Οι «κρυφές» ψήφοι θα σώσουν το ΚΙΔΗΣΟ;

0

Οι «κρυφές» ψήφοι θα σώσουν το ΚΙΔΗΣΟ;

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου εκτός Βουλής – 5ο κόμμα στην Αχαΐα

Μπορεί να βελτιώνεται ελάχιστα το Κίνημα στις μετρήσεις, ωστόσο ακόμα δεν καταφέρνει να εισέλθει στη Βουλή. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως κερδίσει τη “μάχη” του 3%, αλλά μέχρι στιγμής δεν αποκτά ισχυρή δυναμική. Η ψυχρολουσία των πρώτων δημοσκοπήσεων -που του έδιναν ένα ποσοστό γύρω στο 2%- είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια και τα στελέχη έσπευσαν να ξορκίσουν τα χαμηλά ποσοστό, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας της Metrisi, για λογαριασμό του ιστότοπου Provocateur.gr, που έγινε στις 12 και 13 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.008 ατόμων το Κίνημα είναι στο 2,8% και ακολουθούν ΑΝΕΛ με 2,1% και η ΔΗΜΑΡ με 1,1%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alcο, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Ποντίκι» οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι εκτός Βουλής με 2,7% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%, σταθερό ποσοστό από την περασμένη βδομάδα. Δημοσκόπηση της εταιρείας Rass στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 3,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,3%.

Φαίνεται ότι το Κίνημα αποκτά μία βάση και εδραιώνεται γύρω στο 2,5%, παρουσιάζοντας βελτιωμένη εικόνα από τα ποσοστά του 2% της περασμένης βδομάδας, γεμίζοντας αισιοδοξία το επιτελείο του Κινήματος. Ενδεικτική ήταν η πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας INTERVIEW για την «ΒΕΡΓΙΝΑ TV», η οποία έδειχνε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών να αγγίζει το 2,1% στις 5 Ιανουαρίου.

Στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι θα ενισχυθεί η δυναμική του Κινήματος, με κάποιους δημοσκόπους να τους γεμίζουν αισιοδοξία αναφέροντας τους ότι αποκτά δυναμική και δεν αποκλείουν ποσοστά κοντά 4.5%. Από το Κίνημα αναφέρουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα, ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή, δηλαδή άλλα στοιχεία υπάρχουν στην Κρήτη και άλλα στη βόρεια Ελλάδα.

Μεγάλο στήριγμα για τον Παπανδρέου η Αχαΐα

Ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει τις ελπίδες του σε περιοχές με ρεύμα προς το νέο κόμμα,όπως η Κρήτη (και ειδικά στην νοτιοανατολική), Αιτωλοακαρνανία, Αχαία, Ηλεία, Λάρισα. Δύσκολη η κατάσταση φαίνεται να είναι στη βόρεια Ελλάδα, όπως στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι μπορεί η έκπληξη να έρθει από τις “κρυφές” ψήφους, δηλαδή από εκείνους που δεν έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν Κίνημα “ανοιχτά”, αλλά θα το πράξουν καθώς έχει αναπτερωθεί το ηθικό τους.

Ενδεικτική της δυναμικής στην Αχαία είναι η δημοσκόπηση της DATA RC για την εφημερίδα Πελοπόννησος, που το δείχνει πέμπτο κόμμα. Στην πρόθεση ψήφου, στο νομό Αχαΐας, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 33,2% και ακολουθεί η ΝΔ με 18, 9%. Τρίτο έρχεται το Ποτάμι μς 6% και ακολουθούν ΚΚΕ 4,9%, το ΚΙΔΗΣΟ με 4,1% το ΠΑΣΟΚ και η Χρυση Αυγή με 3,8%. Ποσοστά κάτω του 3% συγκεντρώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6%, το ΛΑΟΣ με 1,3% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,2%.

Leave a Reply