Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου απέκτησε καινούρια στέγη

0

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου απέκτησε νέα στέγη στη Λεωφόρο Αθηνών 90 (έναντι Θωδείου σταδίου). Πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο χώρο που έγινε από την αρχή ακριβώς στα μέτρα του Πολιτιστικού Συλλόγου και των δραστηριοτήτων που καλείται να στεγάσει. Με πολύ προσωπική εργασία του Προέδρου Γ. Παπαδάκη (και το ξέρουμε αυτό από πρώτο χέρι) και των γυναικών μελών του ΔΣ φτιάχτηκε αυτή η όμορφη φιλόξενη και ευρύχωρη αίθουσα που για να γίνει εκτός από υλικά χρειάστηκε αγάπη και αφοσίωση. Τώρα πια θα αποτελεί την έδρα για τη συνέχεια των πλούσιων δράσεων του Συλλόγου αλλά και ταυτόχρονα για ένα νέο ξεκίνημα και νέες επιτυχίες!

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου ιδρύθηκε το 1978 με σκοπό να συμβάλλει στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και του Νομού Κορινθίας ευρύτερα. Σήμερα απαριθμεί 250μέλη και 175μαθητές σε όλα τα τμήματα.
Διοικείται από 9μελές Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε δυο χρόνια μετά από Γενική Συνέλευση των μελών.
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του προγραμματίζει και πραγματοποιεί εκδηλώσεις που έχουν σαν στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας , την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την διάσωση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας, την επισήμανση κοινωνικών προβλημάτων, την διάσωση, διατήρηση και διάδοση της λαϊκής μας κληρονομιάς, την ψυχαγωγία.
Μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις του παρουσιάζει το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής όταν θέλει να δημιουργήσει κάτι νέο ή να διατηρήσει κάτι από το παρελθόν και κυρίως συμβάλλει με την ομαδική εργασία στην κοινωνικότητα, στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης των ανθρώπων, ιδίως των νέων που απορρέει μέσα από κοινούς στόχους και σκοπούς.
Παράλληλα με την ανταλλαγή επισκέψεων – προσκλήσεων διευρύνει τους ορίζοντες όχι μόνο των ατόμων που συμμετέχουν, αλλά είναι και μια ισχυρή διαφήμιση της περιοχής μας.

Ο Σύλλογος πλαισιώνεται από τα εξής τμήματα:

Τμήμα Θεατρικό
Τμήμα Χορού
Τμήμα Ζωγραφικής
Τμήμα Φωτογραφίας
Τμήμα θεατρικής παιδείας
Τμήμα Γιόγκα
Τμήμα Ευρωπαικών Χορών

H Θεατρική Συντροφιά ιδρύθηκε το 1984 και είναι πλαισιωμένη με ερασιτέχνες ηθοποιούς που αγαπούν με πάθος αυτό που κάνουν.
Η Θεατρική Συντροφιά έχει ανεβάσει 23 έργα, έχει πάρει μέρος σε Θεατρικούς αγώνες και έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις.

Τα έργα που ανέβηκαν από το 1984 έως το 2009 είναι:

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ
ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ
ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ
ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ
ΚΛΑΞΟΝ, ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ
ΦΩΝΑΖΕΙ O ΚΛΕΦΤΗΣ
ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ
Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ θΑΥΜΑΤΩΝ
ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΕΙΑΤΑ
Η ΗΔΟΝΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΟΤΗΤΟΣ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ
Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ
ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
O ΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΒΕΪΚ
ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ
ΜΑΡΙΑ Η ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ
ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ
Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ

To 1994 ιδρύθηκε η Παιδική σκηνή που παρουσίασε τα εξής έργα:

