Ο Κατρούγκαλος επαναφέρει στο Δημόσιο 3928 υπαλλήλους

0

Ο Κατρούγκαλος επαναφέρει στο Δημόσιο 3928 υπαλλήλους

Η επιστροφή των απολυμένων θα κοστίσει 23 εκατ.ευρώ – Αλλάζει το πειθαρχικό δίκαιο, μεταρρυθμίζεται το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και επανασυστήνεται η δημοτική αστυνομία

Νομοσχέδιο που θα έχει ως στόχο την ριζική αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης, ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γίωργος Κατρούγκαλος. Στο νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί το αργότερο σε ενάμιση μήνα, θα περιλαμβάνονται η επαναπρόσληψη 3928 απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο, μεταρρυθμίσεις στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και ενδεχομένως η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εχθές ο αναπληρωτής υπουργός από τους 3928 απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους οι 1038 έχουν επιστρέψει στην εργασία τους μετά από δικαστικές αποφάσεις. Επίσης ενημέρωσε ότι 1828 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και μετά την πάροδο του 9μήνου θα απολύονταν, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να γίνει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπηρεσιών, το κόστος των επαναπροσλήψεων θα αγγίξει τα 22.832.000 ευρώ.

Επιπλέον ο κ. Κατρούγκαλος αναφορικά με το πειθαρχικό δίκαιο σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή ο υπάλληλος που θα κατηγορείται, δεν θα απολύεται, αλλά θα αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση, καθώς θα αναγνωρίζεται από το πειθαρχικό δίκαιο το τεκμήριο της αθωώτητας. Αναφορικά με την επιλογή προϊσταμένων, θα λαμβάνονται υπ´ όψιν τα τυπικά προσόντα, ενώ θα περιοριστεί η σημασία τη συνέντευξης. Στις προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού είναι και η κατάργηση των γραπτών εξετάσεων.

Τέλος στα σχέδια της νέας πολιτικής ηγεσίας ειναι και η δημιουργία ομάδας από τελειόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η οποία θα αναλάβει την καταγραφή των αναγκών των υπουργείων.

Απάντηση