Όχι από Αζέρους σε Λαφαζάνη

0

Μόνο μέσω εξαγοράς ποσοστού, εάν η Ελλάδα μπορέσει να δημιουργήσει μια εταιρεία με θετική πιστοληπτική ικανότητα και δώσει εγγυήσεις ότι θα πληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, μπορεί να μπει στην κοινοπραξία TAP.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να αγοράσει κάποιο μερίδιο, είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε. Ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα εγκαίρως. Οι επιθυμίες μας συμπίπτουν. Ένα ακόμη θέμα είναι να βρεθεί μια αξιόχρεη εταιρεία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την κατασκευή του αγωγού και την υλοποίηση του project του Νοτίου Διαδρόμου».

Η δήλωση που με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ολοκληρώνει τη συζήτηση που άνοιξε η νέα κυβέρνηση για συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP, ανήκει στον Elshad Nasirov εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ενεργειακής εταιρείας των Αζέρων Socar και μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Trend.

Το θέμα της συμμετοχής στον TAP, είναι το ένα από τα τρία “όχι” που στέλνει δημοσίως το Μπακού στα αιτήματα που έθεσε η Αθήνα, έξι μέρες μετά το ταξίδι του υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Μπακού. Ο Έλληνας υπουργός,  βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν με αφορμή τη διάσκεψη των χωρών διέλευσης του αγωγού TAP. Μάλιστα ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη προαναγγέλλοντας ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει επισήμως τρία αιτήματα προς τους Αζέρους σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου: μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, επιβολή τελών διέλευσης και συμμετοχή της Ελλάδας στον TAP.

Η απάντηση των Αζέρων ωστόσο, είναι κατηγορηματικά αρνητική δείχνοντας ότι υπάρχει σημαντική απόσταση με τις απόψεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό φαίνεται και από τις απαντήσεις Nasirov και στα άλλα δύο αιτήματα της ελληνικής πλευράς για την τιμή του αερίου και την επιβολή τελών διέλευσης.

Ειδικότερα, για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου που θα παραδίδεται στην Ελλάδα μέσω του TAP, ο αξιωματούχος της Socar ανέφερε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει μείωση. «Υπεγράφη σύμβαση για 25 χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές διαπραγματεύσεις που θα αφορούν σε αλλαγή της τιμής πώλησης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει εάν υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση αυτό μπορεί να γίνει μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου. Καθώς η ελληνική πλευρά ακόμη δεν αγοράζει αέριο, κάθε αλλαγή τιμής είναι εκτός συζήτησης. Και εκτός αυτού μια τέτοια συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν αλλά το κονσόρτιουμ των 7 εταιρειών που θα προμηθεύουν με αέριο την Ελλάδα» τόνισε ο Nasirov.

Για το θέμα εξάλλου της επιβολής τέλους διέλευσης του αερίου στην ελληνική επικράτεια, ο Nasirov απάντησε ότι αυτό το αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί και να εξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. που είναι και τα καθ’ ύλην  αρμόδια να αποφανθούν. Σημειώνεται ότι σε ιδιωτικό αγωγό (ανήκει σε εταιρικές και όχι κρατικές οντότητες) όπως ο  TAP δεν υπάρχει δυνατότητα επιβολής τελών διέλευσης.

Σύμφωνα τέλος με την επίσημη ενημέρωση που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς για τις συναντήσεις στο Μπακού ο κ. Λαφαζάνης «τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα από την υλοποίηση του TAP» και «το αίτημα ακούστηκε προσεκτικά από τους συνομιλητές του» κατά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Natiq Aliyev και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ian Bradshaw.

http://www.capital.gr/News.asp?id=2232603

Πηγή:www.capital.gr

Leave a Reply