ΜΙΚΡΟΙ – ΜΕΓΑΛΟΙ
ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ
ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΜΕΡΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας είναι το σημείο όπου συναντώνται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Γεννημένα και εμπνευσμένα μέσα από την λαϊκή έκφραση απλών ανθρώπων, συνειδητοποιούμε ότι μέσα σε αυτά κατέθεταν την ψυχή τους, την ιστορία τους.
Χαρές, Λύπες, Μνήμες, Θυμήματα από την καθημερινότητά τους συνθέτουν μια παράδοση αιώνων.
Ολόκληρη η κληρονομιά των παραδόσεων του λαού μας, αντιπροσωπεύει ένα από τα κλειδιά ανάγνωσης, για μια πιο βαθιά γνώση των πολυάριθμων πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν τα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της πατρίδας μας.
Ιχνηλατώντας ιστορίες Ελλήνων που πέρασαν Συμπληγάδες, ρίζωσαν, ξεριζώθηκαν και συνέχισαν να αναζητούν πατρίδα ανάμεσα σε στεριές και θάλασσες και ψάχνοντας ανάμεσα σε διηγήσεις, σε λόγια τραγουδιών, σε μουσικές, σε κινήσεις σώματος, βρίσκουμε και γνωρίζουμε την ουσία, το πρόσωπο, τον κόσμο με ότι έχει κερδίσει ή χάσει και αισθανόμαστε την υποχρέωση να πράξουμε αυτό που ο όρος παράδοση σημαίνει: Να Αναβιώσουμε – Να διατηρήσουμε – Να Μεταδώσουμε .
Γι΄αυτό το λόγο άνθρωποι με μεράκι, με γνώσεις, με εμπειρία γύρω από τα πολιτιστικά δρώμενα αλλά προ πάντων με αγάπη για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δημιούργησαν το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου τον Σεπτέμβριο του 2005.
Αποτελείται από 4 τμήματα, δυο ενηλίκων και δυο παιδικά (συνολικά 100 μαθητές) και έχει καταφέρει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να αναγνωριστεί κα να αναδειχθεί αυξάνοντας έτσι την δυναμική του.
Έχει διοργανώσει τα τρία τελευταία χρόνια διήμερα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου, με προσκαλεσμένα συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και έχει ανταποκριθεί σε αντίστοιχες προσκλήσεις.
Το παιδικό τμήμα διοργανώνει τα τρία τελευταία χρόνια παιδικό μουσικοχορευτικό αντάμωμα με καλεσμένα παιδικά χορευτικά τμήματα από άλλες περιοχές.
Το χορευτικό τμήμα έχει λάβει βραβεία και τιμητικές πλακέτες για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία αλλά παράλληλα και για την αξιοπρεπή παρουσία του, τηρώντας πιστά τις παραδόσεις του τόπου μας.

Από τον Οκτώβριο του 2009 λειτουργεί και τμήμα θεατρικής παιδείας με μεγάλη προσέλευση κυρίως νέων ατόμων, που μέσα από την διδασκαλία έμπειρου και πτυχιούχου δασκάλου, μαθαίνουν πώς να εκφράζονται και να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες βάσει των οποίων καλλιεργούν τα καλλιτεχνικά τους ένστικτα.

ΤΜΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Τα παιδιά αποτυπώνουν πάνω στο χαρτί σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα αλλά παράλληλα διασκεδάζουν γιατί νοιώθουν να δημιουργούν.
Η παιδική φαντασία συμμετέχει μέσα στα θέματα που τους δίνονται για εργασία και τα παιδιά όχι μόνο ακονίζουν το μυαλό τους, αλλά μαθαίνουν και διδάσκονται για την μεγάλη σημασία που έχει, ο κόσμος που μας περιβάλλει γύρω μας να είναι καθαρός, αμόλυντος, ειρηνικός.
Το μάθημα της Ζωγραφικής στον Πολιτιστικό Σύλλογο με δασκάλα την κα.Ρόκου είναι κάθε φορά και ένα ξεχωριστό μάθημα εμπνευσμένο από το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις διάφορες κοινωνικές αξίες.
Το καλοκαίρι του 2008 στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου μας. το τμήμα ζωγραφικής συμμετείχε με διήμερη έκθεση των παιδικών έργων στο ξενοδοχείο BEAU RIVAGE και άφησε εκπληκτικές εντυπώσεις.

TMHMA ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τον Οκτώβριο του 2008 δημιουργήθηκε το τμήμα της μουσικοκινητικής παιδείας όπου με την βοήθεια της αξιόλογης Μουσικού Κας. Γκιώνη Ρούλης, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται μέσα από την μουσική και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες και το ταλέντο τους, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα όπως ξυλόφωνο, ντέφι, φλογέρες, ταμπουρίνια, μπόνγκος, μαράκες.

ΤΜΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Από τον Οκτώβριο λειτουργεί τμήμα για την τεχνική και την τέχνη της φωτογραφίας.
Μέσα στις δραστηριότητες του τμήματος είναι η δημιουργία εκθέσεων φωτογραφίας και σεμιναρίων ειδικών θεμάτων, όπως επίσης και φωτογραφική βιβλιοθήκη.

Νοιώθοντας απέραντη ηθική ικανοποίηση και ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, ευελπιστούμε σε μια δυναμική συνέχιση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, με γνώμονα πάντα τον ανθρώπινο παράγοντα και την μέγιστη προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.

Το Δ.Σ του Συλλόγου

  1. Παπαδάκης Ιωάννης Πρόεδρος
  2. Στούλη Αναστασία Αντιπρόεδρος – υπεύθυνη τμημάτων παραδοσιακών χορών
  3. Στάρφα Σοφία Γραμματέας
  4. Σκλάβου Μαρία Ταμίας
  5. Γκιώνης Αλέξης Υπεύθυνος θεατρικών τμημάτων
  6. Γεωργόπουλος Γιώργος Υπεύθυνος θεατρικών τμημάτων
  7. Κολλιάκου Αθανασία Υπεύθυνη τμημάτων παραδοσιακών χορών
  8. Κουρούκλη Ανδριάνα Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
  9. Σακελλαρίου Ελένη Υπεύθυνη τμημάτων Γιόγκα και Latin

Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου
TK. 20300 Λουτράκι.
Web site: www.politistikos.com

Απάντηση