Νέα επιστολή: Στον ΟΗΕ καταγγέλλει η Ελλάδα τις τουρκικές NAVTEX

0

Επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία καταγγέλλει την Τουρκία για την παράνομη NAVTEX με την οποία ανήγγειλε και πραγματοποίησε έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επιδόθηκε από την μόνιμη αντιπρόσωπο της χώρας Μ. Θεοφίλη στην οποία επισημαίνεται ότι «οι δραστηριότητες της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ούτε προδικάζει τα δικαιώματα αυτά με οποιονδήποτε τρόπο».

Μετά από όσα και δημοσίως συζητήθηκαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες για το εάν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα σε περιοχή μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας είναι ενδιαφέρον ότι η ελληνική επιστολή επισημαίνει ότι η τουρκική NAVTEX συνιστά σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 77 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» και επιπροσθέτως συνιστά παραβίαση και του «άρθρου 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης, σύμφωνα με το οποίο τα νησιά δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα/αποκλειστική οικονομική ζώνη) πέραν των χωρικών τους υδάτων, όπως κάθε άλλη χερσαία επικράτεια».

Και η Ελλάδα επισημαίνει ακόμη ότι έχοντας ab initio και ipso facto κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας της, οι δραστηριότητες της Τουρκίας «δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ούτε προδικάζουν τα δικαιώματα αυτά με οποιονδήποτε τρόπο». Η Αθήνα επαναβεβαιώνει τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία (νόμος Μανιάτη) βάσει της μέσης γραμμής και έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ..

πηγη

Απάντηση