Νέο τελεσίγραφο από την Eldorado Gold για άδεια στις Σκουριές έως και την Παρασκευή

0

Νέο τελεσίγραφο στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση η καναδική εταιρεία Eldorado Gold πως αν δεν τους δοθεί η άδεια εργασιών για τις Σκουριές μέχρι την Παρασκευή, θα ανακαλέσει τις εργασίες της καταρχήν στο έργο των Σκουριών, γεγονός που μεταφράζεται συν τοις άλλοις σε 520 απολύσεις.

Οι Καναδοί εμφανίζονται αμετακίνητοι στο θέμα της χορήγησης των αδειών, καθώς το υπουργείο Ενέργειας ναι μεν αδειοδότησε πλήρως την Ολυμπιάδα, ωστόσο αρνείται πεισματικά να εκδώσει την άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές.

Πηγές της Eldorado Gold διαμηνύουν πως «δεν είναι ουσιώδης άδεια, ωστόσο η εταιρεία για να είναι νόμιμη και να μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της, οφείλει να την έχει στα χέρια της» και τονίζουν ότι οι Σκουριές αποτελούν ενιαίο έργο για την ανάπτυξη της επένδυσης στην Χαλκιδική και το αποσυνδέουν με το αντικείμενο της διαιτησίας που σχετίζεται με την μονάδα μεταλλουργίας  (εργοστάσιο χρυσού στο Μαντέμ Λάκκος), χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΥΠΕΝ μονομερή και αντισυμβατική. Όπως σημειώνουν, στις Σκουριές θα κατασκευαστεί εργοστάσιο εμπλουτισμού (κατεργασίας συμπυκνωμάτων) και από το μεταλλείο θα αξιοποιείται ως καταλύτης για την παραγωγή χρυσού, ο χαλκός.

Σε δεύτερη φάση, και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με αυτό πάντα το αρνητικό σενάριο, η Eldorado θα διακόψει τις εργασίες της και στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπου θα απολυθούν άμεσα 300 άτομα που απασχολούνται σε εργολαβίες, ενώ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 630 εργαζόμενοι της εταιρείας.

Σύμφωνα με στελέχη της Eldorado, ο λόγος είναι ότι τα δύο μεταλλεία είναι αλληλένδετα, το ένα αλληλεπιδρά με το άλλο, υπάρχει αλληλουχία μεταξύ των διαφόρων φάσεων των έργων, και αποτελούν αμφότερα τμήμα ενός ενιαίου project, με κοινό businnes plan, και μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που σημαίνει ότι πρέπει να «τρέξουν» ταυτόχρονα, προκειμένου να τροφοδοτηθεί το εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο.

http://www.athensvoice.gr/economy/neo-telesigrafo-apo-tin-eldorado-gold-gia-adeia-stis

Απάντηση