«Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες του λαού»

0

ImageHandler

Στα… βήματα των κυβερνητικών συμβουλίων και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία την Πέμπτη συνεδρίαζε για περισσότερες από πέντε ώρες, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Δραγασάκης παρέστη στην κοινή συνεδρίαση με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ώστε να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες κατηγόρησε για αναξιοπιστία και εγκατάλειψη των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου όμως δεν ήταν η μόνη που επιτέθηκε στην κυβέρνηση, καθώς ο Γιάννης Δραγασάκης «τα άκουσε» και από άλλα μέλη του κόμματος, κυρίως από εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος. Κριτική άσκησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος που εστίασε στο ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης η αποδοχή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γιάννης Δραγασάκης ισχυρίστηκε ότι κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους έως τις 19 Μαΐου.

Δεν γίνονται δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών
Ωστόσο η εξέλιξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας δεν ήταν και η καλύτερη για την κυβέρνηση και τη γραμμή που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Μια σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σχετική ενημέρωση που έγινε σε συνεδρίαση, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος επιμένουν ότι η «κόκκινες γραμμές» παραμένουν, ενώ σημειώνεται ότι οι απαιτήσεις των δανειστών «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που έχει καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό από μερίδα κυβερνητικών στελεχών για προσέγγιση στη συμφωνία, στην ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία αναφέρεται σε επιμονή των δανειστών να εφαρμοστεί «το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά». Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαικής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Στην ίδια ανακοίνωση προαναγγέλλονται πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την κατάσταση, ενώ ταυτόχρονο υπογραμμίζεται ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα συστρατευτούν με δυνάμεις «σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας:
Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.

Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαικής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.

Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στην μάχη.

Leave a Reply