Παρουσίαση του βιβλίου «Καθημερινός Φασισμός», του Φώντα Λάδη στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα»

0

Εξώφυλλο βιβλίου «Καθημερινός Φασισμός»

To περιοδικό και οι εκδόσεις «Μετρονόμος» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Φώντα Λάδη, «Καθημερινός Φασισμός -Είκοσι έξι τραγούδια για τον Φασισμό και ένα κείμενο για το πολιτικό τραγούδι», την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου στις 20:30 στον κινηματογράφο Αλκυονίδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για την εκδήλωση


Θα μιλήσoυν οι Άρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος), για το πολιτικό τραγούδι στις άλλες χώρες και  Παύλος Αναστούλης («Τέχνη εν Κινήσει»), για το πολιτικό τραγούδι σήμερα στην Ελλάδα. Ποιήματα του βιβλίου που μελοποίησε ο  συνθέτης Γιώργος Κομπογιάννης θα τραγουδήσουν ο Δώρος Δημοσθένους,  ο  Δημήτρης Κάσσαρης και ο ίδιος ο συνθέτης. Επίσης η Μπέττυ Χαρλαύτη θα τραγουδήσει μερικά από τα  «Γράμματα από την Γερμανία» (των Μ. Θεοδωράκη – Φ. Λάδη).

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο


«Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον», κάθε κανόνας όμως έχει και τις εξαιρέσεις του. Στην περίπτωση των 26 ποιημάτων που έγραψε ο Φώντας Λάδης πριν από μερικές δεκαετίες, ο νεοφασισμός που αντίκριζε ερχόταν κυριολεκτικά από το μέλλον, δηλαδή από το σήμερα. Και εκείνος, με «υλικό» τη βαριά σκιά του νεοφασισμού, που είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια του, και την άμεση πείρα του από τις δικτατορίες που, με πρώτη και καλύτερη την ελληνική, μεσουρανούσαν σε όλο τον πλανήτη, έγραψε μια σειρά από στίχους.Την ιστορία αυτών των ποιημάτων, τη μελοποίησή τους από τον Γιώργο Τσαγκάρη, την απόρριψή τους από τις δισκογραφικές εταιρείες, τον αρχικό στόχο για ένα «πολιτικό ορατόριο», τις απόψεις του για τις γενεσιουργές αιτίες του φασισμού και τα στρατηγικά προβλήματα που θέτει η ανάγκη κοινής δράσης ενάντιά του εκθέτει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου Καθημερινός φασισμός, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος.Στο βιβλίο, που επιμελήθηκε η Ξανθίππη Μίχα Μπανιά, μαζί με τους στίχους, περιέχεται και ένα κείμενο του Φώντα Λάδη για το πολιτικό τραγούδι. Ο κύκλος «Καθημερινός φασισμός» αναπτύσσει περαιτέρω το ιδίωμα που εγκαινίασε ο Φώντας Λάδης στη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, με τα Γράμματα από τη Γερμανία, το 1966. Το ύφος των στίχων κινείται ανάμεσα στην μπαλάντα και στο θεατρικό τραγούδι, σε στιλ βαριετέ, με σκιτσάρισμα τύπων και χαρακτηριστικών εικόνων, που επιτρέπει καλύτερα την άμεση καταγγελία πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων. Όπως είναι γνωστό, μετά την απόρριψη των τραγουδιών στη μορφή που τους είχε δώσει ο Γιώργος Τσαγκάρης, ένα από αυτά, «Ο φασισμός», μελοποιήθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα, μερικά από τα ποιήματα που περιέχονται στο βιβλίο μελοποιήθηκαν από τον συνθέτη Γιώργο Κομπογιάννη.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα


Ο Φώντας Λάδης γεννήθηκε το 1943 στη Σπάρτη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε Ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά και συνεργάστηκε με έντυπα του εξωτερικού. Την περίοδο 1967 – 1973 έζησε στη Ρώμη. Συνεκδότης με τον Δημήτρη Γκιώνη του περιοδικού «Τετράδιο» από το 1974 ως το 1976.  Έχει γράψει ποίηση, πεζογραφία, ταξιδιωτικό, πολιτικό και ιστορικό δοκίμιο, καθώς και βιβλία για παιδιά. Ποιήματα του μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Λοΐζο, το Χρήστο Νικολόπουλο, το Θάνο Μικρούτσικο, το Μάριο Τόκα, το Λίνο Κόκοτο, το Δημήτρη Λάγιο και άλλους Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Μουσικοσυνθετών – Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχείου και Μελετών «Μνήμες».

 

Πληροφορίες για την εκδήλωση


Θέμα: Παρουσίαση του βιβλίου «Καθημερινός Φασισμός», του Φώντα Λάδη

Ημερομηνία: Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ώρα Έναρξης: 20:30

Τοποθεσία: Κινηματογράφος «Αλκυονίδα», Ιουλιανού 42, Πλατεία Βικτωρίας

Τηλέφωνο: 210 8220008

 

Πληροφορίες για το βιβλίο


Τίτλος: «Καθημερινός Φασισμός»

Συγγραφέας: Φώντας Λάδης

Εκδόσεις: Μετρονόμος

Ημερομηνία Έκδοσης: Νοέμβριος 2014

ISBN: 978-618-5010-26-3

Αριθμός Σελίδων: 72

Leave a Reply