενες ημέρες και έως τα τέλη Φεβρουαρίου, «θα διανεμηθεί στους δήμους πρότυπο τοπικό σχέδιο ώστε να αποκτήσουν μια εικόνα επί των σχεδίων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Να σημειωθεί ότι η κατάρτιση τοπικών σχεδίων θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική καθώς θα πρέπει να ενσωματωθούν στον ΠΕΣΔΑ, ο οποίος με βάση τους σχεδιασμούς της περιφέρειας πρέπει να είναι έτοιμος έως τα τέλη Ιουνίου.

Απάντηση